Άσκηση αντιμετώπισης μαζικής τρομοκρατικής επίθεσης ισλαμιστών σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα – Τι φοβούνται;

Άσκηση αντιμετώπισης μαζικής τρομοκρατικής επίθεσης ισλαμιστών σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα – Τι φοβούνται;

Σε άσκηση αντιμετώπισης μαζικής τρομοκρατικής επίθεσης ισλαμιστών σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα επιδόθηκε η Αστυνομία και μάλιστα με την συμμετοχή και διεθνών εμπειρογνωμόνων, σε μια πρωτοφανή για την ελληνικά δεδομένα άσκηση διαχείρισης εσωτερικών απειλών με φονταμενταλιστικά χαρακτηριστικά.

Τι φοβάται άραγε η Αθήνα; Ίσως δεν είναι τυχαία τα δημοσιεύματα με τα οποία αποκαλύφθηκε ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον “νύφες του ISIS”

Με κωδικό «Βίαιες Επιθέσεις σε δημόσιους χώρους – ΑΜΟΚ Πυροβολισμοί» η ΕΛΑΣ, το FBI και η EUROPOL προχώρησαν στην εκτέλεση ενός σεναρίου μάχης ανάλογου με την τρομοκρατική επίθεση που έγινε στο σχολείο του Μπεσλάν στην Βόρειο Οσετία.

Τόπος και χρόνος «Δεκαπενταύγουστος» «Επίθεση σε Μονή Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο».

Τη διοργάνωση και την υλοποίηση της δραστηριότητας, είχε αναλάβει το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων & Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), με την υποστήριξη της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας και του Εθνικού Τμήματος της CEPOL.

Συμμετείχαν ως εκπαιδευόμενοι 27 αξιωματικοί και στελέχη από αρχές επιβολής του νόμου κρατών – μελών της Ε.Ε. (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Εσθονία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία Σουηδία).

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από 12 έως 15 Οκτωβρίου 2021, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας στη Βέροια και ολοκληρώθηκε με μια άσκηση, το σενάριο της οποίας περιλάμβανε επίθεση Δεκαπενταύγουστο σε πιστούς στη Μονή Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, σκοπός της εκπαίδευσης, ήταν η παροχή εξειδικευμένης θεωρητικής γνώσης στους συμμετέχοντες, η οποία ολοκληρώθηκε μέσω πρακτικής εφαρμογής (άσκησης) σε υποθετικά σενάρια, ένα από τα οποία ήταν και η επίθεση στην Παναγία Σουμελά, καθώς και η ανταλλαγή εμπειριών από επιθέσεις που έχουν εκδηλωθεί διεθνώς.

Εισηγητές ήταν, εμπειρογνώμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερική και την Europol, αλλά και την Αστυνομία της Κύπρου, το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας, το Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. και από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.