ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σε πλήρες αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις Μόσχας-Κιέβου στην Κων/πολη – Ρωσική πηγή: «Πολύ αργά για δάκρυα» (upd)

Η Μόσχα απορρίπτει «εγγυήτριες δυνάμεις», ΝΑΤΟ και ΕΕ

Σε πλήρες αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις Μόσχας-Κιέβου στην Κων/πολη – Ρωσική πηγή: «Πολύ αργά για δάκρυα» (upd)

Λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης, ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, αλλά όπως αναφέρουν ασφαλείς ρωσικές πηγές στο defencenet.ru, δεν υπήρξε καμία προσέγγιση των δύο πλευρών καθώς το μεν Κίεβο «προσφέρει» καθεστώς ουδετερότητας κάτι που πλέον είναι πού λίγο για τη Ρωσία, και αρνείται να συζητήσει για τα εδάφη που χάνει στον πόλεμο.

Πηγή προσκείμενη στη ρωσική ομάδα διαπραγματεύσεων, σημείωνε ότι «Αυτά που μας προσφέρουν σήμερα έπρεπε να τα είχαν αποδεχθεί πριν τις 24 Φεβρουαρίου (σ.σ. ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία).

Τώρα είναι αργά.

Πρέπει να αναθεωρήσουν στην βάση την θέση τους. Ούτε η άρνηση εισόδου στο ΝΑΤΟ δεν μας καλύπτει πλέον. 

Και φυσικά δεν συζητούμε την ένταξη στην ΕΕ, όπως κάποια δυτικά ΜΜΕ (σ.σ. οι Financial Times) έγραψαν χθες. Η ΕΕ δεν έχει καμία διαφορά με το ΝΑΤΟ».

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν λίγο πριν τις 11 το πρωί στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη. Οι δύο αντιπροσωπείες κάθισαν απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι για μια συνάντηση που συνοδεύεται από εξαιρετικά συγκρατημένες προσδοκίες και μεγάλη δυσπιστία για τις πραγματικές προθέσεις της Μόσχας.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή «Δεν υπάρχει περίπτωση παύσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ούτε βέβαια και η ύπαρξη εγγυητριών δυνάμεων στην Ουκρανία. Θα δούμε μελλοντικά τι θα μείνει και αν θα μείνει από αυτό που έφτιαξαν οι δυτικοί στην Ουκρανία ως κράτος»!

«Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για σημαντικά θέματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι συμφωνία για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, διότι η συμφωνία αυτή θα δώσει την δυνατότητα τερματισμού του πολέμου όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Το δεύτερο θέμα είναι κατάπαυση του πυρός για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί», πρόσθεσε. Ενα άλλο πρόβλημα είναι «η κλιμάκωση του πολέμου», περιλαμβανομένης «της παραβίασης του δικαίου του πολέμου», είπε.

Συμμετέχει στις συνομιλίες ο Αμπράμοβιτς – Υποδέχτηκε τις αντιπροσωπείες ο Ερντογάν

Στις συνομιλίες συμμετέχει και ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς, όπως μετέδωσε το Reuters.

Δείτε βίντεο με τον Αμπράμοβιτς στην αίθουσα:

Μιλώντας στους διαπραγματευτές ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα οι συνομιλίες να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές «να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία»

Ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν εκεχειρία και έκανε λόγο για «ιστορική ευθύνη» των αντιπροσωπειών της Μόσχας και του Κιέβου. Συνεχάρη τους διαπραγματευτές για τη σκληρή δουλειά τους και είπε ότι ο Πούτιν και ο Ζελένσκι είναι «πολύτιμοι φίλοι του».

O Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο για συνάντηση των ηγετών Ουκρανίας και Ρωσίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και με Μόσχα και με Κίεβο, πλασάροντας έναν διαμεσολαβητικό ρόλο της Άγκυρας, όμως ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε πριν λίγες ώρες ότι οι ρωσικές απαιτήσεις είναι «μαξιμαλιστικές» και «μη ρεαλιστικές».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.