ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τον Β.Πούτιν: «Είχαμε συμφωνήσει στον τερματισμό του πολέμου αλλά η Δύση μας είπε να συνεχίσουμε»!

«Ήταν η πιο επωφελής συμφωνία που μπορούσαμε να έχουμε κάνει»

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τον Β.Πούτιν: «Είχαμε συμφωνήσει στον τερματισμό του πολέμου αλλά η Δύση μας είπε να συνεχίσουμε»!

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν τον Ρώσο πρόεδρο Β,Πούτιν, ο οποίος είπε ότι είχαν υπογράψει συμφωνία ειρήνης και μάλιστα με συγκεκριμένους όρους για την προστασία των ρωσόφωνων μειονοτήτων, κάτι που αποτελούσε την βασική αιτία του πολέμου, αλλά «πάτησαν» τους ειρηνευτικούς όρους «μόλις αποχωρήσαμε από το Κίεβο και συνέχισαν τον πόλεμο»!

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022, Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι συναντιόντουσαν στην Κωνσταντινούπολη, για να βρεθεί μια λύση για τον τερματισμό του πολέμου.

Άνθρωποι κλειδιά εκείνων των διαπραγματεύσεων, παραδέχονται σε δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι η ειρήνη ήταν δυνατή και ότι οι Ρώσοι πράγματι επεδίωκαν να σιγήσουν τα όπλα.

Ωστόσο, το Κίεβο επέλεξε τον πόλεμο γιατί έτσι του ζητήθηκε από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς!

Ειδικότερα, ο πρώην αν. υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Oleksandr Chalyi, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Πολιτικής Ασφάλειας της Γενεύης (GCSP) ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος προσπάθησε ειλικρινά να κάνει ό,τι ήταν δυνατό για να συνάψει συμφωνία με την Ουκρανία.

«Ήταν προσωπική του απόφαση να αποδεχτεί το κείμενο αυτής της ανακοίνωσης, το οποίο απέχει πολύ από την αρχική πρόταση της Ρωσίας για το τελεσίγραφο της Ρωσίας που υπέβαλαν στην ουκρανική αντιπροσωπεία στο Μινσκ.

Έτσι καταφέραμε να βρούμε έναν πολύ ρεαλιστικό συμβιβασμό και έτσι ο Πούτιν ήθελε πραγματικά να καταλήξει σε κάποια ειρηνική διευθέτηση με την Ουκρανία» ανέφερε ο διπλωμάτης.

«H Ρωσία ήταν έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο εάν συμφωνούσαμε, όπως έκανε κάποτε η Φινλανδία, δηλαδή να μείνει ουδέτερη»

Λίγες μέρες μετά την ομιλία του Oleksandr Chalyi, μίλησε ένας άλλος σημαντικός πρώην αξιωματούχος του Κιέβου, ο πρώην Σύμβουλος του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Ολεξίι Αρεστόβιτς.

Σε συνέντευξη που έδωσε ο Αρεστόβιτς στο UpHerd στις 15 Ιανουαρίου, υποστήριξε και ο ίδιος ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα μπορούσαν να είχαν αποδώσει νωρίτερα στη διαδικασία.

«Ήμουν μέλος της διαδικασίας της Κωνσταντινούπολης και ήταν η πιο επωφελής συμφωνία που μπορούσαμε να έχουμε κάνει». Όταν μάλιστα επέστρεψε στο Κίεβο από την Κωνσταντινούπολη είχε την εντύπωση ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν πάει περίφημα. «Ανοίξαμε το μπουκάλι της σαμπάνιας» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης ήταν ένα πρωτόκολλο προθέσεων και ήμασταν κατά 90% προετοιμασμένοι για απευθείας συνάντηση με τον Πούτιν. Αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα των διαπραγματεύσεων».

