ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Οι Ουκρανοί έδωσαν στην δημοσιότητα το βίντεο της εκτόξευσης των πυραύλων NEPTUNE που βύθισαν το Moskva

Ακόμα δεν έχουν εξακριβωθεί τα ακριβή αίτια της βύθισης του βαρέως καταδρομικού

Οι Ουκρανοί έδωσαν στην δημοσιότητα το βίντεο της εκτόξευσης των πυραύλων NEPTUNE που βύθισαν το Moskva

Ένα βίντεο από την εκτόξευση δύο πυραύλων cruise Neptune που φέρονται να είναι αυτοί που έπληξαν την ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας Moskva, κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς ακόμα να έχει επιβεβαιωθεί.

Όπως γνωστοποίησε ο σύμβουλος του Ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Άντον Γερασένκο, το βίντεο με τους Neptune δημοσιοποίησε πρώτος ο πρώην γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τιρτσίνοφ.

Όπως είναι γνωστό, πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 13 Απριλίου 2022, καταγραφόταν μια από τις πιο εμβληματικές νίκες για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Και αυτή δεν ήταν άλλη από την βύθιση του καταδρομικού πλοίου Moskva, της ναυαρχίδας του Στόλου Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Υπενθυμίζεται πως από την πρώτη στιγμή, πριν καν οι Ρώσοι παραδεχθούν τη βύθιση του Moskva, οι Ουκρανοί είχαν αναφέρει πως πέτυχαν το ρωσικό εμβληματικό πλοίο με πυραύλους Neptune.

Δεδομένα που έδωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επέτρεψαν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να βυθίσουν το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva στα μέσα Απριλίου, κατά δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης χθες Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ «καθοδήγησαν» τις ουκρανικές δυνάμεις να εντοπίσουν και να χτυπήσουν την πλέον εμβληματική ρωσική ναυαρχίδα στη Μαύρη Θάλασσα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, μία πληροφορία που θέτει -αν μη τι άλλο- νέα δεδομένα στην παγκόσμια «σκακιέρα», αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως, μάλιστα, χαρακτηριστικά αναφέρουν οι New York Times, «ηοήθεια για τη στόχευση, η οποία συνέβαλε στην τελική βύθιση του “Moskva” είναι μέρος μιας συνεχιζόμενης απόρρητης προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν να παράσχει πληροφορίες πεδίου μάχης σε πραγματικό χρόνο στην Ουκρανία».

Η βύθιση του Moskva ήταν μια άκρως συμβολική νίκη για τους Ουκρανούς, καθώς η ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας ήταν εκείνη που μετείχε στην κατάληψη του νησιού Snake (Φιδονήσι).

Το «Moskva», που είχε συμμετοχή σε όλες τις ρωσικές εκστρατείες στον 21ο αιώνα, επλήγη σύμφωνα με τους Ουκρανούς από δύο πυραύλους κρουζ Neptune που του προκάλεσαν τέτοιες ζημιές και πυρκαγιά, ικανές να το στείλουν στον βυθό.

Η Ουκρανία υποστήριξε ότι έπληξε το καταδρομικό με πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune. Η Μόσχα το διέψευσε, ανακοινώνοντας πως το πλοίο βυθίστηκε εξαιτίας πυρκαγιάς και έκρηξης μέρους του οπλισμού που έφερε στο κατάστρωμα.

Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού τέθηκε σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετονομάστηκε («Μόσχα») μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, ανθυποβρυχιακά όπλα και αντιαεροπορικά συστήματα (το θαλάσσιο αντίστοιχο του επίγειου συστήματος S-300), το καταδρομικό αναπτύχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα για να εγγυάται την αντιαεροπορική άμυνα των υπόλοιπων ρωσικών πολεμικών ανοικτά των ουκρανικών ακτών και της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.