Γερές «φάπες» έπεσαν αυτή την εβδομάδα: Πυρκαγιές και Δόμνα Μιχαηλίδου. Κι έπεται συνέχεια...

Αποκαλυπτική δορυφορική εικόνα: Πάνω από 111.000 στρέμματα έγιναν στάχτη

Από τις φωτιές σε Αττική και Βοιωτία

Αποκαλυπτική δορυφορική εικόνα: Πάνω από 111.000 στρέμματα έγιναν στάχτη

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Η καταστροφή που προκάλεσαν οι μεγάλες φωτιές σε Αττική και Βοιωτία αποτυπώνεται πλέον και από δορυφόρο, με τα στοιχεία να είναι αποκαρδιωτικά.

Σύμφωνα με νέα εκτίμηση του διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδου, περισσότερα από 111.000 στρέμματα έχουν επηρεαστεί συνολικά από τις δύο μεγάλες δασικές πυρκαγιές.

Η ανάλυση βασίζεται σε δορυφορικά δεδομένα πολύ υψηλής ανάλυσης του Sentinel-2, ο οποίος πέρασε πάνω από τη Βοιωτία και την Αττική το μεσημέρι της Κυριακής 2 Αυγούστου.

Τα στοιχεία επεξεργάστηκε η ομάδα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτυπώνοντας με ακρίβεια την έκταση των καμένων περιοχών από τη μεγάλη φωτιά που καίει εδώ και τρεις ημέρες, και σήμερα δίνοντας μάχη για να τη σβήσουν έχασαν τη ζωή τους δυο χειριστές πυροσβεστικού ελικοπτέρου μετά από σύγκρουση με άλλο ελικόπτερο τύπου Bell.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των δεδομένων του ευρωπαϊκού μηχανισμού Copernicus EMS, μέχρι τις 12:05 το μεσημέρι της Κυριακής είχαν καεί περίπου 30.900 στρέμματα από τη φωτιά στη Βοιωτία.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η καταστροφή στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο Πόρτο Γερμενό και επεκτάθηκε σε άλλες περιοχές της Δυτικής Αττικής. Εκεί η καμένη έκταση υπολογίζεται σε περίπου 80.800 στρέμματα, ενώ η φωτιά εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συνολικά, οι δύο μεγάλες πυρκαγιές έχουν αφήσει πίσω τους περίπου 111.000 καμένα στρέμματα, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που προκάλεσαν μέσα σε λίγες ημέρες.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το meteo.gr συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη των πυρκαγιών με τη χρήση δορυφορικών εικόνων και μοντέλων πρόγνωσης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, προκειμένου να υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πορεία των μετώπων.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.