ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Πηγαίνουν για το 2024 οι παραδόσεις των πυρομαχικών εκτεταμένου βεληνεκούς GLSDB στην Ουκρανία

Έχει εμβέλεια 150χλμ.

Πηγαίνουν για το 2024 οι παραδόσεις των πυρομαχικών εκτεταμένου βεληνεκούς GLSDB στην Ουκρανία

Η Ουκρανία θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι το επόμενο έτος προτού παραλάβει το πρώτο της μεγάλο φορτίο βομβών μεγάλου βεληνεκούς GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) από τις ΗΠΑ, αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο πηγές του Πενταγώνου.

Το φθινόπωρο του 2022, η Boeing προσέγγισε τις ΗΠΑ για να αγοράσουν και να στείλουν τη βόμβα μικρής διαμέτρου εδάφους (GLSDB) στην Ουκρανία, υπολογίζοντας ότι η πρώτη παράδοση θα γίνει την άνοιξη του 2023.

Η Ουκρανία χρειάζεται το GLSDB, με εμβέλεια 150 χιλιομέτρων, για να ενισχύσει τον περιορισμένο αριθμό πυραύλων ATACMS που είναι μικρότερης εμβέλειας.

Θα επιτρέψει στον στρατό της Ουκρανίας να χτυπήσει στόχους σε διπλάσια απόσταση από αυτήν που μπορούν να χτυπήσουν οι πύραυλοι των HIMARS (είναι ουσιαστικά η ενσωμάτωση στις ρουκέτες του συστήματος βόμβας τύπου SDB) και θα αναγκάσει τη Ρωσία να μετακινήσει τις προμήθειες της ακόμη πιο μακριά από τις πρώτες γραμμές του μετώπου.

Πηγές που γνωρίζουν το τρέχον χρονοδιάγραμμα λένε ότι η παράδοση στις ΗΠΑ από την Boeing, τον κύριο ανάδοχο για το GLSDB, θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν αρκετοί μήνες δοκιμών πριν από την αποστολή τους στην Ουκρανία.

Ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι «αναμένουμε να παρέχουμε αυτή τη βασική ικανότητα στις αρχές του 2024, μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών».

Επειδή η σύμβαση για την έναρξη της παραγωγής του GLSDB υπογράφηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με δήλωση του Πενταγώνου στο Reuters, η παράδοση μετατέθηκε προς το τέλος του 2023.

Αν και η Ρωσία δήλωσε τον Μάρτιο ότι κατέρριψε έναν πύραυλο GLSDB, οι ΗΠΑ δεν έχουν προμηθεύσει καμία από τις «έξυπνες βόμβες» στην Ουκρανία, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το GLSDB κατασκευάζεται από κοινού από τη σουηδική SAAB AB και την Boeing. Είναι καθοδηγούμενο από GPS, μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένες ηλεκτρονικές παρεμβολές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις καιρικές συνθήκες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της SAAB.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.