ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Εσθονία και Φινλανδία θέλουν να αποκλείσουν τον ρωσικό στόλο στην Βαλτική – Ενοποιούν τα παράκτια συστήματα άμυνας

Είχαν ήδη σχεδιάσει μια κοινή παράκτια άμυνα και τη δεκαετία του 1930

Εσθονία και Φινλανδία θέλουν να αποκλείσουν τον ρωσικό στόλο στην Βαλτική – Ενοποιούν τα παράκτια συστήματα άμυνας

Η Φινλανδία και η Εσθονία θα ενοποιήσουν την παράκτια αντιπυραυλική τους άμυνα γεγονός που θα επιτρέψει στις χώρες αυτές να κλείσουν τον Φινλανδικό Κόλπο στα ρωσικά πολεμικά πλοία εάν χρειαστεί, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Hanno Pevkur.

“Πρέπει να ενοποιήσουμε τις παράκτιες άμυνές μας. Το βεληνεκές των εσθονικών και φινλανδικών πυραύλων είναι μεγαλύτερο από το πλάτος του Κόλπου της Φινλανδίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να συνδέσουμε τις πυραυλικές μας άμυνες και να μοιραστούμε όλες τις πληροφορίες μεταξύ μας” τόνισε ο Pevkur.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εσθονία θα αγοράσει ισραηλινούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Blue Spear αυτό το φθινόπωρο, οι οποίοι έχουν βεληνεκές 290 χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι οι Εσθονοί μπορούν να κατευθύνουν τους πυραύλους τους οπουδήποτε προς τον Φινλανδικό κόλπο.

Ταυτόχρονα, οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι MTO 85M (τροποποιημένοι για τη Φινλανδία RBS-15 Mk 2) που αγοράστηκαν από το φινλανδικό Πολεμικό Ναυτικό έχουν βεληνεκές άνω των 100 km. Σημειώνεται ότι οι Φινλανδοί μπορούν να εστιάσουν τα πυρά τους στη βόρεια ακτή της Εσθονίας.

Στο στενότερο σημείο του Κόλπου της Φινλανδίας, υπάρχουν 45 χιλιόμετρα θάλασσας μεταξύ των δύο χωρών και 120 χιλιόμετρα στο πλατύτερο.

Ο Pevkur είπε ότι η ενοποίηση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας θα καταστήσει δυνατό το κλείσιμο του Φινλανδικού Κόλπου στα ρωσικά πολεμικά πλοία.

“Η Βαλτική Θάλασσα θα είναι η εσωτερική θάλασσα του ΝΑΤΟ όταν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Σε σύγκριση με αυτό που είναι σήμερα, η κατάσταση αλλάζει”, είπε.

Ο Εσθονός υπουργός συζήτησε επίσης την ασφάλεια του εναέριου χώρου.

“Για μένα, αυτός είναι ένας εναέριος χώρος. Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Βαλτική και άλλες χώρες αποτελούν την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Δεν προστατεύουμε μόνο τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία ή άλλες χώρες του ανατολικού ΝΑΤΟ. Όταν μιλάμε για ΝΑΤΟ , το πιο σημαντικό είναι το άρθρο 5: ένας για όλους και όλοι για έναν», είπε

“Ο φινλανδικός εναέριος χώρος δεν μπορεί να προστατευτεί εάν ο εναέριος χώρος της Εσθονίας δεν προστατεύεται ταυτόχρονα, και αντίστροφα. Μαχητικά αεροσκάφη διασχίζουν τον Φινλανδικό Κόλπο πλάτους 80 χιλιομέτρων μέσα σε λίγα λεπτά.”

Η Φινλανδία και η Εσθονία είχαν ήδη σχεδιάσει μια κοινή παράκτια άμυνα τη δεκαετία του 1930, αλλά και οι δύο χώρες δεν είχαν συμμάχους εκείνη την εποχή.

Παράλληλα, η Εσθονία και η Λετονία θα αγοράσουν από κοινού συστήματα αεράμυνας.

Επίσης, τις επόμενες εβδομάδες, το αρχηγείο της νέας μεραρχίας του ΝΑΤΟ θα εγκατασταθεί στην Εσθονία και πέντε ταξιαρχίες της θα σταθμεύσουν στο έδαφος της χώρας. Πόσοι στρατιώτες θα σταθμεύσουν μόνιμα στην Εσθονία είναι άγνωστο.

«Δεν θα δημιουργήσουμε μόνο μια τμηματική δομή, αλλά και θα καταρτίσουμε νέα αμυντικά σχέδια για την Εσθονία και τη Βαλτική», είπε ο Pevkur.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Εσθονία θα αγοράσει επίσης αντιαρματικούς πυραύλους, νέους πυραύλους παράκτιας άμυνας, εκτοξευτές πυραύλων HIMARS και άλλους από τις ΗΠΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.