ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ουκρανική αντεπίθεση: Πού και πώς μπορεί να κινηθεί – Το Κίεβο εξετάζει και κατά μέτωπο επίθεση στην Κριμαία!

Τα τρία σενάρια

Ουκρανική αντεπίθεση: Πού και πώς μπορεί να κινηθεί – Το Κίεβο εξετάζει και  κατά μέτωπο επίθεση στην Κριμαία!

Ουκρανοί αξιωματούχοι τροφοδοτούν εικασίες για το πότε μπορεί να ξεκινήσει μια μαζική, πολυαναμενόμενη εαρινή αντεπίθεση κατά της Ρωσίας.

Από την Ζαπορίζια προς την Μελιτόπολη, από την Χερσώνα  προς την Κριμαία , ενώ δεν αποκλείεται και κάποια κίνηση αντιπερισπασμού στη Λευκορωσία.

«Ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω ό,τι είναι δικό μας», έγραψε ο στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι , αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, σε ανάρτηση στο Telegram το πρωί του Σαββάτου.

Η Ουκρανία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την έναρξη της αντεπίθεσης. Ωστόσο, ο Ουκρανός αξιωματούχος ασφαλείας, Oleksiy Danilov, είπε στο BBC σε συνέντευξή του το Σάββατο ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει “αύριο, μεθαύριο ή σε μια εβδομάδα”.

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Mykhailo Podolyak, δήλωσε ότι η αντεπίθεση «δεν θα είναι ένα μεμονωμένο γεγονός που θα ξεκινήσει μια συγκεκριμένη ώρα μιας συγκεκριμένης ημέρας».

«Θα πρόκειται για δεκάδες διαφορετικές ενέργειες για την καταστροφή των ρωσικών δυνάμεων κατοχής σε διαφορετικές κατευθύνσεις, οι οποίες έχουν ήδη λάβει χώρα χθες, γίνονται σήμερα και θα συνεχιστούν και αύριο», είπε ο Ποντόλιακ.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε, χωρίς να προσφέρει αποδεικτικά στοιχεία, ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χτυπήσει τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporizhzhia για να προκαλέσει  διαρροή ραδιενέργειας προκειμένου να πυροδοτήσει διεθνή έρευνα που θα διακόψει την επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση.

Και η Κριμαία;

Καθώς το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο προετοιμάζεται για την πολυανακοινωμένη αντεπίθεσή του, η ανακατάληψη της Κριμαίας βρίσκεται στην κορυφή της επιχειρησιακής λίστας.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ, θεωρούν ότι αυτός είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος.

Σίγουρα, υπάρχουν πολλές προκλήσεις. Η επίθεση στην Κριμαία από την περιοχή της Χερσώνας πιθανότατα θα περιλάμβανε αντίθετη διέλευση του ποταμού Dnipro, έντονες μάχες για να φτάσουν οι ουκρανικές δυνάμεις  στον στενό ισθμό Perekop και στη συνέχεια ουσιαστικά μετωπικές επιθέσεις εναντίον βαριά ναρκοθετημένων φραγμών για να παραβιαστούν οι διαδοχικές γραμμές της ρωσικής άμυνας.

Η Ουκρανία θα προβληματιστεί  από την σχεδόν παντελή έλλειψη αεροπορικής ισχύος και πυρών μεγάλης εμβέλειας, (παρά την προσθήκη Strom-Shadow στο οπλοστάσιό της) καθώς και από την απουσία αμφίβιων ή αερομεταφερόμενων δυνάμεων , καθιστώντας τη μετωπική επίθεση σχεδόν τη μόνη επιλογή.

Ωστόσο, αν και τρομακτικό, το εγχείρημα δεν είναι καθόλου αδύνατο, υποστηρίζουν ουκρανικά ΜΜΕ.

Από τους Ούννους και τους Μογγόλους μέχρι τους Βρετανούς, τους Μπολσεβίκους και τους Γερμανούς, πολλοί στρατοί εισβολής κατάφεραν να κατακτήσουν την Κριμαία.

Η  τοποθέτηση έως και έντεκα νέων ταξιαρχιών με εξαιρετικό δυτικό εξοπλισμό έχει ενισχύσει σημαντικά τις χερσαίες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Πώς μπορεί να μοιάζει μια επίθεση στην Κριμαία;

Ο ουκρανικός στρατός μπορεί να διεξάγει εξελιγμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας drones, χτυπήματα πυροβολικού και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων.

Μια επιτυχής διάβαση του Ντνίπρο και προέλαση στον ισθμό θα κλονίσει επίσης την αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητα των Ρώσων υπερασπιστών, σύμφωνα πάντα με τους Ουκρανούς.

