Επιχείρηση «Ειρήνη»: Απέπλευσε η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» (βίντεο)

Επιχείρηση «Ειρήνη»: Απέπλευσε η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» (βίντεο)

Απέπλευσε η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» (F-452), τύπου MEKO-200HN, προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στην Κεντρική Μεσόγειο που φέρει την ελληνική ονομασία “IRINI” (=Ειρήνη).

Πρώτος σταθμός της φρεγάτας μας θα είναι η Σούδα, όπου εδρεύει το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου εκεί το πλήρωμά της φρεγάτας να εκπαιδευτεί από το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου σε επί μέρους αντικείμενα όπως διενέργεια νηοψιών κλπ.

Στη Σούδα η «ΥΔΡΑ» θα παραμείνει μέχρι τις 19 Μαΐου για εκπαίδευση και ακολούθως θα καταπλεύσει στην Αυγούστα της Ιταλίας, όπου θα είναι η έδρα της ναυτικής δυνάμεως της ΕΕ, για όσο διάστημα ασκεί τη Διοίκηση ο Ιταλός υποναύαρχος! Η διοίκηση της επιχειρήσεως θα αναλαμβάνεται εκ περιτροπής μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδος, αρχής γενομένης ήδη από την πρώτη.

Από την Δευτέρα έχει αναπτυχθεί η αντιαεροπορική φρεγάτα Jean Bart του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας. Συνοδεύεται από το αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας του Λουξεμβούργου, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το αρχηγείο της Επιχείρησης στη Ρώμη.

«Άλλα μέσα που προσέφεραν άλλα κράτη μέλη θα ενταχθούν στην Επιχείρηση τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες», δήλωσε ο διοικητής της Επιχείρησης Φάμπιο Αγκοστίνι.

Η γαλλική φρεγάτα θα επιβλέπει τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνιών καθώς και τις ροές εναέριας κυκλοφορίας. Το Παρίσι ανέπτυξε επίσης μια ελαφρά φρεγάτα stealth τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρίσκονται τέσσερις τουρκικές φρεγάτες τύπου “O.H.Perry” συνοδευόμενες από ένα πετρελαιοφόρο του Στόλου τους για ανεφοδιασμούς εν πλω.

Η επιχείρηση “IRINI” αποφασίστηκε επισήμως από την ΕΕ στις 1 Απριλίου 2020, και αποτελεί την κύρια συνεισφορά της Ενώσεως στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητος προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για τη Λιβύη, αντικαθιστώντας την επιχείρηση “Sophia”, που είχε ξεκινήσει το 2015, με αποστολή την τήρηση του εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη που είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.