ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πώς οι Ρώσοι εξουδετέρωσαν σε μια ώρα τμήμα της ουκρανικής αεράμυνας – Μια επιχείρηση-υπόδειγμα για αποστολές SEAD

Οι στόχοι ήταν στο Μικολάιβ - Οι Ρώσοι χειριστές UAV «έπιασαν» τη μεραρχία την ώρα της ανάπτυξης σε θέσεις

Πώς οι Ρώσοι εξουδετέρωσαν σε μια ώρα τμήμα της ουκρανικής αεράμυνας – Μια επιχείρηση-υπόδειγμα για αποστολές SEAD

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων την Τετάρτη, η οποία έλαβε χώρα στην περιοχή Μικολάιβ και είχε ως αποτέλεσμα να εξουδετερωθεί ένα σημαντικό τμήμα της ουκρανικής αεράμυνας σε μια επιχείρηση υπόδειγμα των αποστολών του είδους (suppression and destruction of enemy air defenses – SEAD/DEAD).

Τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν σε μόλις μία ώρα να εξουδετερώσουν 5 ουκρανικούς εκτοξευτές S-300, ένα BuK (αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς) και ένα Gerard (αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς), γερμανικής προέλευσης, όπως σας ανέφερε ήδη το pronews.gr.

Όλες αυτές οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι, εκ των οποίων το ένα ήταν το Shahed-136 (γνωστό και ως Geran-2) και τα υπόλοιπα ήταν UAV Lancet.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχοι βρίσκονταν κοντά στο χωριό Πρόμιν στην περιοχή του Μικολάεφ και οι Ρώσοι χειριστές UAV «έπιασαν» την μεραρχία την ώρα που αναπτυσσόταν σε θέσεις άμυνας. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι Ρώσοι έχουν αυξήσει τη χρήση βομβών υψηλής ακρίβειας και έτσι οι Ουκρανοί για να μπορέσουν να αμυνθούν αποτελεσματικά έστειλαν στη γραμμή άμυνας ακόμη περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα (σσ. τα S-300).

Το πρώτο S-300 καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη, ενώ ο δεύτερος S-300 υπέστη ζημιές από θραύσματα και από ένα ακόμη drone, το οποίο χτύπησε την κεφαλή του κοντέινερ, το οποίο έχει το σύστημα καθοδήγησης του πυραύλου. 

Οι Ρώσοι προσπάθησαν να χτυπήσουν εν κινήσει τον τρίτο εκτοξευτή και κατάφεραν να προκαλέσουν ζημιές στο σύστημα εκτόξευσης, ενώ ο τέταρτος κάηκε ολοσχερώς μετά τη άφιξή του στο σημείο. 

Ο χειριστής στόχευσε επίσης με το Lancet το γερμανικό αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό πυροβόλο Gepard, αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που καταγράφεται καταστροφή ενός Gepard στον πόλεμο της Ουκρανίας. Τα πυρομαχικά χτύπησαν το ραντάρ καθοδήγησης του πυροβόλου και αχρήστευαν -έστω προσωρινά- τον εξοπλισμό.

Από αυτή την επιχείρηση οι Ρώσοι κατέστρεψαν ολοσχερώς δύο S-300 και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε δύο ακόμη, ενώ χτυπήθηκε και ένα  Gepard ZSU. 

Από εκεί και πέρα, από την επίθεση που εξαπέλυσαν με τα drones οι Ρώσοι κατάφεραν να χτυπήσουν και ένα σύστημα αεράμυνας Tor στην περιοχή του Ζαπορίζιε, με ένα Lancet. 

Κοντά στο Ντονιέτσκ καταστράφηκε ένα ραντάρ 36D6, ενώ το πέμπτο S-300 οι Ρώσοι το χτύπησαν στην Snigirevka, επίσης στο Μικολάεφ. 

Τέλος, μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 26 Απριλίου οι ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν και ένα ακόμη S-300 κοντά στο Βοζνεσένσκ, με πύραυλο Kh-31P.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χτυπήματα των Ρώσων σημειώθηκαν την ώρα που το Κίεβο φέρεται να ετοιμάζεται για αντεπίθεση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tα UAV, είτε ως πλατφόρμες εκτόξευσης όπλων είτε ως αιωρούμενα πυρομαχικά, αλλάζουν τα πάντα στον πόλεμο…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.