ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η κυβέρνηση περιμένει «προστασία» από τις ΗΠΑ που αποχώρησαν από το Αφγανιστάν: Το πάθημα των Ιμίων δεν έγινε μάθημα;

Η κυβέρνηση περιμένει «προστασία» από τις ΗΠΑ που αποχώρησαν από το Αφγανιστάν: Το πάθημα των Ιμίων δεν έγινε μάθημα;

Η Ελλάδα υπογράφει αύριο, Πέμπτη, αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ και υπάρχει ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί στη συμφωνία θα υπάρχει και η αναγραφή της υπεράσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Με αλλά λόγια, οι ΗΠΑ φέρονται να ετοιμάζονται να εγγυηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία.

Πόσο ρεαλιστικό είναι όμως αυτό;

Προσφάτως οι ΗΠΑ αποχώρησαν άτακτα από το Αφγανιστάν, αφήνοντας τους Αφγανούς στο έλεος των Ταλιμπάν. Το τι έγινε στο Αφγανιστάν το είδαμε.

Φυσικά οι ΗΠΑ έχουμε μια μεγάλη ιστορία και στον ελληνικό χώρο, με τον καθηγητή Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρη Καλτσώνη, να κάνει λόγο για επανάληψη μιας ιστορίας αμερικανικών υποχωρήσεων.

«Υπήρχαν αναφορές στις προηγούμενες συμφωνίες και ειδικά σε αυτή του 1990 που υποτίθεται ότι με αυτές κατοχυρώνεται η εδαφική μας ακεραιότητα. Αυτό το κατοχυρώνει και το άρθρο 5 της συμφωνίας ένταξης στο ΝΑΤΟ» εξηγεί ο καθηγητής στο Sputnik.

«Όμως στην πράξη δεν εφαρμόζεται τίποτα από όλα αυτά. Άρα και σήμερα δεν αναμένεται να γίνει κάτι διαφορετικό στη σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ» τονίζει.

Συνεχίζοντας, ο καθηγητής υπενθυμίζει κάποια ιστορικά προηγούμενα:

«Ποιος θα ξεχάσει την επιστολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χένρι Κίσινγκερ, στους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στη δεκαετία του ’70 που τελικά λάμβανε ίσες αποστάσεις και από τις δύο χώρες. Ακόμα πιο πρόσφατα το 1996 στα Ίμια που οι ΗΠΑ διακύρητταν ότι δεν γνωρίζουν ποια είναι η κατάσταση των νησιών του Αιγαίου».

Τότε είχε διατυπωθεί και το περίφημο «δόγμα Χόλμπρουκ»: «Όχι πλοία, όχι σημαίες, όχι στρατεύματα», που «γκρίζαρε» σημεία του Αιγαίου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Και φυσικά ούτε και σήμερα οι ΗΠΑ παίρνουν σαφείς θέσεις απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, ενώ ο αμερικανικός παράγοντας δεν διανοείται να τραβήξει το αφτί της Τουρκίας από το 1974 για την παράνομη κατοχή της μισής Κύπρου» καταλήγει ο κ. Καλτσώνης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.