Εξήγησε ότι «είχαμε συζητήσει την αποστρατικοποίηση, την αποναζιοποίηση, θέματα που αφορούν τη ρωσική γλώσσα, τη ρωσική εκκλησία και πολλά άλλα». Αυτό που έμεινε ήταν «το ζήτημα του αριθμού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε καιρό ειρήνης, για το οποίο ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε δεσμευτεί να πάρει απόφαση μιλώντας με τον  ίδιο τον Πούτιν.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι στο παρελθόν ακόμα και ο επικεφαλής του ίδιου του κόμματος του Ζελένσκι «Υπηρέτης του Λαού», Ντέιβιντ Μπράουν, είχε επιβεβαιώσει ότι η ειρήνη ήταν εφικτή.

Τότε είχε πει ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία συμφώνησε να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ οι Ρώσοι είχαν δεχτεί όλους τους ουκρανικούς όρους εκτός από έναν.

«Η ρωσική αντίδραση του δίνει ελπίδα ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα συναντηθούν σύντομα για συνομιλίες για να καταλήξουν σε μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία» έγραφε τότε η Telegraph.

Σε πιο πολύ πιο πρόσφατη συνέντευξή του, ο Μπράουν επανέλαβε ότι η Ρωσία ήταν «έτοιμη να τερματίσει τον πόλεμο εάν συμφωνούσαμε, όπως έκανε κάποτε η Φινλανδία, ουδετερότητα και δεσμευόμασταν ότι δεν θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ».

Πρόσθεσε ότι η εγγύηση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ήταν το «σημείο κλειδί» για τη Ρωσία.

Για του λόγου το αληθές, ο ίδιος ο πρόεδρος Ζελένσκι, όπως μπορεί κανείς να διαβάσει σε μια από τις μεγαλύτερες ουκρανικές εφημερίδες τη Strana.ua, είχε δηλώσει τον Μάρτιο του 2022 ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να συμφωνήσει να μην μπει στο ΝΑΤΟ, που ήταν και ο κύριος λόγος της ρωσικής επέμβασης.

Τότε γιατί «χάλασαν» όλα; Για τον Αρεστόβιτς, δύο είναι οι πιθανές εξηγήσεις. Η μία είναι ότι ο Ζελένσκι «σοκαρίστηκε» από τις υποτιθέμενες θηριωδίες των Ρώσων στη Μπούτσα και έτσι αποτραβήχτηκε.

Σύμφωνα, όμως με τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ που του ζητήθηκε να μεσολαβήσει τότε, «τίποτα δεν ήταν γνωστό για την Μπούτσα κατά τις συνομιλίες με τον βασικό διαπραγματευτή της Ουκρανίας στις 7 και 13 Μαρτίου Ράστεμ Ουμέροφ».

«Πολλοί άνθρωποι λένε ότι ήταν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον που ήρθε στο Κίεβο και έβαλε τέλος σε αυτή τη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία» είπε ο Αρεστόβιτς, «πραγματικά δεν ξέρω».

«Μας συμβούλεψαν οι Δυτικοί σύμμαχοι να μην συμφωνήσουμε σε εφήμερες εγγυήσεις ασφαλείας» είπε ο Μπράουν και προσέθεσε «όταν επιστρέψαμε από την Κωνσταντινούπολη, ο Μπόρις Τζόνσον ήρθε στο Κίεβο και είπε ότι δεν θα υπογράψουμε τίποτα μαζί τους και ας πολεμήσουμε».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιβεβαιώνεται έτσι και ο Σρέντερ ο οποίος είπε στην Βerliner Zeitung «τίποτα δεν θα μπορούσε να συμβεί γιατί όλα τα άλλα αποφασίστηκαν στην Ουάσιγκτον…. Οι Ουκρανοί δεν συμφώνησαν για ειρήνη επειδή δεν τους επιτρεπόταν. Πρώτα έπρεπε να ρωτήσουν τους Αμερικανούς για όλα όσα συζήτησαν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.