Στις φλόγες η Εύβοια: Μάχη για την Ιστιαία- Σκάφη παραλαμβάνουν πυρόπληκτους στα Βασιλικά (upd3)

Στις φλόγες η Εύβοια: Μάχη για την Ιστιαία- Σκάφη παραλαμβάνουν πυρόπληκτους στα Βασιλικά (upd3)

(Τρίτη ανανέωση από αρχικό κείμενο 14.41). Η Βόρεια Εύβοια ζει μέρες βιβλικής καταστροφής γιατί απλά ο κρατικός-κυβερνητικός μηχανισμό ολιγώρισε. Το αποτέλεσμα οι φλόγες να έχουν κάνει κρανίου τόπο την περιοχή και οι φλόγες δεν λένε να τελειώσουν με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς και όχι μόνο εκεί.

Πλέον ο βασικός στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τον Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων, αλλά και να μην κινδυνεύσει η Ιστιαία και το υπόλοιπο του βόρειου τμήματος στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται ένα πλωτό του Λιμενικού , 1 πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού , 2 τουριστικά σκάφη , όπως και ιδιωτικά σκάφη στην παραλία των Βασιλικών για να μεταφέρουν πολίτες σε ασφαλή περιοχή, εφόσον απαιτηθεί από την πορεία της φωτιάς. Ήδη 30 άνθρωποι έχουν επιβιβαστεί στα σκάφη.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός μιλώντας στον ΣΚΑΙ μίλησε για δύο τεράστια πύρινα μέτωπα που απειλούν την Εύβοια.

Το πρώτο που κινείται προς το βορρά απειλεί τους οικισμούς Βουτάς, Μονοκαρυές και Βασιλικά και το δεύτερο, το νότιο μέτωπο, κινείται στα όρια του δήμου Μαντουδίου – Αγίας Αννας.

Αν δεν ελεγχθεί άμεσα θα συναντήσει μια κατάφυτη περιοχή και θα καταλήξει στα Πολιτικά της Χαλκίδας ανέφερε.

Ο κ. Σπανός εκτίμησε ότι οι καταστροφές είναι πάρα πολύ μεγάλες καθώς όπως είπε έχουν καεί ολοσχερώς πάνω από 250 κατοικίες!


Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου του οικισμού «Μηλιές» που μίλησε στο OPEN, οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια στο χωριό, για το οποίο νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης μέσω του 112 ενώ ώρες αγωνίας περνούν οι κάτοικοι στα Βασιλικά που βλέπουν πλέον τις φλόγες να μπαίνουν στα σπίτια.

Λίγο πριν τις 8.00 το βράδυ το πύρινο μέτωπο μπήκε στον οικισμό των Βασιλικών και καίει τα πρώτα σπίτια.

Το τεράστιο μέτωπο απειλεί τώρα τις περιοχές κοντά στην Ιστιαία. Συγκεκριμένα έχει «πάρει» κατεύθυνση προς Ιστιαία και Πευκί, αλλά και προς Καντύλι, με τους κατοίκους της περιοχής να βλέπουν ανήμποροι την τραγική αυτή κατάσταση να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους.

Την ίδια ώρα στο χωριό Κυπαρίσσι οι φλόγες έχουν μπει και καίουν σπίτια. Δεν υπάρχει καθόλου Πυροσβεστική δύναμη καθώς οι πυροσβέστες είναι αλλού και δεν φτάνουν για να σπεύσουν εκεί έγκαιρα.

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες από το eviathema.gr

«Αν δεν ανακοπεί το πύρινο μέτωπο, η φωτιά θα φτάσει στη Χαλκίδα». Αυτή είναι η ανατριχιαστική φράση του δημάρχου Μνατουδίου κ. Γιώργου Τσαπουρνιώτη, ο οποίος περιέγραψε με δραματικούς τόνους τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο Μαντουδίου.

