ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων & πλόων επέβαλε η Τουρκία γύρω από το Oruc Reis έξω από την Μεγίστη – Πειθάρχησε η Αθήνα (upd)

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων & πλόων επέβαλε η Τουρκία γύρω από το Oruc Reis έξω από την Μεγίστη – Πειθάρχησε η Αθήνα (upd)

(Aνανέωση 03.45 – Αρχικό κείμενο 17.27, 18/10/2020): Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και πλόων σκαφών πάσης κατηγορίας (πολεμικών και λοιπών) επέβαλε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο γύρω από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο έφτασε νωρίς το απόγευμα σε απόσταση 11,7 μιλίων από την νήσο Στρογγύλη και 13,6 μιλίων από την Μεγίστη (Καστελόριζο).

Έγκυρες πηγές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Άγκυρα διαμήνυσε στην Αθήνα ότι «Οποιοδήποτε αεροσκάφος ή πλοίο εισέλθει στην ζώνη των 10 ναυτικών μιλίων γύρω από το ερευνητικό πλοίο, θα αναχαιτιστεί και αν συνεχίσει την πορεία του, θα καταστραφεί».

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη από την βάση του Ντάλαμαν περιπολούν βόρεια της Μεγίστης και είναι σαφές πως είναι έτοιμα να επέμβουν αν ελληνικά μαχητικά επιχειρήσουν να πλησιάσουν τον στολίσκο του Oruc Reis.

Κατόπιν αυτού, κανένα ελληνικό πολεμικό πλοίο δεν έχει εξέλθει από το λιμάνι ή την περιοχή του λιμένος της Μεγίστης (όχι ότι υπάρχουν πολλά ελληνικά πλοία μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης, δύο ή τρία είναι) και κανένα ελληνικό μαχητικό δεν έχει πλησιάσει την περιοχή από τον φόβο του «ατυχήματος».

Έξι τουρκικά πολεμικά πλοία, δύο φρεγάτες και τέσσερις κορβέτες προστατεύουν το ερευνητικό και τα δύο πλοία της συνοδείας του, καταργώντας στην πράξη και διά της απειλής χρήσης όπλων την ελληνική δικαιοδοσία.

Ενα ελληνικό υποβρύχιο περιπολεί στην ευρύτερη περιοχή εκτός της ακτίνας των 10 ν.μ.

Γενικά η ελληνική πλευρά τηρεί μια στάση «παρατηρητή», όπως από την αρχή της κρίσης.


(Αρχικό κείμενο): Εντός της ζώνης των 12 ν.μ. στην διακεκαυμένη περιοχή του συμπλέγματος της Μεγίστης κινείται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, συνοδευμένο από τουλάχιστον 6 τουρκικά πολεμική σκάφη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του marinetraffic το σκάφος βρέθηκε κάτω από το όριο των 12ν.μ. από την νήσο Στρογγύλη και πιο συγκεκριμένα στα 11,6 ν.μ. (κατά προσέγγιση) και τα 13,6 από το Καστελόριζο, όπου και παραμένει προς το παρόν .

https://twitter.com/AegeanHawk/status/1317835394898120705

Η Τουρκία έτσι, όχι μόνο αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα (αυτό βέβαια έχει γίνει προ πολλού) αλλά τώρα πλέον και αυτά τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα

Βέβαια κατά τον υπουργό Επικρατείας Γ.Γεραπετρίτη, δεν υπάρχει λόγος… πανικού, καθώς υπάρχει χρόνος ακόμη και αυτό διότι οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας ξεκινούν ακόμη πιο πίσω στα 6 ν.μ. Ακόμη όμως δεν ξέρουμε που τελειώνουν.

Μόλις εχθές πληροφορίες έλεγαν ότι η Γερμανία είχε διαμηνύσει στην Τουρκία, να μείνει εκτός περιοχής Καστελορίζου, με αντάλλαγμα την μη επιβολή κυρώσεων εν όψει νέας γερμανικής πρωτοβουλίας διαμεσολάβησης.

Προφανώς οι Τούρκοι… ανταποκρίθηκαν αμέσως στο γερμανικό αίτημα. Έστειλαν το Oruc Reis να πλησιάσει ακόμη περισσότερο το Καστελόριζο.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6 μιλίων +1 μετρο από το Καστελλόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων καθώς η κυβέρνησης δήλωσε ότι τα 6ν.μ. είναι τα ΕΧΥ!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.