ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

«Ελληνοτουρκισμός»: Η παλιά ιδέα που επανέρχεται;

Η συνεχής επιδίωξη μίας Ελληνοτουρκικής Ένωσης

«Ελληνοτουρκισμός»: Η παλιά ιδέα που επανέρχεται;

Ο «ΕλληνοΤουρκισμός» υπήρχε ήδη από την εποχή των Ελευθέριου Βενιζέλου και Κεμάλ Ατατούρκ ως ιδέα πολιτικής ένωσης των δύο κρατών.

Είχε δηλώσει ο Βενιζέλος «Θα ιδήτε μετά έτη θα φθάσωμεν με την Τουρκίαν να κάμωμεν την Ανατολικήν Ομοσπονδίαν».

Την δήλωση αυτή έκανε ο Βενιζέλος στις 10 Μαΐου 1933, όταν αυτός και ο Κεμάλ Ατατούρκ επανήλθαν στην ιδέα συγκρότησης ελληνοτουρκικού κράτους. Στην σύσκεψη της «Μεγάλης Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων» επανέλαβε τρεις φορές αυτό επάνω στην συζήτηση.

Η οικογένεια Μητσοτάκη είναι συγγενικά συνδεδεμένη και απόγονοι της οικογένειας του Ελευθέριου Βενιζέλου. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία λοιπόν σήμερα από την ίδια οικογένεια που κυβερνάει την Ελλάδα.

Ο βουλευτής Λέων Μακκάς, στενός συνεργάτης του Βενιζέλου, στις αναμνήσεις του, για τις συναντήσεις που είχε με τον ιδρυτή της Τουρκίας το 1931, έγραψε: «Ὁ Κεμάλ ήταν ο απόστολος ενός είδους πλατειάς ελληνοτουρκικής αυτοκρατορίας με δύο διοικητικές πρωτεύουσες και με μία πνευματική πρωτεύουσα, την Αυγούστα πόλη που υπήρξε διαδοχικά το Βυζάντιο, η Κωνσταντινούπολη, η Ιστανμπούλ και που θα είναι πάντα, από την ίδια την γεωγραφική της θέση, η Βασιλεύουσα ενός ολοκλήρου ανατολικού κόσμου.»

Την παλαιότατη ιδεολογία του ελληνοτουρκισμού επανέφερε στο προσκήνιο επί των ημερών μας ο ιστορικός Δημήτρης Κιτσίκης, ο οποίος από το 1966 με βιβλία, άρθρα και ανακοινώσεις και με την πολιτική του δραστηριότητα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ως σύμβουλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του τούρκου προέδρου Τουργκούτ Οζάλ και με την επιρροή που διαθέτει στην Δυτική Ευρώπη και την Βόρειο Αμερική, προώθησε την ιδέα συγκρότησης ελληνοτουρκικής συνομοσπονδίας μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας.

Παρακάτω βλέπετε και την επίσημη σημαία της Συνομοσπονδίας που προτάθηκε ήδη από το 1966 και παρέμεινε ως ιδέα μέχρι και την δεκαετία του 1990. Ο Δημήτρης Κιτσίκης είχε το γραφείο του, το 1990, στο προεδρικό μέγαρο της Τσάνκαγιας στην Άγκυρα, ως σύμβουλος του τότε προέδρου της Τουρκίας, Τουργκούτ Οζάλ. Παράλληλα διατηρούσε γραφείο και στην Ελλάδα αφού ήταν και σύμβουλος των Ελληνικών Κυβερνήσεων. Όλα είναι στημένα και πάνε βάση σχεδίου. Οπότε αράξτε… και η Ιστορία θα έρθει σε εσάς χωρίς κόπο… αλλά με τρόπο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.