ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

ΗΑΕ – Σαουδική Αραβία: Αθόρυβη συνεργασία με το Ισραήλ για την αναχαίτιση της επίθεσης του Ιράν

Με συντονισμό από τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή

ΗΑΕ – Σαουδική Αραβία: Αθόρυβη συνεργασία με το Ισραήλ για την αναχαίτιση της επίθεσης του Ιράν

Καθώς εκατοντάδες ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι διέσχιζαν τη Μέση Ανατολή το βράδυ του Σαββάτου, μια αμυντική γραμμή αποτελούμενη από ραντάρ, μαχητικά τζετ, πολεμικά πλοία και μπαταρίες αεράμυνας από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες είχε ήδη ενεργοποιηθεί για να αντιμετωπίσει την επίθεση από το Ιράν.

Αυτή η εντυπωσιακή επίδειξη συλλογικής άμυνας ήταν το αποκορύφωμα μιας δεκαετούς προσπάθειας των ΗΠΑ να ενισχύσουν τους στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και των Άραβων αντιπάλων του, αντιμετωπίζοντας μια κοινή αυξανόμενη απειλή από το Ιράν.

Ωστόσο, η προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την προστασία του Ισραήλ πριν από την ιρανική επίθεση αντιμετώπισε πολλά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των φόβων των χωρών του Κόλπου να φανούν συμμαχικές με το Ισραήλ κατά μιας εποχής τεταμένων σχέσεων λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Η συνεργασία το βράδυ του Σαββάτου που οδήγησε στην κατάρριψη των ιρανικών στόχων αναπτύχθηκε εν κινήσει, με πολλές λεπτομέρειες για τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας και άλλων βασικών αραβικών κυβερνήσεων να παραμένουν εμπιστευτικές.

Οι δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ αναχαίτισαν τα περισσότερα από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, εν μέρει χάρη στην αθόρυβη διασπορά πληροφοριών από τις αραβικές χώρες για τα σχέδια της Τεχεράνης, την παροχή πρόσβασης στον εναέριο χώρο τους σε πολεμικά αεροσκάφη, την κοινοποίηση πληροφοριών ραντάρ και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την παροχή των δικών τους δυνάμεων για βοήθεια, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Η επιχείρηση αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας πολυετούς προσπάθειας των ΗΠΑ να ξεπεράσουν τα πολιτικά και τεχνικά εμπόδια που εμπόδιζαν τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των σουνιτικών αραβικών κυβερνήσεων, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι.

Αντί για μια έκδοση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί σε λιγότερο τυπικές συνεργασίες αεράμυνας στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο οπλοστάσιο drones και πυραύλων της Τεχεράνης – τα ίδια όπλα που απείλησαν το Ισραήλ το Σάββατο.

Οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας στην περιοχή ξεκίνησαν δεκαετίες πριν. Μετά από χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών και μικρής προόδου, η πρωτοβουλία απέκτησε ώθηση με τις Συμφωνίες του Αβραάμ το 2020, που μεσολάβησε η κυβέρνηση Τραμπ, δημιουργώντας επίσημες σχέσεις μεταξύ Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν.

Δύο χρόνια μετά, το Πεντάγωνο μετέφερε το Ισραήλ από την Ευρωπαϊκή στην Κεντρική Διοίκηση, που περιλαμβάνει τη Μέση Ανατολή, επιτρέποντας μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία με αραβικές χώρες υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

«Η μετάβαση του Ισραήλ στην Centcom άλλαξε το παιχνίδι», δήλωσε η Ντάνα Στρουλ, πρώην υψηλόβαθμος πολιτικός αξιωματούχος στο Πεντάγωνο για τη Μέση Ανατολή, καθιστώντας ευκολότερη την ανταλλαγή πληροφοριών και την έγκαιρη προειδοποίηση μεταξύ των χωρών.

Τον Μάρτιο του 2022, ο Στρατηγός Πεζοναυτών Frank McKenzie, τότε ανώτατος διοικητής των ΗΠΑ στην περιοχή, διοργάνωσε μια μυστική συνάντηση με ανώτατους στρατιωτικούς από το Ισραήλ και αραβικές χώρες για να συζητήσουν τον συντονισμό ενάντια στις αυξανόμενες δυνατότητες πυραύλων και drones του Ιράν.

Η συνάντηση στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου σηματοδότησε την πρώτη φορά που τέτοιοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν υπό την αιγίδα των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του Ιράν.

«Οι Συμφωνίες του Αβραάμ άλλαξαν την εικόνα της Μέσης Ανατολής επειδή μας επέτρεψαν να πράξουμε όχι μόνο κρυφά αλλά και δημόσια», ανέφερε ανώτατος Ισραηλινός αξιωματικός.

«Η ένταξη στην Κεντρική Διοίκηση επέτρεψε ακόμη περισσότερη τεχνική συνεργασία με τις αραβικές κυβερνήσεις. Αυτό είναι που δημιούργησε αυτή τη συμμαχία», είπε ο αξιωματούχος.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ο στόχος των ΗΠΑ να μπορούν το Ισραήλ και τα αραβικά κράτη να μοιράζονται απρόσκοπτα δεδομένα παρακολούθησης για τις ιρανικές απειλές σε πραγματικό χρόνο δεν έχει ποτέ πλήρως υλοποιηθεί λόγω πολιτικών ανησυχιών.

Ο Μπιλάλ Σάαμπ, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου που εργάστηκε για τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, είπε ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για ολοκλήρωση της ασφάλειας στην περιοχή. «Πάντα θα ήταν σταδιακό και η αναχαίτιση του Σαββάτου ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα».

Ωστόσο, η συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και της αραβικής κυβέρνησης για την αεράμυνα με τις ΗΠΑ ως διαμεσολαβητή έχει γίνει κοινή, ακόμη και με τη Σαουδική Αραβία, η οποία δεν έχει ακόμη δημιουργήσει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση στο «Χ» 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.