ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Πατέρας Έλληνα προξένου Μαριούπολης: «Οι Ουκρανοί είχαν πάρει τα κινητά από τα παιδιά μας – Δεν είχαν τρόφιμα»

Υποχωρούν και καταστρέφουν την πόλη οι ουκρανικές δυνάμεις

Πατέρας Έλληνα προξένου Μαριούπολης: «Οι Ουκρανοί είχαν πάρει τα κινητά από τα παιδιά μας – Δεν είχαν τρόφιμα»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού του Έλληνα πρόξενου στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη που ήταν εγκλωβισμένος για αρκετά 24ωρα λόγω του πολέμου σε καταφύγιο στο κτήριο του ΟΑΣΕ αλλά αυτό που ήταν αποκαλυπτικό ήταν τα λόγια του πατέρα του που μετά την συνομιλία με τον γιό του αναφέρθηκε σε σημαντικές πτυχές της κατάστασης στην Μαριούπολη.

Έτσι ο πατέρας του Γενικού Προξένου δήλωσε ότι οι Ουκρανοί είχαν πάρει τα κινητά ώστε να μην μπορούν να επικοινωνούν.

«Είχα 3 μέρες να μάθω νέα του παιδιού μου. Εδώ και ένα μήνα δεν έχουν κάνει μπάνιο. Το μεγάλο τους πρόβλημα ήταν τα τρόφιμα», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ανδρουλάκης.

Ο πατέρας του πρόξενου αναφέρθηκε και στη δύσκολη κατάσταση που βίωσε ο γιος του μαζί με τους άλλους ανθρώπους στην Ουκρανία εξαιτίας των τροφίμων. «Το μεγάλο πρόβλημα ήταν τα τρόφιμα. Τους πήγαιναν πολύ λίγα. Είναι ψυχοφθόρο να σκέφτεσαι ότι αύριο δεν θα έχεις να φας. Ευτυχώς ήρθαν έτσι τα πράγματα που ως την τελευταία ημέρα κάτι είχαν να βάλουν στο στόμα τους. Εκεί που θα πάνε θα έχουν περισσότερη άνεση, να κάνουν κι ένα μπάνιο. Εδώ κι ένα μήνα δεν έχουν βάλει νερό επάνω τους. Ελπίζω όλα να πάνε καλά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με την εξέλιξη των πραγμάτων. Εμείς ξέραμε την έναρξη του απεγκλωβισμού αλλά για λόγους ασφαλείας δεν μπορούσαμε να πούμε τίποτα μέχρι να βεβαιωθούμε για την ασφάλειά τους. Βρίσκονται σε μια πόλη που θεωρείται ασφαλής. Εκεί θα διανυκτερεύσουν και αύριο θα συνεχίσουν δυτικά προς την Μολδαβία» αποκάλυψε συγκεκριμένα, με την ανακούφιση να είναι «ευδιάκριτη».

Και συνέχισε: «Το καλό είναι ότι συνοδεύονται από αστυνομία και κάποιο στρατιωτικό τμήμα. Πριν κάποιες ώρες περάσανε από το μπλόκο των ρωσόφωνων που ήταν πολύ συνεργάσιμοι, γνώριζαν την επιχείρηση και τους άφησαν να περάσουν χαιρετώντας τους μάλιστα. Είναι στον ουκρανικό τομέα, είναι καλά στην υγεία τους. Δεν έχουμε μιλήσει γιατί τώρα θα μπουν στον τομέα της κάλυψης κινητής τηλεφωνίας. Όταν φτάσουν στην πόλη για να διανυκτερεύσουν θα επικοινωνήσω μαζί του».

Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις συνεχίζονται και μέχρι την Δευτέρα η Μαριούπολη αναμένεται να κηρυχθεί ελεύθερη πόλη ενώ σημειώθηκε ότι οι Ουκρανοί υποχωρώντας καταστρέφουν την πόλη η οποία κατά 80% κατοικείται από ρωσόφωνους, στα πλαίσια της τακτικής της “καταστρεπτικής πολιτικής”.

Όπως μετέδωσε το Open ο Έλληνας πρόξενος βρίσκεται καθ΄οδόν προς τη Ζαπορίζια και στόχος είναι να φύγει το συντομότερο δυνατόν από τη χώρα.

Όσο ήταν εγκλωβισμένος σε καταφύγιο στο κτήριο του ΟΑΣΕ ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη επικοινωνούσε με δορυφορικό τηλέφωνο ενώ είχε στη διάθεσή του λιγοστά τρόφιμα.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η επιχείρηση μεταφοράς του προξένου εκτός Ουκρανίας καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με ενημέρωση διπλωματικών πηγών λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ανωτέρω αναμένεται να κινηθούν με κατεύθυνση τα δυτικά και για λόγους ασφαλείας δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν λεπτομέρειες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.