Ελληνικά F-16 πετούν πάνω από τα Κατεχόμενα: Συνοδεύουν αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52!

Ελληνικά F-16 πετούν πάνω από τα Κατεχόμενα: Συνοδεύουν αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52!

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες ελληνικά μαχητικά θα πετάξουν πάνω από την Κύπρο με την διαφορά όμως ότι τώρα θα το κάνουν πάνω από τα Κατεχόμενα και μάλιστα συνοδεύοντας αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά στην Συρία!

Είναι μια περίεργη αποστολή καθώς δεν έχει συμβεί ποτέ ούτε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, δηλαδή να συνοδεύουν ελληνικά μαχητικά αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά σε τόσο μεγάλη απόσταση από το ελληνικό έδαφος.

Θα μπουν μέσα στο «θόλο» της ρωσικής αεράμυνας δοκιμάζοντας για πρώτη φορά και δυστυχώς όχι για τελευταία, την «ανάσα» του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος που προμηθεύτηκε η Τουρκία.

Στις 9.45 σήμερα, δυο ελληνικά F16 και ένα αμερικάνικο βομβαρδιστικό Β52 προερχόμενα από το FIR Αθηνών θα εισέλθουν στο FIR Λευκωσίας από την δυτική πλευρά στο ύψος του τεμαχίου 4 της ΑΟΖ.

Τα τρία πολεμικά αεροσκάφη σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα πραγματοποιήσουν πτήση επιτήρησης πάνω από τη Συρία στα πλαίσια ΝΑΤΟϊκής αποστολής όπως αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου.

Το αμερικάνικο βομβαρδιστικό προερχόμενο από βάση στην Αγγλία θα ενσωματωθεί στον αέρα με τα δυο ελληνικά F16 εντός του FIR Αθηνών και στη συνέχεια θα συνεχίσουν την πορεία τους προς την περιοχή.

Τα δυο ελληνικά μαχητικά και το Β52 μετά την είσοδό τους στο FIR Λευκωσίας θα κινηθούν ανατολικά προκειμένου να προσεγγίσουν τις βόρειες περιοχές της Συρίας. Μετά το πέρας της αποστολής τα τρία πολεμικά αεροσκάφη θα εισέλθουν και πάλι στο FIR Λευκωσίας αυτή την φορά από την βόρεια πλευρά και θα πετάξουν πάνω από τα κατεχόμενα σε ύψος 40 χιλιάδες πόδια.

Σημειώνεται ότι προ ημερών στην άσκηση «Ατσάλινο Βέλος» τα ελληνικά F-16 πέταξαν ξυστά πάνω από τα τουρκικά γεωτρύπανα όπως και τις φρεγάτες του τουρκικού Ναυτικού που τα συνοδεύουν και αυτό ήταν που εξόργισε την Άγκυρα περισσότερο και από το γεγονός ότι τα ελληνικά μαχητικά έφτασαν στην Κύπρο χωρίς να γίνουν αντιληπτά και «βομβάρδισαν» θέσεις του εχθρού κατά την διάρκεια της άσκησης «Ατσάλινο Βέλος».

Τα τρία F-16 απογειώθηκαν από τη Σούδα και πετώντας πολύ χαμηλά – γύρω στα 500 πόδια από την επιφάνεια της θάλασσας – για να μην γίνουν αντιληπτά από τα τουρκικά ραντάρ, έφτασαν στην Κύπρο και πέρασαν χαμηλά, ανάμεσα από τα τουρκικά γεωτρύπανα της Άγκυρας.

Το ΦΑΤΙΧ ήταν δυτικά της Κύπρου και το ΓΙΑΒΟΥΖ, στο οικόπεδο 7. Μόνο τότε οι Τούρκοι κατάλαβαν τι συνέβαινε και φυσικά πανικοβλήθηκαν γιατί δεν είχαν καταφέρει να τα εντοπίσουν έγκαιρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια που ελληνικά μαχητικά φτάνουν στην Κύπρο για άσκηση και όχι για παρέλαση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τώρα επί τη ευκαιρία της ΝΑΤΟϊκής αποστολής το κάνουν πάλι μέσε σε λίγες ημέρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.