ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Ο Ιρανός πρόεδρος Ε.Ραΐσι ζήτησε έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων από το Ισραήλ

Ο Ραΐσι υποστήριξε ότι το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του προσπαθούν να παραπλανήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη

Ο Ιρανός πρόεδρος Ε.Ραΐσι ζήτησε έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων από το Ισραήλ

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι μίλησε σε έκτακτη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία διοργανώθηκε κατόπιν πρόσκλησης της Νότιας Αφρικής και στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες των BRICS και οι ηγέτες των χωρών που προσκλήθηκαν να γίνουν μέλη των BRICS.

Περιγράφοντας τη Γάζα ως σύμβολο της ηθικής παρακμής της Δύσης, ο Ραΐσι δήλωσε ότι «σήμερα, συγκεντρωθήκαμε ενώ όλος ο κόσμος παρακολουθεί ζωντανά την πρωτοφανή βία και τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα αυτές τις ημέρες αποκαλύπτει ξεκάθαρα την αδικία του δυτικού διεθνούς συστήματος. Το ζήτημα της Γάζας είναι ζήτημα ανθρωπιάς και δικαιοσύνης».

Ο Ραΐσι υποστήριξε ότι το Ισραήλ και οι υποστηρικτές του όχι μόνο καταπατούν την ανθρωπότητα, την ηθική και το δίκαιο, αλλά και προσπαθούν να παραπλανήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη μέσω παραπληροφόρησης.

Ο Ιρανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει όλους τους διεθνείς οργανισμούς «απρόσωπους και ανώνυμους» και κάλεσε τα μέλη και τις κυβερνήσεις των BRICS να χρησιμοποιήσουν όλη την πολιτική και οικονομική τους δύναμη για να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ και τους δυτικούς υποστηρικτές του, ώστε να διασφαλίσουν την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη στον κόσμο και να καταπολεμήσουν τον εθνικισμό.

Ο Ραΐσι δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες στέλνουν όπλα και στρατιωτικά πυρομαχικά στο Ισραήλ, εμποδίζουν την κατάπαυση του πυρός, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εμποδίσει τους δρόμους βοήθειας προς τη Γάζα και έχουν παραλύσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ).

Επικρίνοντας τον ορισμό των ισραηλινών αξιωματούχων τα «παιδιά ως νόμιμους στόχους» και την «επιλογή πυρηνικής επίθεσης στη Γάζα», ο Ραΐσι δήλωσε ότι «ένα καθεστώς οπλισμένο με κάθε είδους χημικά όπλα μαζικής καταστροφής και ατομικές βόμβες αποτελεί σίγουρα απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Αναφέροντας ότι το ΣΑΗΕ απέτυχε να εκπληρώσει την αποστολή του να διασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια και ότι δεν μπορεί να ληφθεί δεσμευτική απόφαση για κατάπαυση του πυρός, ο Ραΐσι τόνισε ότι οι χώρες μέλη των BRICS θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να λάβουν δεσμευτική απόφαση στο ΣΑΗΕ.

Επισημαίνοντας τις αδιάκοπες επιθέσεις του Ισραήλ σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και θρησκευτικούς χώρους, ο Ιρανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι η δολοφονία γυναικών, παιδιών, γιατρών, νοσηλευτών και δημοσιογράφων αποτελεί «τρομοκρατική πράξη» και, ως εκ τούτου, το Ισραήλ θα πρέπει να οριστεί ως «τρομοκρατικό καθεστώς» και ο στρατός του ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Ραΐσι σημείωσε ότι ορισμένες χώρες υποστήριξαν την κίνηση του Ισραήλ να παραπέμψει τα εγκλήματά του στη Γάζα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και δήλωσε ότι το Ισραήλ, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να δικαστούν σε διεθνή δικαστήρια για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα δολοφονίας παιδιών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος ο Ραΐσι δήλωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια μόνιμη και ασφαλής οδός για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με την κοινή δράση των μελών των BRICS και πρότεινε τη σύσταση ειδικής διεθνούς αποστολής για τη διερεύνηση της χρήσης απαγορευμένων όπλων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.