«Δεν υπάρχει χωριό που να μην έχει καεί στο δήμο μας. Πάνω από 400.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη. Φωνάζω εδώ και πέντε μέρες, απευθύνω συνεχείς εκκλήσεις για βοήθεια και τα επίγεια μέσα που έχουν έρθει για βοήθεια δεν επαρκούν, ούτε φυσικά τα εναέρια», είπε στον Real fm ο κ. Τσαπουρνιώτης.

Ένα άλλο μέτωπο πυρκαγιάς που δημιουργήθηκε από αναζωπύρωση στο ενδιάμεσο της απόστασης από τη Μηλιά έως τον Κρυονερίτη, έχει αποκτήσει δυναμική που ξεπερνά ακόμα και τα δύο χιλιόμετρα και κινείται κυκλωτικά και προς το χωριό Μηλιά.

Ένα άλλο τμήμα από του μετώπου πηγαίνει κατευθείαν προς το χωριό Μονοκαρυά το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες, αλλά και πάλι έχουν φτάσει εκεί οι αστυνομικοί για να απομακρύνουν και τους κατοίκους που δεν είχαν απομακρυνθεί. Παράλληλα ετοιμάζουν εκκενώσεις και για άλλα χωριά στην ευρύτερη περιοχή πριν την Ιστιαία.

Από την πλευρά του Αιγαίου, πλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι, καθώς τα μέτωπα της φωτιάς είναι ανεξέλεγκτα, ξεπερνούν όλες τις γραμμές άμυνας, ακόμη και τις αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν.

Η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο τη στιγμή που σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Αστεροσκοπείου κάηκαν 197.940 στρέμματα, και ενώ οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και σήμερα και όλοι φοβούνται τι θα γίνει καθώς βραδιάζει ενώ με τα συνεχή μηνύματα του 112 έχουν συγκεντρωθεί στα βόρεια δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων.


Δύσκολες οι στιγμές αυτή την ώρα στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιά και Αγδίνες. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν ενώ αποφασίστηκε αρχικά η προληπτική εκκένωση τριών οικισμών, Βασιλικά, Ψαροπούλι και Παπάδες.

Ωστόσο, την τελευταία ώρα το 112 εκδίδει συνεχώς διαδοχικά μηνύματα για εκκένωση οικισμών.

Ανεξέλεγκτα είναι όλα τα μέτωπα με τις αναζωπυρώσεις να είναι παντού. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν ενώ σε ετοιμότητα είναι φέρι μποτ, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Υπάρχει ένα νέο μέτωπο φωτιάς που κατευθύνεται πλέον προς την Ιστιαία (χωρίς να τίθεται θέμα εκκένωσής της σε καμία περίπτωση προς το παρόν όπως τονίζουν ο δήμαρχος Ιστιαίας και ο αντιπεριφεριάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης), ενώ αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση τριών οικισμών: Βασιλικά, Ψαροπούλι, Παπάδες και Μηλιά.

«Εκκενώστε προς Ιστιαία» είναι το μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας μέσω του 112, για όσους βρίσκονται στις Μηλιές της Εύβοιας, με κατεύθυνση προς Ιστιαία.

Ένα λεπτό αργότερα, το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση και των Γαλατσάδων ή Καματριάδων.

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγούνται σε ασφαλές σημείο. Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Μέσα στο χωριό εκτός από πυροσβέστες είναι και κάτοικοι που δεν θέλουν να το εγκαταλείψουν αν και ζητήθηκε η εκκένωσή του πριν από δύο μέρες και η αστυνομία προσπαθεί να τους πείσει και να απομακρυνθούν.


Νωρίτερα κάτοικος της Ιστιαίας μιλώντας στο OPEN τονίζει πως δεν επαρκούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ άλλη κάτοικος της περιοχής, στο χωριό Πευκί το οποίο είναι προς εκκένωση, εκφράζει τον φόβο της πως «θα καούμε όλοι σαν τα ποντίκια», κάνοντας έκκληση για εναέρια μέσα στο σημείο. «Τα χωριά γύρω από την Ιστιαία καίγονται, αν δεν σταλεί βοήθεια θα καούμε ζωντανοί 60.000 άνθρωποι, αν χρειαστεί να εκκενωθεί η Ιστιαία δεν υπάρχει διέξοδος», λέει ακόμα μία κάτοικος.

