ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

«Καρατομήθηκε» ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Δανίας μετά την δυσλειτουργία οπλικών συστημάτων φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

Παραλίγο να πληγεί η φρεγάτα Iver Huitfeldt

«Καρατομήθηκε» ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Δανίας μετά την δυσλειτουργία οπλικών συστημάτων φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

O Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων στην Δανία, Στρατηγός Φλέμινγκ Λέντφερ, καρατομήθηκε με απόφαση του υπουργού Άμυνας της χώρας, χθες Τετάρτη 03 Απριλίου 2024.

Ο λόγος της απομάκρυνσής του ήταν ότι απέκρυψε τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισαν τα οπλικά συστήματα της φρεγάτας Iver Huitfeldt κατά την αποστολή της στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Prosperity Guardian».

Ο στρατηγός Λέντφερ δεν ανέφερε το περιστατικό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, και όταν αυτό «βγήκε στο φως της δημοσιότητας» προκάλεσε αντιδράσεις στη Δανία.

Ο Στρατηγός Φλέμινγκ Λέντφερ.

Την Τρίτη η δανέζικη φρεγάτα προσπάθησε να εκτοξεύσει τους πυραύλους αναχαίτισης ESSM (Evolved SeaSparrow Missile) κατά drones που εκτόξευσαν οι Χούθι.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που έστειλε ο διοικητής της φρεγάτας στους ανωτέρους του, υπήρξε ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στο ολλανδικό ραντάρ και στο δανέζικο σύστημα μάχης της φρεγάτας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτοξευθούν οι πύραυλοι.

Τελικά, το πλήρωμα κατέρριψε 4 drones με το τα δύο πυροβόλα Oto Melara 76 χιλιοστών που διαθέτει η φρεγάτα, αν και τα πυρομαχικά ήταν ελαττωματικά, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να εκραγούν πολύ κοντά στο πλοίο, πριν καν πλησιάσουν τον στόχο.

Δείτε το βίντεο με τη στιγμή της κατάρριψης που δημοσίευσε η Δανία:

«Δεν έχω πλέον εμπιστοσύνη στον αρχηγό»

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Troels Lund Poulsen, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν είχε ενημερωθεί λεπτομερώς για το περιστατικό. «Δεν γνώριζα την αναφορά που έδωσε ο καπετάνιος», είπε, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Δεν έχω πλέον εμπιστοσύνη στον αρχηγό της άμυνας, Φλέμινγκ Λέντφερ», πρόσθεσε.

Η φρεγάτα Iver Huitfeldt, η οποία αναπτύχθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα ως μέρος της υπό τις ΗΠΑ Επιχείρησης «Prosperity Guardian» για να βοηθήσει στη διασφάλιση της εμπορικής θαλάσσιας κυκλοφορίας, κατέρριψε τελικά τέσσερα drones κατά την επίθεση της 9ης Μαρτίου χωρίς να προκληθεί βλάβη στο πλοίο ή το πλήρωμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Λέντφερ, ο οποίος διορίστηκε τον Οκτώβριο του 2020, θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον Michael Wiggers Hyldgaard, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας στην Δανία. Ο Υποστράτηγος Michael Wiggers Hyldgaard ήταν μέχρι πρότινος ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.