ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτές είναι οι 5 τεχνολογίες που θα αλλάξουν το μέλλον του πολέμου (φώτο-βίντεο)

Αυτές είναι οι 5 τεχνολογίες που θα αλλάξουν το μέλλον του πολέμου (φώτο-βίντεο)

Τα όπλα με λέιζερ, τα πυκνωτικά ηλεκτρομαγνητικά όπλα (railguns) και τα αεριωθούμενα αεροσκάφη μπορεί σε μερικούς να ακούγονται ως σενάρια και όπλα επιστημονικής φαντασίας, αλλά η τεχνολογία εξελίσσεται με ρυθμούς που καθιστά αυτά τα οπλικά συστήματα υπαρκτά σε σύντομα στο μέλλον.

Οι κανόνες του σύγχρονου πολέμου συνεχώς μεταβάλλονται και κάθε νέο σύγχρονο οπλικό σύστημα που αναπτύσσεται έχει ως αποτέλεσμα όσους δεν το ακολουθούν, να καθίστανται παχωρημένα. Αυτά είναι τα πέντε προηγμένα οπλικά συστήματα που θα κυριαρχήσουν στους πολέμους του μέλλοντος.

Οι “εξυπνες σφαίρες” είναι το πρώτο παράδειγμα. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ένα σημαντικό μέρος των μελλοντικών πολέμων πρόκειται να διεξαχθεί στην ξηρά.Αποστολές όπως η κατάληψη συγκεκριμένων αεροπορικών βάσεων, σημείων ελέγχου και διοίκησης και βασικών, πέφτουν “στους ώμους” των στρατιωτών. Αυτό που πρόκειται να αλλάξει, ωστόσο, είναι το είδος των όπλων και συστημάτων που αυτοί οι στρατιώτες θα χρησιμοποιούν στις μάχες.

Η “έξυπνη” σφαίρα, που αναπτύσσεται αυτήν την περίοδο από την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων της Άμυνας των ΗΠΑ (DARPA ), θα είναι εξοπλισμένη με οπτικούς αισθητήρες, κάτι που θα μειώσει σε τρομερό βαθμό την αστοχία και γι’αυτό μόλις αναπτυχθούν πλήρως, οι ελεύθεροι σκοπευτές θα έχουν την ευκαιρία να τις χρησιμοποιούν σε στόχους υψηλής προτεραιότητας.

Στην συνέχεια είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι, οι οποίοι σημειώνουν ταχύτητες 5 φορές την ταχύτητα του ήχου. Η Ρωσία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούνται σε τέτοια προγράμματα ανάπτυξης που θα αφορούν πυραύλους και βλήματα που θα είναι ικανά να σημειώνουν ταχύτητες 21 χιλιάδων χιλιομέτρων/ώρα.

Η αυξημένη ταχύτητά τους όχι μόνο θα προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή μόλις το βλήμα χτυπήσει το στόχο του, αλλά θα είναι επίσης πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να αναχαιτισθούν από τα εχθρικά συστήματα αεροπορικής άμυνας και τα ραντάρ.

Έπειτα σειρά έχουν τα πυκνωτικά ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα – railguns. Μερικοί εμπειρογνώμονες της αμυντικής βιομηχανίας και των οπλικών συστημάτων υποστηρίζουν ότι τα railguns θα αναπτυχθούν σε περίπου δέκα χρόνια.

Αυτά τα όπλα χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητικά πεδία για να πυροβολούν βλήματα σε ταχύτητες από 6 έως 7 Mach, ενώ είναι πιθανό να τοποθετηθούν πρώτα σε αντιτορπιλικά. Καθώς οι πλατφόρμες προσαρμόζονται στο μέγεθος, μπορούν επίσης να ενσωματωθούν και σε άρματα μάχης.

Σε άλλο επίπεδο επιχειρησιακής τέχνης, εντοπίζεται το μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα. Με την εκτόξευση ενός πυραύλου από την Κίνα για να καταστρέψει έναν από τους δικούς του δορυφόρους, τα σενάρια φούντωσαν για μελλοντικές διαστημικές μάχες τύπου Star Wars.

Το DARPA XS-1 είναι ένα πειραματικό ε μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα, που αφενός θα εκτοξεύει γρήγορα δορυφόρους και θα ανταποκρίνεται σε απειλές στο διάστημα , ενώ ακόμα θα μπορεί να διαφεύγει από τη Γη σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι αυτός ο προηγμένος στρατιωτικός εξοπλισμός θα τους βοηθήσει να αντικαταστήσουν γρήγορα τους κατεστραμμένους στρατιωτικούς δορυφόρους ή να αναπτύξουν νέους για να κερδίσουν ένα πλεονέκτημα στον τομέα αυτό.

Το τελευταίο οπλικό σύστημα είναι τα ενεργειακά όπλα -laser guns. Και πάλι αυτή η τεχνολογία δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αφού ήδη το USS Ponce είναι εξοπλισμένο με ένα πλήρως λειτουργικό όπλο ενέργειας που ονομάζεται XN-1 LaWS.

Αυτό το όπλο λέιζερ είναι προσανατολισμένο να καταρρίπτει εχθρικά αεροσκάφη και drones, ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή μικρών σκαφών που αποτελούν απειλή, ενώ τέλος υπάρχουν επίσης σχέδια για την ενσωμάτωση αυτού του συστήματος όπλων στα AC-130.

Δείτε βίντεο:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.