ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Με νέα NAVTEX η Τουρκία επιμένει στο θέμα αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου

Την ώρα που είναι σε φάση προετοιμασίας η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα τον Μάιο

Με νέα NAVTEX η Τουρκία επιμένει στο θέμα αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου

Με νέα NAVTEX η Τουρκία συνεχίζει να συντηρεί το θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών και αμφισβήτησης των ελληνικών αρμοδιοτήτων ακόμη και στην καρδιά του Αιγαίου.

Με την NAVTEX 0330/24 που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης, η γειτονική χώρα από τον Σταθμό της Σμύρνης δεσμεύει μια μεγαλή περιοχή στην καρδιά του Αιγαίου για αεροναυτικές ασκήσεις την Παρασκευή. Και αυτή η τακτική συνεχίζεται, ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ελληνοτουρκικής προσέγγισης και είναι σε φάση προετοιμασίας η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα τον Μάιο.

Η περιοχή αυτή εκτείνεται μεταξύ Άνδρου, Τήνου, Ικαρίας και Χίου και υπάγεται στην ελληνική περιοχή έκδοσης NAVTEX του σταθμού της Λήμνου.

Συγχρόνως όμως η Τουρκία εξέδωσε μια ακόμη NAVTEX (0329/24) με την οποία βάσει της πρακτικής που εφαρμόζει τους τελευταίους δυο μήνες «υπενθυμίζει» ότι τα νησιά Αγ. Ευστράτιος, Λήμνος, Μυτιλήνη, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοι, Σύμη, Κως, Καστελόριζο είναι σε «αποστρατικοποιημένο καθεστώς» και «καμιά στρατιωτική δραστηριότητα δεν πρέπει να πραγματοποιείται εντός των χωρικών υδάτων τους»!

Η τουρκική NAVTEX επίσης προειδοποιεί ότι κατά περιόδους οι Αναγγελίες που εκπέμπονται από «κάποιους σταθμούς» για στρατιωτικές δραστηριότητες σε περιοχές που περιλαμβάνουν τα χωρικά ύδατα των προαναφερθέντων νησιών, πιθανόν «θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες. Συνιστάται προσοχή εναντίον τέτοιων δραστηριοτήτων που πιθανόν υπονομεύουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».

Αλλά και μέσω του συστήματος έκδοσης NOTAM’s, δεν έχει σταματήσει τις τελευταίες εβδομάδες μια κανονική «μάχη» εκ μέρους της Τουρκίας που όχι μόνο αμφισβητεί την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ελλάδας στο FIR Αθηνών, αλλά αμφισβητεί το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ν.μ., ενώ θέτει και μέσω αυτού του διαύλου θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών.

Οι τουρκικές NAVTEX

· TURNHOS N/W : 0330/24 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 27-03-2024 23:20)

TURNHOS N/W : 0330/24
AEGEAN SEA
1. AERONAUTICAL EXERCISES WITHOUT FIRING, ON 29 MAR 24 FROM 0600Z TO 1000Z IN AREA BOUNDED BY;
38 00.03 N – 026 27.17 E
37 58.35 N – 025 11.78 E
37 36.00 N – 025 30.00 E
37 53.98 N – 026 36.00 E
CAUTION ADVISED.

· TURNHOS N/W : 0329/24 (İzmir NAVTEX Station) (Published Date: 27-03-2024 23:20)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TURNHOS N/W : 0329/24
AEGEAN SEA
1. TASOS, AYA EVSTRATIOS, PSARA, SAMOTHRACE, LEMNOS, MYTILENE, CHIOS, NIKARIA, SAMOS, STAMPALIA, RHODES, CALKI, SCARPANTO, CASOS, PISCOPIS (TILOS), MISIROS (NISYROS), CALIMNOS, LEROS, PATMOS, LIPSOS, SIMI, COS, CASTELLORIZO ISLANDS ARE IN A DEMILITARIZED STATUS IN ACCORDANCE WITH THE DECISION OF 13 TH FEBRUARY 1914 BY THE CONFERENCE OF LONDON, 1923 LAUSANNE PEACE TREATY, 1923 CONVENTION RELATING TO THE REGIME OF THE TURKISH STRAITS AND 1947 PARIS PEACE TREATY. THEREFORE ANY MILITARY ACTIVITY SHOULD NOT BE CONDUCTED IN THE TERRITORIAL WATERS OF THOSE ISLANDS.
2. HOWEVER, FROM TIME TO TIME SOME STATIONS BROADCAST NAVIGATIONAL WARNINGS THAT MILITARY ACTIVITIES WILL BE CARRIED OUT IN THE AREAS INCLUDING THE TERRITORIAL WATERS OF THOSE MENTIONED ISLANDS THAT MAY ENDANGER THE SAFETY OF NAVIGATION IN VIOLATION OF INTERNATIONAL TREATIES.
3. CAUTION IS ADVISED AGAINST SUCH ACTIVITIES THAT MAY JEOPARDISE SAFETY OF NAVIGATION.
4. CANCEL THIS MESSAGE 281100Z MAR 24.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.