«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», υποστήριξε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης

Την επίσημη έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου «κήρυξε» σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως περίπου 90 εναέρια μέσα, διπλάσιες περιπολίες, διπλάσιος αριθμός εθελοντών, 500 «δασοκομάντος», καθώς και 250 πυροσβέστες από 6 χώρες από την Ευρώπη, που θα εδρεύουν στη χώρα μας Ιούλιο και Αύγουστο, θα είναι μερικά, μόνο, από τα «όπλα» της χώρας μας ενάντια στις σαρωτικές πυρκαγιές.

Τον στρατηγικό σχεδιασμό παρουσίασαν ο υπουργός, μαζί με τον υφυπουργό, Ευάγγελο Τουρνά, την υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά. Όπως αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της πρόληψης ξεκίνησε ήδη ο καθαρισμός 40.000 στρεμμάτων δασών σε όλη τη χώρα, το κόστος του οποίου ανέρχεται περίπου σε 50 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι ο φετινός στρατηγικός σχεδιασμός βασίζεται στην εμπειρία τού παρελθόντος και ειδικότερα των περσινών πυρκαγιών, ενώ επισήμανε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», γι’ αυτό το βασικό δόγμα είναι πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα και άμεση επέμβαση, καθώς και για το οτιδήποτε γίνεται πρέπει να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση και να αξιοποιηθεί στο έπακρον το ανθρώπινο δυναμικό.

Συνεργασία δασικής υπηρεσίας – Πυροσβεστικής

Στο πλαίσιο αυτό, μετά από 24 χρόνια ξεκίνησε η συνεργασία δασικής υπηρεσίας με την Πυροσβεστική, ενώ ενεργοποιήθηκαν όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες όπως ο στρατός, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές. Το κόστος συνολικά για την πρόληψη και την καταστολή πρόκειται να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου θα καλυφθεί από χρηματοδότηση της ΕΕ, καθώς και από χορηγίες.

«Πρόκειται για μία μεγάλη εθνική προσπάθεια που στοχεύει στην ολιστική αναδιάρθρωση του μηχανισμού διαχείρισης κινδύνων της χώρας μας», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης. Παράλληλα, η κα Μενδώνη χαρακτήρισε τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό ως «μία δομικού τύπου συνεργασία, που σκοπό έχει να θωρακίσει και να προστατεύσει, εκτός των άλλων, τους αρχαιολογικούς χώρους από τις δασικές πυρκαγιές, μέσω του προγράμματος δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμών σε 11 αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και σε περιαστικά δάση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των προληπτικών καθαρισμών ANTINERO, ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο που έχει εκπονηθεί και υλοποιείται από το ΥΠΕΝ. Όπως είπε σχετικά ο κ. Αμυράς, μέσω του ANTINERO θα καθαριστούν περίπου 40.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων σε βάθος χρόνου τριών μηνών, θα συντηρηθούν σχεδόν 11.000 χιλιόμετρα δασικών δρόμων και θα διανοιχθούν 1.625 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών.