Επική φάρσα Ρώσων στον Βρετανό ΥΠΑΜ – Αποκάλυψε ότι τελειώνουν οι αντιαρματικοί πύραυλοι NLAW (βίντεο)

Κριτική ακόμα για το αν αποκάλυψε κρατικά μυστικά - Οι φαρσέρ προαναγγέλλουν συνέχεια

Επική φάρσα Ρώσων στον Βρετανό ΥΠΑΜ – Αποκάλυψε ότι τελειώνουν οι αντιαρματικοί πύραυλοι NLAW (βίντεο)

Σε μάλλον δυσχερή θέση βρίσκεται ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, που υπέπεσε σε μεγάλη γκάφα κάνοντας την χώρα όχι μόνο διεθνώς ρεζίλι αλλά και με αμφιβολίες για την αμυντική ικανότητα, καθώς ενημέρωσε Ρώσους φαρσέρ ότι υπάρχουν προβλήματα στην προμήθεια των αντιαρματικών πυραύλων NLAW που παράγονται στο Μπέλφαστ.

Ο Μπεν Γουάλας φέρεται ότι είπε στους Ρώσους φαρσέρ, που πολλοί θεωρούν ότι είναι πράκτορες του Κρεμλίνου ότι οι προμήθειες του Ηνωμένου Βασιλείου σε NLAW εξαντλούνται.

Αυτό φέρεται ότι έγινε κατά τη διάρκεια κλήσης, με τον Γουάλας να μιλά σε ηθοποιούς που προσποιήθηκαν ότι ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας βρισκόταν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του

Το βίντεο δείχνει τον υπουργό Άμυνας να μιλά από την Πολωνία. Σύμφωνα με το σενάριο των φαρσέρ, υποτίθεται ότι τον καλούσε ο Ντενίς Σμιχάλ, πρωθυπουργός της Ουκρανίας, για να του ζητήσει περισσότερους πυραύλους, επειδή «αυτοί που στείλατε νωρίτερα απέτυχαν», κάτι που σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης θεωρείται ψευδές

«Δεν νομίζω ότι οι δικοί μας απέτυχαν. Σας δώσαμε πάνω από 4.000. Έρχονται κι άλλα. Ξεμένουμε από τα δικά μας. Αλλά μιλάω με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας κάθε ημέρα» λέει ο Γουάλας.

Οι NLAW κατασκευάζονται στο Μπέλφαστ από τη γαλλική εταιρεία κατασκευής όπλων Thales, που θεωρείται πιθανό να αύξησε την παραγωγή για να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα εφοδιασμού.

Το βίντεο ήταν το δεύτερο teaser που κυκλοφόρησαν οι Ρώσοι φαρσέρ Βλαντίμιρ Κουζνέτσοφ και Αλεξέι Στολιάροφ και επειδή και οι δύο έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι συμπαθούν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εωρούνται ότι είναι πράκτορες, μια ιδιότητα που οι ίδιοι την αρνούνται.

Για ψεύτικα βίντεο μιλά ο Γουάλας και η Ντάουνινγκ Στριτ

Ο Γουάλας προσπάθησε χθες το βράδυ να περάσει στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι «πρέπει να πηγαίνουν άσχημα τα πράγματα για το Κρεμλίνο» αν καταφεύγει σε «ψεύτικα βίντεο».

Στην επίθεση πέρασε και η Ντάουνινγκ Στριτ που κατηγόρησε δημόσια το Κρεμλίνο ότι βρίσκεται πίσω από κλήσεις φάρσες, με στόχο τρεις υπουργούς την περασμένη εβδομάδα. Στο πρώτο απόσπασμα, ο φαρσέρ λέει ότι η Ουκρανία θέλει να συνεχίσει ένα «πυρηνικό πρόγραμμα» για να προστατευτεί από τη Ρωσία, έναν ισχυρισμό που τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν στο παρελθόν.