Μπορεί, ωστόσο, να υπάρχει καλύτερος τρόπος. Οι προηγούμενες εισβολές, αν και επιτυχείς, συχνά αποδείχθηκαν εξαιρετικά δαπανηρές.

Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι έχασαν 165.000 άνδρες κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κριμαίας στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα,.

Δεδομένων των υψηλών απωλειών της μέχρι σήμερα, η Ουκρανία θα επιδιώξει να επιτύχει τους στρατηγικούς της στόχους διατηρώντας παράλληλα όσο το δυνατόν σε χαμηλότερο επίπεδο τις απώλειες σε έμψυχο υλικό.

Οι σκληρές μάχες στη χερσόνησο της Κριμαίας θα προκαλούσαν επίσης βαρύ τίμημα στους αμάχους. Κατά συνέπεια, η αποκοπή της Κριμαίας από τη Ρωσία και η διακοπή της στρατιωτικής υποστήριξης θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους του ουκρανικού πολέμου με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Αυτή η προσέγγιση θα έβλεπε το μεγαλύτερο μέρος των νέων Μ/Κ  ταξιαρχιών της Ουκρανίας να συγκεντρώνονται κοντά στο Ντνίπρο, ένα σημαντικό οδικό και σιδηροδρομικό κόμβο στη νοτιοανατολική Ουκρανία πολύ έξω από την εμβέλεια του ρωσικού πυροβολικού, πριν σπάσουν το μέτωπο και οδηγηθούν  προς τη Ζαπορίζια.

Από εκεί, ο επιχειρησιακός στόχος θα ήταν η κατάληψη της Μελιτόπολης και η αποκοπή της χερσαίας γέφυρας από τη Ρωσία προς την Κριμαία.

Το ανοιχτό, επίπεδο έδαφος της νότιας Ουκρανίας και το σχετικά καλό οδικό δίκτυο της περιοχής δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για ευέλικτες δυνάμεις.

Οι προσπάθειες υποστήριξης θα περιλαμβάνουν τη διατήρηση της πίεσης στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία για να κρατήσουν τις ρωσικές δυνάμεις εκεί.

Εάν μια ώθηση για την αποκοπή της χερσαίας γέφυρας της Ρωσίας αποδειχτεί επιτυχής, τότε θα μπορούσαν να εξεταστούν δύο επιλογές.

Το ένα θα ήταν να κινηθούν προς τα δυτικά για να απομενόσουν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή της Χερσώνας.

Εναλλακτικά, οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να στραφούν προς τα ανατολικά και να επιχειρήσουν να ανακτήσουν τη Μαριούπολη, η οποία έχει καταληφθεί από τη Ρωσία από τον Μάιο του 2022.

Και στις δύο περιπτώσεις, η κατάληψη της Μελιτόπολης θα προκαλούσε κρίση μεταξύ των Ρώσων πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις στο νότο και στην ανατολή θα αποκόπτονταν η μία από την άλλη, καθιστώντας αδύνατη μια συνεκτική άμυνα σε επιχειρησιακό επίπεδο. Αυτό θα υπονόμευε δραματικά το ρωσικό ηθικό και θα ενθαρρύνει περαιτέρω διεθνή υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Εάν πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, η αντεπίθεση της Ουκρανίας θα μπορούσε ενδεχομένως να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αφήνοντας τη Γέφυρα της Κριμαίας ως τη μόνη εναπομείνασα επιλογή για επίγειο ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία.

Εν τω μεταξύ, ο ανεφοδιασμός των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία από αέρος και θάλασσα θα γινόταν επισφαλής, καθώς τα λιμάνια και τα αεροδρόμια θα ήταν πλέον ευάλωτα σε επιθέσεις με drones, πυραύλους και πυραύλους.

Εν ολίγοις, η Κριμαία θα ήταν ουσιαστικά απομονωμένη.

Ο ουκρανικός έλεγχος της διώρυγας της βόρειας Κριμαίας, της κύριας παροχής νερού, θα πρόσθετε μόνο νέα δεινά στις ρωσικές δυνάμεις.

Εάν η αντεπίθεση της Ουκρανίας σημειώσει καλή πρόοδο στο νότο, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας πιθανότατα θα διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να παραμείνει στην Κριμαία.

Με τη Σεβαστούπολη στην  εμβέλεια του ουκρανικού πυραυλικού πυροβολικού, ο Στόλος θα αναγκαζόταν να αποσυρθεί στο Novorossiysk στη ρωσική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, ένα πολύ φτωχότερο αγκυροβόλιο με λιγότερες εγκαταστάσεις για ναυτικές μονάδες.

Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση  ότι οι Ουκρανοί που έχουν συγκεντρώσει περί τους 40.000 στρατιώτες για αυτή την επιχείρηση θα πετύχουν τους αντικειμενικούς τους σκοπούς και φυσικά ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα.

 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.