ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Λιβύη: Τα ψέματα που είπε (ξανά) το ΓΕΕΘΑ – Πώς πήγε να κρύψει το αδιανόητο φιάσκο

Μιλούσαν για «τροχαίο δυστύχημα με ελαφρά τραυματισμένους» - Για ακόμη μια φορά είπαν ψέματα

Λιβύη: Τα ψέματα που είπε (ξανά) το ΓΕΕΘΑ – Πώς πήγε να κρύψει το αδιανόητο φιάσκο

Σε μια αδιανόητη τραγωδία οδηγήθηκε η κακοσχεδιασμένη -που θύμιζε σχολική εκδρομή- αποστολή ανθρωπιστικού υλικού στη Λιβύη από την Ελλάδα, καθώς πέντε Έλληνες σκοτώθηκαν και δεκατέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν, ορισμένοι σοβαρά. 

Μια τραγωδία η οποία υποβαθμίστηκε αρχικά από το ΓΕΕΘΑ, το οποίο έκανε λόγο στην ανακοίνωσή του (η οποία βγήκε με σχετική καθυστέρηση) για τροχαίο και «ελαφρά τραυματίες». 

«Δεν ήταν σύγκρουση, ήταν έκρηξη», αναφέρουν από την πλευρά τους οι διασωθέντες, οι οποίοι από την πλευρά τους απορρίπτουν την πιθανότητα να συνέβη όλη αυτή η τραγωδία λόγω ενός απλού τροχαίου. Να σημειώσουμε ότι και η φωτογραφία που κυκλοφόρησε δείχνει ένα πούλμαν που έχει καεί και όχι ένα πούλμαν που απλά τράκαρε.

Αυτό όμως ακόμη μένει να διαπιστωθεί, καθώς δεν γνωρίζουμε ακόμη τι και πώς έγινε στη Λιβύη. Αυτό που σίγουρα όμως ξέρουμε είναι ότι το ΓΕΕΘΑ είπε ψέματα.

Το ΓΕΕΘΑ γνώριζε από τις 3:30 μμ της Κυριακής το μέγεθος του προβλήματος και ότι υπάρχουν νεκροί, υποστηρίζουν συγγενείς της ελληνικής αποστολής.

Όταν στις 6 μμ έγινε γνωστό ότι εκτάκτως αναχωρεί δεύτερο μεταγωγικό για τη Λιβύη για «ειδική αποστολή» που περιλαμβάνει και μεταφορά νεκρών στην Αθήνα, το ΓΕΕΘΑ καθησύχαζε ότι πρόκειται για ένα σύνηθες αυτοκινητιστικό ατύχημα με τρεις ελαφρά τραυματίες!

Μάλιστα στις 8:30 μμ -δηλαδή 5 ώρες μετά το συμβάν- εξέδιδε ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ που ανέπτυσσε τη θεωρία περί τριών ελαφρά τραυματισμένων! Ακόμη και όταν ο υπουργός Υγείας της Λιβύης, με δηλώσεις του, εξέφραζε τα συλλυπητήριά του στην Ελλάδα για τον χαμό τεσσάρων μελών της ελληνικής αποστολής.

Η Αθήνα πέταγε «χαρταετό», με τα συστημικά μέσα που ελέγχονται πλήρως από την κυβέρνηση να τηρούν σιγή ιχθύος κρυπτόμενα πίσω από την καθησυχαστική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ. Μόνο όταν περί της 10 μμ όλα τα Διεθνή Μέσα έκαναν πρώτη είδηση την ελληνική τραγωδία στη Λιβύη, ακολούθησαν τα ελληνικά ΜΜΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 11μμ η κρατική τηλεόραση επέμενε στην εκδοχή των τριών τραυματιών. Τα μεσάνυχτα το ΓΕΕΘΑ αναγκάστηκε -9 ώρες μετά το δυστύχημα- να παραδεχτεί επισήμως ότι υπάρχουν τρεις νεκροί και οι αγνοούμενοι.

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες το ΓΕΕΘΑ «πιάνεται» ψευδόμενο. Το έκανε κατά τη διάρκεια των πλημμυρών, όταν και πλημμύρισε και το Στεφανοβικείο και ανάμεσά τους ελικόπτερα του Στρατού.

Στην αρχή το ΓΕΕΘΑ υποστήριζε ότι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα ήταν «άχρηστα», ωστόσο ανάμεσα σε αυτά τα ελικόπτερα υπήρχαν και τα πανάκριβα ΑΗ-64 Apache, ενώ και τα Bell UH-1 Iroquois δεν ήταν τελικά τόσο… άχρηστα, αφού χρησιμοποιήθηκαν προσφάτως σε μεγάλες ασκήσεις.

Και αφού το ΓΕΕΘΑ κατάλαβε ότι δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός, προχώρησε σε νέα ανακοίνωση, με την οποία αναιρούσε την προηγούμενή της, καθώς αυτή τη φορά υποστήριζε ότι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια τα ελικόπτερα στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο -ναι αυτή που κάηκε- χωρίς ωστόσο να μας ενημερώνει πώς μεταφέρθηκαν τα «άχρηστα» ελικόπτερα μέχρι εκεί. Για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του το ΓΕΕΘΑ επισύναψε και ορισμένες φωτογραφίες των ελικοπτέρων, τα οποία πλέον είχαν στεγνώσει.

Αφού αναφέραμε την 111 Πτέρυγα Μάχης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις εκρήξεις που έλαβαν χώρα στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών. Τότε που οι πολίτες νόμιζαν ότι μεταφέρθηκαν την εμπόλεμη Ουκρανία, καθώς είδαν βόμβες της Πολεμικής Αεροπορίας να «εκρήγνονται». Και τότε η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και η κυβέρνηση προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το γεγονός, κάνοντας λόγο για παλιές βόμβες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.