ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Φωτιά στη Νέα Μάκρη: Mε ντουντούκες έδιωξαν κατοίκους από τα σπίτια τους! (φωτό, βίντεο, upd)

Φωτιά στη Νέα Μάκρη: Mε ντουντούκες έδιωξαν κατοίκους από τα σπίτια τους! (φωτό, βίντεο, upd)

(Aνανέωση 08.00) Σε ύφεση βρίσκεται σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά η φωτιά που ξεκίνησε στις 2:17 τα ξημερώματα στην περιοχή της Νέας Μάκρης σε δασική έκταση στην περιοχή Λιβίσι, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων της πυροσβεστικής, ενώ λίγα λεπτά μετά, επεκτάθηκε και δεύτερο μέτωπο, στην περιοχή Αγία Μαρίνα.

«Είμαστε στον στόχο» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς καθώς δίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου να προλάβουν την ισχυροποίηση των ανέμων που αναμένεται, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους μετά τις 11 το πρωί.


Mεγάλη φωτιά ξέσπασε στις 2:17 τα ξημερώματα της Πέμπτης στην περιοχή Λιβίσι της Νέας Μάκρης. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν ολονύχτια μάχη προκειμένου να μην πλησιάσουν οι φλόγες στα σπίτια που βρίσκονται στην περιοχή.

Όπως ανέφερε νωρίς το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, υπάρχει σχέδιο εκκένωσης περιοχών σε περίπτωση που χρειαστεί να ενεργοποιηθεί. Από νωρίς οι επικεφαλής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων καθώς και εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσαν τους κατοίκους της περιοχής με ντουντούκες προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα απομακρύνθηκαν προληπτικά κάτοικοι.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 17 οχήματα με 48 πυροσβέστες, ανάμεσά τους και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και στη συνέχεια ενισχύθηκαν, επιχειρώντας συνολικά 98 πυροσβέστες με 35 οχήματα. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα ΟΤΑ.

Το αρχικό μέτωπο της φωτιάς ήταν κοντά στα τελευταία σπίτια της περιοχής στο Λιβίσι, ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν κατευθύνεται προς τον οικισμό, αλλά παράλληλα με τα σπίτια και τα καμένα του Βουτζά.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 4-5 μποφόρ, γεγονός που σε συνδυασμό με την απουσία εναέριων μέσων, προσθέτει επίπεδα δυσκολίας στην κατάσβεση της φωτιάς.

Στον οικισμό πάντως, αλλά και σε άλλες κοντινές περιοχές, όπως ο Νέος Βουτζάς, κτυπούν οι καμπάνες της εκκλησίας και ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους προκειμένου να παρακολουθεί την εξέλιξη του μετώπου, ενώ οι κάτοικοι στα πιο κοντινά σπίτια έχουν ετοιμαστεί, ώστε αν δοθεί εντολή εκκένωσης, να είναι έτοιμοι προς αποχώρηση, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Η Πυροσβεστική καταβάλλει προσπάθειες να κρατήσει το μέτωπο σε ασφαλή απόσταση από τα σπίτια, ωστόσο για λόγους πρόληψης, ενημέρωσε τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα, ώστε αν κριθεί απαραίτητο και πάντα με γνώμονα την ασφάλειά τους, να αποχωρήσουν από τις οικίες τους.

Ωστόσο, κάτοικοι που διέμεναν σε διάσπαρτα σπίτια στην περιοχή, εκτός του κυρίως οικισμού, απομακρύνθηκαν προληπτικά από τις εστίες τους.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής έκανε λόγο για εμπρησμό, ενώ το πρώτο μέτωπο στην περιοχή ξεκίνησε στο Λιβίσι και ακολούθως ξέσπασε ένα δεύτερο μέτωπο στην περιοχή Αγία Μαρίνα.

Με το πρώτο φως της ημέρας έχει δοθεί εντολή να απογειωθούν εναέρια μέσα και να ενταχθούν στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς.

Στο σημείο της επιχείρησης έσπευσε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ενημερώθηκε από τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής, αλλά και στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου για την ακριβή κατάσταση του πύρινου μετώπου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μέτωπο εξελίσσεται σε δασική έκταση και δεν κινδυνεύουν σπίτια. Ωστόσο, υπάρχει σχέδιο προληπτικής εκκένωσης του Λυρείου Ιδρύματος από τις μοναχές, σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.