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 2 πλωτά σκάφη του Λιμενικού, 2 επιβατηγά και 2 τουριστικά οχήματα και 4 αεροσκάφη στην περιοχή Πεύκι Ευβοίας.

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα ρώσικο Β 200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς έσβησαν τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά.

Τέλος αναζωπύρωση σημειώθηκε στο μέτωπο της Νεμούτας στην Αρχαία Ολυμπία με τη φωτιά έχει περάσει μέσα στο χωριό και τις φλόγες να έχουν φτάσει στα σπίτια.

Στο σημείο που καίει η φωτιά βρίσκονται επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, εθελοντές και κάτοικοι και δίνουν τιτάνια μάχη με το πύρινο μέτωπο ώστε να την οριοθετήσουν και να διασώσουν την περιοχή από την καταστρεπτική μανία της πυρκαγιάς.


Μαίνεται η φωτιά στην Αττική, αλλά χωρίς να έχουν δημιουργηθεί νέα μέτωπα, καθώς οι φλόγες έχουν κάψει ότι βρουν στο πέρασμά τους. Η μεγάλη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να αναχαιτιστεί η επέκτασή της στην Πεντέλη.

Αντίθετα στην Εύβοια κατακαίει ανεξέλεγκτα την βόρεια πλευρά του νησιού δημιουργεί νέα μέτωπα συνεχώς και μόνο στη Β. Εύβοια κάηκαν τουλάχιστον 197.000 στρέμματα γης με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν καταφύγει στο λιμάνι της Αιδηψού, μετά την δραματική εκκένωση με πολεμικά πλοία και ψαράδικα από την Λίμνη Ευβοίας.

Όλα πίσω τους, σπίτια, κτήματα, ζώα, οι προσπάθειες μιας ζωής έγιναν στάχτη…

Η αλλαγή του καιρού προκαλεί ανησυχία στις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι διάχυτη. Στην Εύβοια όλη η προσπάθεια πλέον εντοπίζεται στην ανάσχεση του πύρινου μετώπου που κατευθύνεται προς την κεντρική περιοχή του νησιού.

Η νυχτερινή μάχη στο Σπαθάρι, τα Καλύβια, και τον Κάκαβο κερδήθηκε όταν το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Βe-200 έφτασε πάνω από τα χωριά και έριξε νερό.

Οι φλόγες δεν πρόλαβαν να εγκλωβίσουν πυροσβέστες και κατοίκους που βρίσκονταν μέσα στα χωριά για να τα υπερασπιστούν και οι οποίοι δεν έφυγαν από κει παρά τις εκκλήσεις που έγιναν.

Αυτή την ώρα το μέτωπο που κινείται προς τη νότια πλευρά είναι έξω από τα χωριά χωρίς να απειλεί άμεσα κατοικημένες περιοχές.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Θέλουμε να κρατήσουμε τα μεγάλα μέτωπα. Να μην περάσουν το Καντήλι» λέει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός.

Το Καντήλι είναι ένα παλιό λατομείο που με τις εξορύξεις και τους γύρω δρόμους λειτουργεί σαν αντιπυρική ζώνη για το πέρασμα της φωτιάς από την Βόρεια στην Κεντρική Εύβοια.

Συνολικά υπάρχουν 55 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος προχώρησε σε έκτακτη ενημέρωση με θέμα τις πυρκαγιές στις 14.00 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Συνολικά 856 πυροσβέστες επιχειρούν αυτή τη στιγμή στην Αττική. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τόνισε πως καταβάλλονται προσπάθειες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς στην Αττική μέσα στις επόμενες ώρες. Πρόσθεσε ακόμη πως γίνονται διαρκείς αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα, οι οποίες αντιμετωπίζονται άμεσα από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σχετικά με την πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εύβοια, ο υφυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι «κάθε διαθέσιμη δύναμη τη πυροσβεστικής καταβάλει προσπάθειες για περιορισμό της πυρκαγιάς».

