ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΝΑΤΟ: «Υπάρχει ανάγκη για ανθρωπιστική παύση των μαχών στο Αφγανιστάν – Η χώρα επηρεάζεται από τον κορωνοϊό»

ΝΑΤΟ: «Υπάρχει ανάγκη για ανθρωπιστική παύση των μαχών στο Αφγανιστάν – Η χώρα επηρεάζεται από τον κορωνοϊό»

Όπως και οι περισσότερες χώρες, έτσι και το Αφγανιστάν, «επηρεάζεται πολύ» από τον κορωνοϊό, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, να ζητάει να υπάρξει «ανθρωπιστική παύση των μαχών».

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια ανθρωπιστική παύση των μαχών, για να τιθασευτεί η απειλή που τίθεται στη χώρα από τον κορωνοϊό», δήλωσε στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD).

«Η βία και η αστάθεια εξακολουθούν να επικρατούν στο Αφγανιστάν. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, πόσω μάλλον που η χώρα επηρεάζεται τώρα πολύ επίσης από τον κορωνοϊό», πρόσθεσε.

Το Αφγανιστάν καταμετρούσε επισήμως δύο θανάτους από την Covid-19 την Πέμπτη, καθώς και 80 κρούσματα μεταξύ των Αφγανών και τέσσερα μεταξύ των ξένων στρατιωτών.

Όμως, η πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ χειρότερη σε αυτή τη χώρα των περίπου 35 εκατ. κατοίκων με τις πολύ περιορισμένες ικανότητες παροχής ιατρικής φροντίδας έπειτα από 40 χρόνια συγκρούσεων, και γειτονική του Ιράν, όπου η επιδημία σαρώνει εδώ και πολλές εβδομάδες.

Ενώπιον αυτής της επείγουσας κατάστασης, οι αφγανικές Αρχές ανακοίνωσαν την απελευθέρωση έως και 10.000 κρατουμένων τις ερχόμενες ημέρες προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 29 Φεβρουαρίου, η οποία είχε σκοπό να οδηγήσει προς μια διαδικασία ειρήνης, οι Ταλιμπάν ενέτειναν επίσης τις επιθέσεις τους σε όλη τη χώρα εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οργανισμός του οποίου προΐσταται έχει αναπτύξει 16.000 άνδρες στο Αφγανιστάν, επανέλαβε πως η διαδικασία ειρήνης θα είναι «μακρά, σκληρή» και πως θα υπάρξουν απογοητεύσεις. «Όμως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από μια πολιτική επίλυση», είπε.

«Τώρα οι Ταλιμπάν πρέπει να κρατήσουν την υπόσχεσή τους και να μειώσουν τη βία, να ξεκινήσουν τις ενδοαφγανικές συνομιλίες και να λάβουν μέτρα που θα επιτρέψουν μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε. «Το επίπεδο της βίας πρέπει να μειωθεί», συμπλήρωσε.

Βάσει της συμφωνίας της 29ης Φεβρουαρίου, οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση και να συζητήσουν το ενδεχόμενο μιας συνολικής κατάπαυσης του πυρός με αντάλλαγμα τη σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όμως αρνούνται να συναντήσουν την κυβέρνηση του προέδρου Ασράφ Γάνι, την οποία χαρακτηρίζουν μαριονέτα των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.