Στην αρχή ο Γουάλας είναι διστακτικός, αλλά καταλήγει ότι η χώρα του θα στηρίξει ως φίλη την Ουκρανία. Πάντως, διευκρίνισε ότι είναι ζητήματα για τα οποία θα πρέπει να συζητήσει με τον πρωθυπουργό της χώρας.

Πηγή του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι το βίντεο είναι «σκουπίδι» και ότι είναι επεξεργασμένο, επικαλούμενη και τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, κάτι που είπε ο υπουργός Άμυνας σημειώνοντας ότι η χώρα του «δεν μπορεί να έχει σχέση με υποτιθέμενες ουκρανικές πυρηνικές φιλοδοξίες».

Οι φαρσέρ προαναγγέλλουν συνέχεια στο βίντεο

Τα teaser αναρτήθηκαν στο κανάλι που διατηρούν οι φάρσερ στο YouTube, με πάνω από 121.000 συνδρομητές, ενώ έχουν υποσχεθεί πλήρες βίντεο τις επόμενες ημέρες. Πάντως, θεωρείται ότι υπάρχουν συνομιλίες με τη διαδικτυακή πλατφόρμα για να κατέβει το βίντεο.

Σύμφωνα με την περιγραφή του πρώτου κλιπ, «στις 17 Μαρτίου ο Βόβαν και ο Λέξους είχαν μία βιντεοκλήσει με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας, εκ μέρους του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Ντενίς Σμιχάλ». Οι Βόβαν και Λέξους γίνεται αντιληπτό ότι είναι οι δύο διάσημοι Ρώσοι φαρσέρ που έχουν στο παρελθόν ξεγελάσει πολλούς διάσημους πολιτικούς, όπως ο Μπέρνι Σάντερς, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Αν και αρνούνται ότι είναι όργανα του Κρεμλίνου, παραδέχονται ότι δεν θα έκαναν φάρσα στον Πούτιν, καθώς δεν θέλουν να βλάψουν τη χώρα τους.

Παράλληλα, η Ντάουνινγκ Στριτ υποστηρίζει ότι οι φάρσες στους Βρετανούς υπουργούς ήταν μια απόπειρα του καθεστώτος Πούτιν να αποπροσανατολίσει από τα στρατιωτικά προβλήματα στην Ουκρανία. «Βλέπουμε μια σειρά από αποπροσανατολιστικές ιστορίες και ψέματα από το Κρεμλίνο, που αντανακλούν την απελπισία του Πούτιν καθώς προσπαθεί να κρύψει το μέγεθος της σύγκρουσης και τις αποτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης» είπε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.

Παράλληλα, ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων επέμεινε ότι ο Γουάλας ακολούθησε τα πρωτόκολλα και δεν συζήτησε μυστικά ζητήματα.

Ωστόσο, υπάρχουν κατά τη γνώμη του σκληρές ερωτήσεις για τους βοηθούς του, αφού οι φαρσέρ ενδεχομένως κατάφεραν να παρακάμψουν την ασφάλεια ορισμένων τμημάτων.

Γιατί οι Βρετανοί επιμένουν να μιλούν για ρωσική συνωμοσία

Βρετανικές κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για ρωσική συνωμοσία, επικαλούμενες το επίπεδο πολυπλοκότητας της φάρσας.

Η βιντεοκλήση έγινε μετά από ένα email που υποτίθεται ότι εστάλη από βοηθό της πρεσβείας της Ουκρανίας σε κυβερνητικό τμήμα και στη συνέχεια προωθήθηκε στο υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τους Times, ο Γουάλας ρωτήθηκε για τις πιθανότητες να μεταβούν βρετανικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και εάν η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ή να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ανώτερες πηγές πάντως του υπουργείου Άμυνας εκφράζουν φόβους ότι η Μόσχα ενδέχεται να επιχειρήσει να συνδυάσει τα σχόλια του Γουάλας σε μια προσπάθεια να τον φέρει σε δεινή θέση. Ήδη, διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί πώς οι φαρσέρ κατάφεραν να μιλήσουν μαζί του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.