Άγκυρα: Ξεκινήσαμε την επιχείρηση για την κατάληψη της Μανμπίτζ – Άρματα μάχης και μαχητικά κτυπούν το YPG

Άγκυρα: Ξεκινήσαμε την επιχείρηση για την κατάληψη της Μανμπίτζ – Άρματα μάχης και μαχητικά κτυπούν το YPG

Ξεκίνησαν την επιχείρηση για την κατάληψη της κομβικής πόλης Μανμπίτζ οι τουρκικές δυνάμεις καθώς όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ μεγάλες δυνάμεις του τουρκικού Στρατού υποστηριζόμενες από θωρακισμένα, Α/Κ πυροβολικό, επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται ήδη σε απόσταση «βολής».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία σκοπεύει να εκδιώξει τις κουρδικές δυνάμεις από την Μανμπίτζ μετά τη συμφωνία στην οποία φέρεται να κατέληξαν αξιωματούχοι των Κούρδων της Συρίας με τη συριακή κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσουν την επίθεση της Άγκυρας, κάτι το οποίο όμως δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα η Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τονίσει με έμφαση ότι «η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη στρατιωτική επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία ό,τι κι αν λέει ο οποιοσδήποτε», προσθέτοντας ότι η μάχη θα συνεχιστεί έως την «τελική νίκη».

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους πριν από μια επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για τη Μανμπίτζ και θα εγκαταστήσει εκεί Άραβες, έπειτα από την αποτυχία της συμφωνίας με την Ουάσινγκτον πέρυσι που προέβλεπε την αποχώρηση του YPG.

«Η συμφωνία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις να απομακρυνθούν από τη Μανμπίτζ μέσα σε 90 ημέρες», είπε, εννοώντας τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). «Ωστόσο, πέρασε ένας χρόνος και η Μανμπίτζ δεν έχει εκκαθαριστεί», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

«Εμείς, ως Τουρκία, δεν θα μπούμε στη Μανμπίτζ μέχρι ν’ αδειάσει. Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της περιοχής εκείνης, οι Άραβες, και οι φυλές που είναι οι αληθινοί ιδιοκτήτες θα πάνε εκεί. Η προσέγγισή μας στο θέμα αυτό είναι να εγκατασταθούν εκεί και να προβλέψουμε για την ασφάλειά τους», προσέθεσε.

Ήδη τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν θέσεις του YPG στην πόλη, ενώ ο αυτοαποκαλούμενος “εθνικός στρατός της Συρίας” (ισλαμιστές μισθοφόροι της Άγκυρας) δήλωσαν πως ξεκίνησαν και αυτοί την προώιθησή τους για την στρατηγικής σημασίας πόλη.


Σε σύγχυση οι αμερικανικές δυνάμεις στο Κομπάνι: «Δεν ξέρουμε τι γίνεται κάθε μέρα λαμβάνουμε και διαφορετικές διαταγές»


Στο μεταξύ συγκεχυμένες είναι και οι πληροφορίες για την κινητοποίηση του συριακού Στρατού, η οποία είναι κατά τα φαινόμενα για τους τύπους, αφού η Δαμασκός θεωρείται αδύνατο να ρισκάρει μια σύγκρουση με την Τουρκία.

Πάντως σύμφωνα με άλλες πληροφορίες αμερικανικές δυνάμεις στο Κομπανι απαγόρευσαν σε συριακές δυνάμεις να προσεγγίσουν στην πόλη.


Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τον συριακό Στρατό οι σύροι έχουν χάσει 16 στρατιώτες και ένα άρμα μάχης από την τουρκική επίθεση.


Άλλες πηγές κάνουν λόγο ότι όσοι Σύροι στρατιώτες έχουν βρεθεί στην περιοχή της Μανμπίτζ έχουν τραπεί σε φυγή καθώς δεν υπάρχει ρωσική αεροπορική υποστήριξη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.