ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσημα από το Ισραήλ να μην απαντήσει και να μην κλιμακώσει: «Εσείς χτυπήσατε πρώτοι και αυτοί απάντησαν»

«Έχετε μια νίκη, αποδεχτείτε την»

Οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσημα από το Ισραήλ να μην απαντήσει και να μην κλιμακώσει: «Εσείς χτυπήσατε πρώτοι και αυτοί απάντησαν»

Η Τεχεράνη έδωσε το όνομα «Έντιμη Υπόσχεση» στην μαζική επίθεση με «drones και πυραύλους» εναντίον του Ισραήλ με στόχους «βαθιά στο εσωτερικό των κατεχόμενων εδαφών» του Ισραήλ αλλά όλες οι χώρες πλέον είναι με το δάχτυλο στην σκανδάλη.

Γι αυτό και το NBC News ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει εκφράσει ιδιωτικά την ανησυχία του ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ βαθύτερα σε μια ευρύτερη διαμάχη που δείχνει να φοβάται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα θελήσει να πραγματοποιήσει ευρύ χτύπημα κατά της Τεχεράνης.

Άλλωστε σήμερα μετά την επίθεση ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο τηλεφώνημα που είχαν νωρίτερα τα ξημερώματα της Κυριακής, ότι οι ΗΠΑ ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ασφάλεια του Ισραήλ αλλά  ξεκαθάρισε την θέση των ΗΠΑ.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο Τζο Μπάιντεν στην επικοινωνία του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχουν μετά την επίθεση με τα drone του είπε “έχεις μια νίκη. Πάρε τη νίκη και προχώρα”.

Σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο ηγετών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε ξεκάθαρο στον συνομιλητή του ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν επιθετικές ενέργειες κατά του Ιράν.

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν κλιμάκωση στην περιοχή και γι αυτό μέσα από τα ΜΜΕ τους αλλά και την επίσημη ηγεσία ουσιαστικά ζητούν από το Ισραήλ να μην κλιμακώσει και να μην τους τραβήξουν σε κάποια σύγκρουση που μπορεί να οδηγήσει σε γενική ανάφλεξη την Μέση Ανατολή.

Γι αυτό και σε συνέχεια με την ιρανική απάντηση όπου το ζήτημα της επίθεσης θεωρείται λήξαν καθώς αποτελούσε απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία τώρα το βάρος πέφτει στο Τελ Αβίβ να μην ανοίξει νέο “μέτωπο” που αναγκάζει τις ΗΠΑ να εμπλακούν.

Οι Ισραηλινοί πλέον θα νιώθουν εξαιρετικά ευάλωτοι και η ισραηλινή κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να απαντήσει, προσθέτει βέβαια ο ανταποκριτής του Sky News στην Ουάσινγκτον.

Γιατί το ιρανικό χτύπημα μπορεί να ήταν ακόμα μια προσπάθεια εξάντλησης των α/α συστημάτων του Ισραήλ (μετά από τους μήνες των μαχών στην Γάζα) και αυτό το Τελ ΑΒίβ το γνωρίζει που σημαίνει ότι κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη αντίδρασή του.

Τα χτυπήματα προσπάθησαν να ανακαλύψουν τον καλύτερο τρόπο για να “τρυπήσουν” τον δυτικό εναέριο χώρο και τα αεροπορικά αμυντικά συστήματα αναφέρουν αναλυτές ενώ βαθιά ήταν και η ψυχολογική οπτική, σύμφωνα με το Sky News, καθώς οι Ισραηλινοί σε όλη τη χώρα δεν κοιμήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου καθώς γνώριζαν ότι τα drones κατευθύνονταν στην πατρίδα τους.

Το Ιράν εκτόξευσε 185 drones και 36 πυραύλους Κρουζ με τις περισσότερες εκτοξεύσεις να γίνονται από ιρανικό έδαφος αν και υπήρξαν ορισμένες από Ιράκ και Υεμένη ενώ η Τεχεράνη εκτόξευσε και 110 πυραύλους εδάφους-εδάφους σε μια επίθεση που θύμισε και το χτύπημα της Υεμένης στις πετρελαιοπαραγωγές στη Σαουδική Αραβία το 2019 σε μια κίνηση που δεν προκάλεσε καμία επίθεση ζωής αλλά κόστισε στο Ριάντ εκατομμύρια δολάρια.

«Η Αεροπορία της Αεροδιαστημικής Δύναμης του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους και drones εναντίον συγκεκριμένων στόχων στο εσωτερικό των κατεχομένων εδαφών», ανέφερε χαρακτηριστικά η ιρανική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το γραφείο Τύπου και δημοσίων σχέσεων του σώματος.

Επιπλέον οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι οποιαδήποτε απειλή προερχόμενη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ θα λάβει αμοιβαία απάντηση από την Τεχεράνη.

«Οποιαδήποτε απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το σιωνιστικό καθεστώς θα έχει ως αποτέλεσμα αναλογική και αμοιβαία απάντηση του Ιράν προς την προέλευση της απειλής», προειδοποιούν στην ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης.

Η επιχείρηση διεξήχθη «σε ανταπόδοση των πολυάριθμων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από το σιωνιστικό καθεστώς, ειδικά την επίθεση εναντίον του προξενικού τμήματος της πρεσβείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Δαμασκό κατά την οποία έγιναν μάρτυρες τα μέλη ομάδας αξιωματικών και στρατιωτικών συμβούλων της χώρας μας στη Συρία», πρόσθεσε η κρατική τηλεόραση.

Το Ιράν δεν θα διστάσει να λάβει επιπλέον «αμυντικά μέτρα» ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντά του ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιθετικότητα, ανέφερε σε δήλωσή του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσείν Αμίρ-Αμπντολαχιάν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη κατά του Ισραήλ τα ξημερώματα της Κυριακής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως σημειώνεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αναχαίτισαν περισσότερα από 70 drone και τουλάχιστον τρεις βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της επίθεσης του Ιράν. Τους βαλλιστικούς πύραυλους αναχαίτισαν πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.