ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Γ.Στόλτενμπεργκ: Ζητά από τους συμμάχους συστήματα αεράμυνας και Patriot για την Ουκρανία

Η Ουκρανία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, με τις εξελίξεις στη Μ.Ανατολή να απορροφούν το ενδιαφέρον των Δυτικών

Γ.Στόλτενμπεργκ: Ζητά από τους συμμάχους συστήματα αεράμυνας και Patriot για την Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση, με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να κερδίζουν όλο και περισσότερο την προσοχή της Δυτικής κοινότητας. Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του επιχειρεί να αναζωογονήσει την υποστήριξή του προς την Ουκρανία, με τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτεμπεργκ να καλεί τους συμμάχους να ενισχύσουν την αεράμυνα της χώρας, αντιμετωπίζοντας τις αυξανόμενες ρωσικές επιθέσεις.

Την ίδια στιγμή, η Γερμανία σχεδιάζει την πρωτοβουλία «Άμεση δράση για την αεράμυνα» για να πείσει τους εταίρους του ΝΑΤΟ να δράσουν.

Οι κινήσεις του Στόλτενμπεργκ γίνονται την ώρα που η Γερμανία καταστρώνει σχέδια για να ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν πυραύλους Patriot να δώσουν τα συστήματα στην Ουκρανία.

«Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει άλλο ένα σύστημα Patriot στην Ουκρανία, ένα μέρος της σημαντικής προσπάθειας που καταβάλλουμε τώρα σε όλη τη συμμαχία του ΝΑΤΟ για να εντείνουμε την παράδοση συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Εάν οι σύμμαχοι αντιμετωπίζουν μια επιλογή μεταξύ της εκπλήρωσης των στόχων του ΝΑΤΟ για τις δυνατότητες και της παροχής περισσότερης βοήθειας στην Ουκρανία, το μήνυμά μου είναι σαφές: Στείλτε περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι θα συμμετάσχει σε Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας την Παρασκευή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να γίνει αυτή η συνάντηση καθώς η χώρα του αντιμετωπίζει έλλειψη πυρομαχικών, με τη ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ να έχει μπλοκαριστεί από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο εδώ και μήνες και την ΕΕ να μην παραδίδει εγκαίρως πυρομαχικά.

Λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου του Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G-7 στην Ιταλία σήμερα Πέμπτη, όπου θα συζητήσουν για την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ενδέχεται να διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ αργότερα φέτος, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου ότι οι Κάτω Χώρες, η Δανία και η Τσεχική Δημοκρατία «θα εξετάσουν με ποιους τρόπους θα υποστηρίξουν σε αυτή τη γερμανική πρωτοβουλία».

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέριξεν υποστήριξε επίσης τις εκκλήσεις για ενίσχυση των δυνατοτήτων αεράμυνας του Κιέβου.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση της Γερμανίας πριν από λίγες ημέρες να δωρίσει ένα ακόμη σύστημα Patriot στην Ουκρανία. Και νομίζω ότι το σημαντικό ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας, δεν είναι καλύτερα να στείλουμε μερικά από τα δικά μας συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία σε μια εποχή που εκείνη – όχι εμείς – αγωνίζεται καθημερινά να αποκρούσει την ατελείωτη ρωσική επίθεση» δήλωσε η Φρεντέριξεν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Γνωρίζουμε ότι έχουμε συστήματα στην Ευρώπη. Κάποια από αυτά πρέπει τώρα να παραδοθούν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.