Στην Αττική το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε χτες το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων, όπου μετά την μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε χτες πάνω από το αεροδρόμιο, οι φλόγες μπήκαν στους οικισμούς, έκαψαν σπίτια και δημιούργησαν μια εφιαλτική κατάσταση, την ώρα που οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεπαν σε ιδιώτες με υδροφόρες να μπουν στην Βαρυμπόμπη.

Στο μέτωπο της Μαλακάσας, υπάρχει ύφεση αφού κάηκε ότι μπορούσε να καεί.

Στον Άγιο Στέφανο και το Καπανδρίτι, καίγονται ακόμα οι οικισμοί Πευκόφυτο και Ποντίων, όπως και τα δάση κατά μήκος της Λίμνης του Μαραθώνα. Στις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στην ευρύτερη περιοχή των πρώην βασιλικών κτημάτων απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις ακόμα.

Έφτασαν επίσης και οι 112 πυροσβέστες από την Ρουμανία με 23 οχήματα, οι οποίοι θα ενταχθούν. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα προωθηθούν και θα επιχειρούν στην Εύβοια, μαζί και με τους 100 Ουκρανούς πυροσβέστες που ήδη επιχειρούν εκεί από το πρωί.

Εντός της ημέρα θα φτάσουν και τρία ελικόπτερα από τη Σουηδία καθώς και 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες που επίσης θα επιχειρήσουν στην Αττική. Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική επιχειρούν ήδη 40 Κύπριοι πυροσβέστες..

Αντίθετα το δυτικό μέτωπο, δηλαδή αυτό που αναπτύχθηκε μετά το Δρυμώνα και πήρε κατεύθυνση προς την Ιστιαία, το ξημέρωμα οι πυροσβέστες, οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και τα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού με τις αντιπυρικές ζώνες δίνουν πραγματική μάχη να κρατήσουν τη φωτιά έξω από το χωριό Σήμια που το έχουν κυκλώσει οι φλόγες, ενώ παράλληλα άρχισαν εκεί να επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Την ίδια στιγμή διάφορες εστίες στην Κοκκινομηλιά, το Μαρούλι, τις Μηλιές, τον Κρυονερίτη και τις Αγδίνες αναζωπυρώθηκαν δημιούργησαν νέα μέτωπα και χωματουργικά μηχανήματα των δήμων μαζί με πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μία πραγματική μάχη με τη βοήθεια και των εναέριων μέσων.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή προσπάθεια» τονίζει ο κ. Σπανός και συνεχίζει «χρειαζόμαστε ενίσχυση των δυνάμεων. Μόνο με χωματουργικά και σκαπτικά μηχανήματα δεν σβήνει η φωτιά. Έχει προκληθεί μία τεράστια καταστροφή. Πάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτες».

Νέα αναζωπύρωση κοντά στην Αρχαία Ολυμπία

Νέα αναζωπύρωση καταγράφεται στη θέση Δερβενακίων στο χωριό Δούκα στην Αρχαία Ολυμπία. Λόγω των ανεμών έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις, ωστόσο η φωτιά για την ώρα δεν απειλεί σπίτια.

Πυροσβεστικές δυνάμεις υπάρχουν στο σημείο και την επιτηρούν αλλά δεν μπορούν ξεκινήσουν κατάσβεση λόγω του δύσβατου ανάγλυφου στο οποίο βρίσκεται.

Γύθειο

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης δήλωσε ότι «Το πιο κρίσιμο σημείο είναι η περιοχή γύρω από το Γύθειο, ώστε να μην μπει η φωτιά μέσα στην πόλη, αλλά έχουμε και άλλες εστίες που εντοπίζονται στις περιοχές Αγερανός, Βαθύ, καθώς και σε περιοχές της δημοτικής ενότητας Σμύνους, όπου και εκεί επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Θεωρώ ότι η σημερινή ημέρα είναι πάρα πολύ κρίσιμη, διότι θα κριθεί, τόσο από τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής και τα μέσα που θα διαθέσει, όσο και από τις δικές μας προσπάθειες, το κατά πόσο η φωτιά θα μπει σε ύφεση».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.