ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τουρκικές NAVTEX για αποστρατικοποίηση των νησιών – Ο Χ.Ακάρ μιλά για «γκρίζες ζώνες»: «Να φύγει τώρα ο στρατός»

Τουρκικές NAVTEX για αποστρατικοποίηση των νησιών – Ο Χ.Ακάρ μιλά για «γκρίζες ζώνες»: «Να φύγει τώρα ο στρατός»

Η αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου τίθεται από την Άγκυρα σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα που η Ελλάδα προγραμματίζει, η οποία με τρεις αντι-Navtex κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης έξι νησιών!

Η Άγκυρα με αυτές τις αντί-NAVTEX, θέτει ξανά θέμα αποστρατικοποίησης για την Τήλο, τη Χάλκη, τα Ψαρά ,τη Λήμνο, τη Λέσβο και τον Άγιο Ευστράτιο! Η Τουρκία ισχυρίζεται βεβαίως ότι η Ελλάδα παραβιάζει συμβατικές υποχρεώσεις της με την στρατικοποίηση των νησιών.

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Χουλουσί Ακάρ μιλώντας σχετικά για την Ελλάδα στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας ( ΤUSAS), είπε πως “Απέναντι στην χείρα φιλίας που προτάσσουμε κάνουν τις πλέον λανθασμένες κινήσεις” ενώ ουσιαστικά ζήτησε την απομάκρυνση του ελληνικού στρατού από τα νησιά γιατί δεν έχουμε κανένα δικαίωμα αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία και επαναφέροντας το ζήτημα των “γκρίζων ζωνών”!

Η Τουρκία με την προβολή του θέματος της αποστρατικοποίησης επιδιώκει να έχει ένα ισχυρό όπως θεωρεί όπλο στο παζάρι που θέλει να μετατρέψει τις συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών ή ένα άλλοθι για την πιθανότητα που θα κρίνει ότι θα προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Οι σχετικές αντί-NAVTEX:

TURNHOS N/W : 1458/20
AEGEAN SEA
1. NAVTEX MESSAGE NUMBER HA08-708/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF PISCOPIS (TILOS) AND CALKI ISLANDS SET BY THE 1947 PARIS PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 241100Z NOV 20.

TURNHOS N/W : 1457/20
AEGEAN SEA
1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA51-246/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF PSARA ISLAND SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 241100Z NOV 20.

TURNHOS N/W : 1456/20
AEGEAN SEA
1. NAVTEX MESSAGE NUMBER LA52-247/20 IS VIOLATION OF DEMILITARIZED STATUS OF LEMNOS, AYA EVSTRATIOS AND LESBOS ISLANDS SET BY THE 1923 LAUSANNE PEACE TREATY.
2. CANCEL THIS MESSAGE 231100Z NOV 20.

Ακάρ: ¨Η Ελλάδα κατά παράβαση του δικαίου εξοπλίζει νησιά¨

Ο Ακάρ ανέφερε πως οι τεχνικές και επιστημονικές εργασίες των ερευνητικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται και είπε : Το να παρουσιάζονται αυτές οι εργασίες ως πρόκληση και αιτία κλιμάκωσης της έντασης, είναι κάτι που πραγματικά δεν συνάδει με τις ηθικές αξίες.”

Ο Ακάρ ανέφερε πως η Ελλάδα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου έχει εξοπλίσει νησιά στο Αιγαίο και είπε τα εξής :

¨Οι δράσεις που γίνονται σε νησιά των οποίων η κυριαρχία υπό κανένα τρόπο δεν δόθηκε στην Ελλάδα παραβλέπονται, ενώ οι επιστημονικές και τεχνικές δικές μας εργασίες προβάλλονται ως πρόκληση. αυτό είναι πραγματικά μία λανθασμένη προσέγγιση που δεν συνάδει με την καλή γειτονία.

Απέναντι στην χείρα φιλίας που προτάσσουμε κάνουν τις πλέον λανθασμένες κινήσεις. Εμείς υποστηρίζουμε την πολιτική επίλυση, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Στο θέμα αυτό δείξαμε την καλή μας βούληση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Περιμένουμε αυτό να γίνει αντιληπτό. Πέρα από αυτό επιθυμώ να αναφέρω πως η δέσμευση τους σε κάποιες κινήσεις δεν μπορεί να εξηγηθεί με βάση τις σχέσεις καλής γειτονίας.”

Ο Ακάρ αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κύπρο δήλωσε πως “Στην Κύπρο υπάρχει μία τουρκική παρουσία είναι ανάγκη να ιδωθεί πώς από αιώνες εκεί υπάρχουν Τούρκοι που ζούνε εκεί. Είναι ανάγκη να αποδοθούν τα δικαιώματά τους.”

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι βγάζουν σε δικά τους ύδατα το …Piri Reis γνωστό από παλαιότερες ελληνοτουρκικές περιπέτειες:

TURNHOS N/W : 1459/20

AEGEAN SEA

1. UNDERWATER OPERATIONS, BY R/V K.PİRİ REİS BETWEEN 24-26 NOV 20 THE BAY OF İZMİR, KARABURUN AND THE BAY OF ÇEŞME.

100 METER BERTH REQUESTED.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

2. CANCEL THIS MESSAGE 262059Z NOV 20

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.