Φυλάκια του ΕΣ σε Οθωνούς και Γαύδο – Αντιδράσεις στην Τουρκία

Φυλάκια του ΕΣ σε Οθωνούς και Γαύδο – Αντιδράσεις στην Τουρκία

Η τουρκική επιθετικότητα που αντιμετωπίζει η χώρα μας τους τελευταίους μήνες, φέρνει αλλαγές, όχι μόνο στην ενίσχυση των εξοπλιστικών συστημάτων και των Ενόπλων Δυνάμεων εν γένει. Φαίνεται πως ενισχύονται στρατιωτικά και κομβικές περιοχές, απέναντι στα σχέδια της Άγκυρας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα υπάρξει στρατιωτική παρουσία σε Γαύδο και Οθωνούς. Τα νησιά αυτά, οχυρώνονται με φυλάκια του στρατού λόγω της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, ο Ελληνικός Στρατός ίδρυσε φυλάκιο στη Γαύδο το καλοκαίρι, αποκτώντας για πρώτη φορά παρουσία στο νοτιότερο μέρος της Ελλάδας, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία φυλακίου στο νησί των Οθωνών.

Ειδικότερα στη Γαύδο, το φυλάκιο δυναμικότητας 9 ατόμων όπως αναφέρει η εφημερίδα στήθηκε σε μόλις μια εβδομάδα μετά από εντολή του αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση, μεσούσης της πρώτη ελληνοτουρκικής κρίσης.

Οι εργασίες για το στρατιωτικό φυλάκιο στους Οθωνούς έχουν ήδη ξεκινήσει, ένα έργο που προσανατολίζεται στην αύξηση της ελληνικής κυριαρχίας στα δυτικά της χώρας μετά την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Σημαντικό πλεονέκτημα στην επιτήρηση της περιοχής

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στόχος του “Πενταγώνου” είναι η ισχυρή παρουσία του στρατού σε νευραλγικά και στρατηγικά σημεία της χώρας ενώ όσον αφορά το φυλάκιο της Γαύδου η δημιουργία στοχεύει στην αύξηση της επιχειρησιακής δυνατότητας των ενόπλων δυνάμεων σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται συνεχώς.

Το φυλάκιο στο νοτιότερο σημείο της Ελλάδας θα είναι εξοπλισμένο με ραντάρ που θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει σε βάθος 30 χιλιομέτρων την περιοχή. Με αυτό τον τρόπο οι Ένοπλες Δυνάμεις αποκτούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά την επιτήρηση της περιοχής, τη στιγμή που η Τουρκία έχει προαναγγείλει έρευνες και στα νότια της Κρήτης.

Αντιδράσεις από την Άγκυρα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι Τούρκοι μόνο με την ιδέα πως η Ελλάδα ήδη από το καλοκαίρι έχει εγκαταστήσει στρατό στην Γαύδο καθώς και ραντάρ που θα ελέγχει τα πάντα σε περίμετρο 30 χλμ., φαίνεται πως έχουν “παγώσει” καθώς δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από τουρκικά ΜΜΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.