Γ.Πατούλης: Κάτοικοι απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους -Το μέτωπο είναι μεγάλο

Στη Νέα Μάκρη έσπευσε τις πρώτες πρωινές ώρες και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Ο κ. Πατούλης ενημερώθηκε για την κατάσταση στο μέτωπο, ενώ δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως θεωρεί ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έπιασε ξανά φωτιά στο ίδιο μέρος, μέσα σε τρεις ημέρες.

«Το σημαντικό είναι ότι δεν κινδυνεύουν σπίτια. Θα πρέπει να περιμένουμε και τα πρώτα εναέρια μέσα για την κατάσβεση. Το πυροσβεστικό σώμα ήρθε αμέσως με σημαντικές επίγειες δυνάμεις. Κάποιοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από μόνοι τους για προληπτικούς λόγους. Το μέτωπο είναι μεγάλο. Οι επίγειες δυνάμεις μπορούν να φτάσουν μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο, καθώς η περιοχή είναι δύσβατη σε ένα μέρος. Δεν είναι τυχαίο ότι σε τρεις ημέρες έπιασε πάλι φωτιά στο ίδιο σημείο.

Νομίζουμε ότι κάποιο ανθρώπινο χέρι έβαλε τη φωτιά. Το ανακριτικό της Πυροσβεστικής θα έχει δουλειά. Υπάρχουν καταγγελίες για περίεργες κινήσεις ύποπτου ατόμου» δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Στο σημείο είναι και ο δήμαρχος Μαραθώνα, κ. Στέργιος Τσίρκας που ανέφερε:

«Η φωτιά είναι σε απόσταση ασφαλείας από τις κατοικίες. Κατευθύνεται δυτικά η φωτιά. Περιμένουμε τα εναέρια μέσα σε λίγη ώρα, που θα βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Είναι δύσβατο το μέρος της φωτιάς. Ο κόσμος είναι ανήσυχος καθώς έχουν δει πολλά περιστατικά τελευταία.

Εχουμε βάσιμες υποψίες για εμπρησμό γιατί ήταν δύο τα μέτωπα που ξεκίνησαν σε απόσταση 500 μέτρων. Το μέτωπο αυτή την ώρα (σ.σ. 6:15 το πρωί) εκτείνεται σε μήκος 1,5 χλμ» δήλωσε ο δήμαρχος Μαραθώνα.

Κάτοικος Νέας Μάκρης: Η φωτιά έφτασε στα 300 μέτρα από σπίτια

Την αναστάτωση που επικράτησε στην περιοχή λίγα λεπτά μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή περιέγραψε κάτοικος της Νέας Μάκρης.

«Ξυπνήσαμε από τις καμπάνες. Ο κόσμος βγήκε από τα σπίτια του» τόνισε ο κάτοικος της περιοχής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η φωτιά όπως είπε ευτυχώς ανέβηκε προς το βουνό και απομακρύνθηκε από τα σπίτια.

Ωστόσο, σημείωσε, πως στην αρχή του πύρινου μετώπου, οι φλόγες έφτασαν στα 300 μέτρα από τα σπίτια.

Επικεφαλής Πυροσβεστικής: Είναι καθαρά εμπρησμός

Μιλώντας στο Open TV ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Υποστράτηγος Νίκος Σπάης ανέφερε ότι το διπλό μέτωπο που βρίσκεται σε απόσταση 700 μέτρων το ένα από το άλλο, αλλά και η ώρα κατά την οποία ξέσπασε η πυρκαγιά, δεν αφήνουν άλλο ενδεχόμενο παρά αυτό του εμπρησμού.

Ο πολύπειρος αξιωματικός της Πυροσβεστικής είπε χαρακτηριστικά: «Η πυρκαγιά έχει πάρει σε από κηλίδωση ή από νέα εστία, είναι καθαρά εμπρησμός. Δεν υπήρχε φωτιά ανάμεσα στα δύο μέτωπα».

Ο κάτοικος της περιοχής, Σάββας Τζιλάβης, μιλώντας στο Open TV είπε ότι συγγενείς του, που μένουν κοντά στο μέτωπο, είδαν αυτοκίνητο να κινείται ύποπτα στην περιοχή και σε ώρα που δεν περνάει… ψυχή από τον δασικό δρόμο. Όπως τόνισε οι άνθρωποι που είδαν το «ύποπτο» όχημα, κατέγραψαν τον αριθμό των πινακίδων του και τον παρέδωσαν στις Αρχές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.