Τελεσίγραφο Μόσχας σε Β.Ζελένσκι: «Έχεις διορία μέχρι τις 16:00 (ώρα Ελλάδος) για απάντηση στις διαπραγματεύσεις» (upd)

Ο B.Ζελένσκι αποζητεί την σύγκρουση - Αρνείται τις συζητήσεις

Τελεσίγραφο Μόσχας σε Β.Ζελένσκι: «Έχεις διορία μέχρι τις 16:00 (ώρα Ελλάδος) για απάντηση στις διαπραγματεύσεις» (upd)

(Ανανέωση) Μετά την άρνηση του Ουκρανού προέδρου Β.Ζελένσκι να πάει σε διαπραγματεύσεις στο Μινσκ, η ρωσική πλευρά έδωσε διορία στην Ουκρανία μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι της Κυριακής (14:00 ώρα Ελλάδος) να προσέλθει στη Λευκορωσία για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Όπως είπε το πρωί της Κυριακής ο Β.Ζελένσκι, «η Βαρσοβία, η Βουδαπέστη, η Κωνσταντινούπολη μπορεί να είναι τόπος για συζητήσεις με τη Ρωσία, το Μινσκ όχι».

Το Κρεμλίνο, λίγο μετά το «όχι» της Ουκρανίας, γνωστοποίησε ότι «η πόλη του Γόμελ στη Λευκορωσία επιλέχθηκε από το Κίεβο».

«Η πόλη Γόμελ προτάθηκε από την Ουκρανία ως τόπος συνομιλιών. Όπως είπαμε, η ρωσική αντιπροσωπεία είναι στη θέση της και έτοιμη για τις συνομιλίες. Ο βοηθός του προέδρου Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας και θα κάνει σύντομα δήλωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Έπειτα πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει προειδοποιήσει την Ουκρανία πως δεν θα αναστείλει την ειδική επιχείρηση αυτή τη φορά, όπως έκανε το Σάββατο.

Στην πόλη Γόμελ της Λευκορωσίας έχει φτάσει ήδη η αντιπροσωπεία της Μόσχα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο βοηθός του Βλαντιμίρ Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι εγγυήθηκε για την ασφάλεια της ουκρανικής αποστολής, σε περίπτωση που βρεθεί στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως η ρωσική αντιπροσωπεία έχει ήδη φτάσει στην πόλη Γόμελ και θα περιμένει την απάντηση των Ουκρανών μέχρι τις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας).

Ο εκπρόσωπος του Β.Ζελένσκι, Σεργκέι Νικιφόροφ δήλωσε πως δεν έχουν σκοπό να μεταβούν στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Ακούσαμε δηλώσεις ότι μια ρωσική αντιπροσωπεία ήρθε στο Γόμελ για διαπραγματεύσεις. Πρέπει να πούμε ότι εκπρόσωποι της Ουκρανίας δεν θα είναι εκεί. Αυτό το ενδεχόμενο συζητήθηκε πραγματικά, αλλά την τελευταία στιγμή οι Ρώσοι διαπραγματευτές ζήτησαν από τον ουκρανικό στρατό να καταθέσει πρώτα τα όπλα», έγραψε στο Facebook του.


Στα άκρα πηγαίνει την διένεξη με την Ρωσία ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάτι που διατύπωσε με νέο διάγγελμά του το πρωί της Κυριακής, όταν και εξέφρασε την νέα διαφωνία του στο ενδεχόμενο να γίνουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία στη Λευκορωσία.

Η άρνησή του αυτή οφείλεται στις διευκολύνσεις από το Μινσκ για τις επιθέσεις της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος ή μάλλον δικαιολογώντας ότι προτιμά να πέφτουν ρωσικές βόμβες παρά να εγκαταλείψει την Δύση!

Κανείς ακόμα δεν ξέρει που βρίσκεται ο Β.Ζελένσκι (εκτός των ΗΠΑ) και κανείς δεν μπορεί πλέον στην Ουκρανία να προεξοφλεί ότι μιλά εκ μέρους των Ουκρανών ή αν είναι σε κλοιό που του προκαθορίζει την συμπεριφορά και ψάχνει απλά προφάσεις.

