Yeni Safak: «Η Ελλάδα να εκκενώσει και να μας παραδώσει εννέα νησιά»!

Yeni Safak: «Η Ελλάδα να εκκενώσει και να μας παραδώσει εννέα νησιά»!

Η τουρκική ερντογανική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, παρουσιάζει δηλώσεις του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Αμύνης Ουμίτ Γιαλίμ, οι οποίες αναφέρουν, πως «η Ελλάδα πρέπει να εκκενώσει 9 νησιά από τους πολίτες της και το στρατό της και να τα παραδώσει στην Τουρκία».

Με τίτλο «Τα νησιά πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία: τα χωρικά ύδατα της Χίου ανήκουν στην Τουρκία» ο Γιαλίμ, ισχυρίζεται πως η κυριαρχία και ιδιοκτησία της περιοχής όπου δήλωσε η Ελλάδα πώς θα κάνει άσκηση, τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα και η περιοχή της δυνητικής ΑΟΖ, ανήκουν στην Τουρκία.

Η Yeni Safak απηχεί τις απόψεις του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν καθώς ο διευθυντής της εφημερίδας είναι ο Ιμπραχήμ Καραγκιούλ στενός φίλος και σύμβουλος του Τούρκου ηγέτη.

​«Το νομικό καθεστώς των νησιών που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του Αιγαίου πελάγους καθορίστηκε με την απόφαση του 1914 των έξι Μεγάλων Κρατών και τη συνθήκη της Λωζάνης του 1923. Σύμφωνα με αυτά, στην Ελλάδα δόθηκε μόνο το δικαίωμα χρήσης (δηλαδή το δικαίωμα κατοχής) των νησιών του Βορείου Αιγαίου και όχι το δικαίωμα κυριαρχίας.

​Οι περιοχές κυριαρχίας και θαλάσσιας δικαιοδοσίας όπως και ο εναέριος χώρος των νησιών Θάσος, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Ψαρά και Άγιος Ευστράτιος παρέμειναν στην Τουρκία. Επίσης με το άρθρο 13 της συνθήκης της Λωζάννης αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει τα νησιά για στρατιωτικούς σκοπούς» αναφέρει ο Γιαλίμ, φτάνοντας προκλητικά στο σημείο να ζητήσει την… εκκένωση εννέα ελληνικών νησιών και παράδοσή τους στην Τουρκία.

«Η Ελλάδα άρχισε να οπλίζει τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η Τουρκία πρώτη φορά διαμαρτυρήθηκε για την στρατιωτικοποίηση των νησιών στις 29 Ιουνίου 1964. Στην παρούσα κατάσταση η Ελλάδα έχει εξοπλίσει και τα 9 νησιά που της δόθηκαν προς χρήση. Στη Χίο έχει τοποθετηθεί μία ελληνική μηχανοκίνητη ταξιαρχία.

​Τα χωρικά ύδατα της Χίου στα οποία η Ελλάδα κάνει στρατιωτικές ασκήσεις ανήκουν στην Τουρκία. η Ελλάδα κάνοντας στρατιωτικές ασκήσεις στα τουρκικά χωρικά ύδατα παραβιάζει ξεκάθαρα τις συμφωνίες.

​Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά. Η Ελλάδα έχοντας τοποθετήσει στρατό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έχει χάσει το δικαίωμα χρήσης τους. Η Ελλάδα πρέπει να εκκενώσει τα 9 νησιά από τους πολίτες της και το στρατό της προς την ενδοχώρα και να τα παραδώσει στην Τουρκία».

Η Αθήνα πρέπει να κατανοήσει πως όλο αυτό το κλίμα που δημιουργεί η Άγκυρα για τα νησιά είναι βάσει σχεδιασμού. Οι Τούρκοι θέλουν να διαχωρίσουν την νησιωτική Ελλάδα από την ηπειρωτική.

Ο Γιαλίμ ξεκάθαρα μιλάει για «δικαίωμα χρήσης όχι κυριαρχίας». Θέλουν με αυτό τον τρόπο να διεκδικήσουν στις «συνομιλίες» να μην έχουν τα νησιά δικαιώματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με αντάλλαγμα να «επιτρέψει» η Άγκυρα την «χρήση» των νησιών από την Ελλάδα και τους κατοίκους…

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον κάποια στιγμή να μας δώσει ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης το έγγραφο που λέει ότι έχει υπογραφεί με την τουρκική πλευρά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τι λέει αυτό το έγγραφο;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.