Αμφίβια απόβαση ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην Αζοφική – Απέκλεισαν τις ακτές της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα

Απέκοψαν την Ουκρανία από το θαλάσσιο εμπόριο οι Ρώσοι λένε οι Βρετανοί - Σήμερα νέες συνομιλίες

Αμφίβια απόβαση ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην Αζοφική – Απέκλεισαν τις ακτές της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι προχώρησαν σε αμφίβια απόβαση στην περιοχή της Αζοφικής θάλασσας.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις απομόνωσαν την Ουκρανία από το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο, αποκλείοντας τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο Twitter, το βρετανικό υπουργείο ανέφερε: «Οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, απομονώνοντας ουσιαστικά τη χώρα από το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο».

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανέφερε επίσης ότι οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις «συνεχίζουν τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων σε ολόκληρη την Ουκρανία», αλλά και ότι η Μόσχα πραγματοποίησε «μία αμφίβια απόβαση στην Αζοφική Θάλασσα και θα μπορούσε να προβεί σε περαιτέρω τέτοιες επιχειρήσεις τις επόμενες εβδομάδες».

Ουκρανία: Νέες επιθέσεις ετοιμάζουν οι Ρώσοι

Νέες επιθέσεις ετοιμάζουν οι Ρώσοι, σύμφωνα με τον ουκρανικό Στρατό, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στις περιοχές που έχουν καταλάβει και να διατηρήσουν τον ρυθμό της επίθεσής τους.

«Ο εχθρός συγκεντρώσει σχηματισμούς και μετακινεί στρατηγικά αποθέματα στα σύνορά μας», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκτιμώντας πως πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις στη Χαρκίβ, στη Σούμι και στο Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου.

Το επιτελείο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, κάτι που αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως σημείωσε.

Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά), οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην προέλαση προς το Σεβεροντονιέτσκ. Στις πόλεις Τοπόλσκε και Σπακίβκα, στην περιφέρεια της Χαρκίβ, υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Σήμερα ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων Ουκρανίας – Ρωσίας

Χθες, «κλείδωσε» αυτός ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο οποίος αποφασίστηκε να διεξαχθεί σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, γνωστοποίησε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συνεχιστούν σήμερα.

Τον νέο γύρο επαφών επιβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής και ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, διαπραγματευτής και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αισιόδοξες εκτιμήσεις από Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους

Μάλιστα, Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ελπιδοφόρες εκτιμήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν σύντομα να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Η Ουκρανία λέει πως είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί, όχι όμως να παραδοθεί ή να αποδεχθεί οποιοδήποτε τελεσίγραφο. «Δεν θα υποχωρήσουμε καταρχήν σε οποιαδήποτε θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει αυτό τώρα. Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να συνομιλεί εποικοδομητικά», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

«Πιστεύω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, στην κυριολεξία, είναι ζήτημα ημερών», σημείωσε.

Σε ένα τουίτ, ο Ποντόλιακ έγραψε πως η Ρωσία ακούει προσεκτικά τις προτάσεις της Ουκρανίας. «Τα αιτήματά μας είναι ο τερματισμός του πολέμου και η απόσυρση των (ρωσικών) στρατευμάτων. Βλέπω την κατανόηση και υπάρχει διάλογος», σημείωσε.

Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι ο Λέονιντ Σλούτσκι, Ρώσος αντιπρόσωπος, είπε ότι οι συνομιλίες έχουν καταγράψει ουσιαστική πρόοδο. «Βάσει των προσωπικών προσδοκιών μου, αυτή η πρόοδος ενδέχεται να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε μια κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή», δήλωσε ο Σλούτσκι.

Ωστόσο, καμία πλευρά δεν αναφέρθηκε στο είδος της συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί. Οι δημόσιες δηλώσεις τους δημοσιεύτηκαν σχεδόν ταυτόχρονα.

Αισιοδοξία και από τις ΗΠΑ για τις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και οι ΗΠΑ, πάντως, εξέφρασαν αισιοδοξία για την πορεία των συνομιλιών. Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν δήλωσε πως η Ρωσία δείχνει σημάδια προθυμίας να δεσμευτεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.