Πάντως η εκ νέου κλήση τη Ρωσίας για συζητήσεις δείχνει και την διάθεση της Μόσχας να προχωρά αργά στην προέλαση για να μην υπάρχουν απώλειες αμάχων, κάτι που το κάνει ακόμα και εις βάρος συζητήσεων που γίνονται και αναφέρουν για “σθεναρή ουκρανική αντίσταση”.

“Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε στη Λευκορωσία αν η Ρωσία δεν είχε χρησιμοποιήσει το έδαφός της για επιθέσεις στην Ουκρανία” είπε ο Β.Ζελένσκι!

Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ουκρανία παραμένει ανοιχτή σε διάλογο αλλά σε άλλες τοποθεσίες, σε χώρες, δηλαδή, που δεν έχουν επιδείξει επιθετικότητα απέναντι στην Ουκρανία.

«Τώρα λέμε όχι στο Μινσκ. Ο χώρος για τη συνάντηση μπορεί να είναι σε άλλες πόλεις. Φυσικά, θέλουμε ειρήνη, θέλουμε να συναντηθούμε, θέλουμε το τέλος του πολέμου. Βαρσοβία, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Κωνσταντινούπολη, Μπακού – όλα αυτά τα προτείναμε στη ρωσική πλευρά. Και οποιαδήποτε άλλη πόλη μας ταιριάζει. Σε μια χώρα από το έδαφος της οποίας δεν εκτοξεύονται πύραυλοι. Μόνο έτσι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να είναι ειλικρινείς και να τερματίσουν πραγματικά τον πόλεμο».

«Εύχομαι ειλικρινά η Λευκορωσία να γίνει τόσο ευγενική και ασφαλής χώρα, όσο την έχουν γνωρίσει όλοι πριν από λίγο καιρό. Κάντε τη σωστή επιλογή, είναι η κύρια επιλογή της ζωής σας» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Μιλώντας για το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ο Ζελένσκι το χαρακτήρισε «βάρβαρο» υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται σε περιοχές με αμάχους όπου δεν υπάρχουν στρατιωτικές υποδομές. «Οι Ρώσοι επιτίθενται παντού, συμπεριλαμβανομένων και ασθενοφόρων» είπε ο Ζελένσκι.

Τι είχε ανακοινώσει το Κρεμλίνο

Το διάγγελμα του Ζελενέσκι ήρθε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου ότι ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στη Λευκορωσία προκειμένου να γίνουν συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η αντιπροσωπεία της Ρωσίας για τις διαπραγματεύσεις με τους Ουκρανούς έφτασε σήμερα στη Λευκορωσία.

Η ομάδα αντιπροσώπων περιλαμβάνει εκπροσώπους του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας και άλλων υπηρεσιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης της προεδρικής διοίκησης.

«Η Ρωσία είναι ήδη έτοιμη για διαπραγματεύσεις, τώρα η Μόσχα περιμένει τους Ουκρανούς», είπε ο Πεσκόφ.

Όπως πρόσθεσε, η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις στο Γόμελ.

Υπενθυμίζεται πως στις 25 Φεβρουαρίου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε στον Βλαντίμιρ Πούτιν, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «για να τεθεί τέλος στις απώλειες ανθρώπινων ζωών».

Η Ρωσία αποδέχθηκε την πρόταση και εξέφρασε την προθυμία της να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, η οποία είχε προηγουμένως προσφερθεί να φιλοξενήσει τις πιθανές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, ο Πεσκόφ είχε αναφέρει αργότερα πως οι Ουκρανοί εκπρόσωποι εγκατέλειψαν την ιδέα να διεξαχθούν οι συνομιλίες στο Μινσκ, προτιμώντας να πραγματοποιηθούν στη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας, μετά την οποία δεν εμφανίστηκαν ξανά.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/02, η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση αφού οι αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ζήτησαν βοήθεια για την αντιμετώπιση των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι η επιχείρηση στοχεύει τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και πως ο άμαχος πληθυσμός δεν κινδυνεύει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σχέδια να καταλάβει την Ουκρανία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.