ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ρωσία, Ιράν και Κίνα μεταφέρουν στρατεύματα στην Λατινική Αμερική!

Μόσχα, Πεκίνο και Τεχεράνη φτάνουν στην «πόρτα» των ΗΠΑ

Ρωσία, Ιράν και Κίνα μεταφέρουν στρατεύματα στην Λατινική Αμερική!

Το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν μια σειρά από στρατιωτικές ασκήσεις στη Λατινική Αμερική σε μια επίδειξη δύναμης που έχει σκοπό να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός κοινού στρατιωτικού σχηματισμού ενάντια στο ΝΑΤΟ και κυρίως στις ΗΠΑ.

Η Βενεζουέλα, υπό την ηγεσία του αντιαμερικανικού σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έχει προγραμματίσει να φιλοξενήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις στα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με έκθεση του Center for a Secure Free Society, μια δεξαμενή σκέψης που παρακολουθεί «κακοήθη» (για τα αμερικανικά συμφέροντα) καθεστώτα.

Μαζί με άλλα 10 έθνη, η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν θα μεταφέρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στο δυτικό ημισφαίριο για στρατιωτικές ασκήσεις που θα «προθέσουν στρατιωτικά μέσα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική».

Τα πολεμικά παιχνίδια, γνωστά ως διαγωνισμός Sniper Frontier, δείχνουν ότι οι χώρες που νιώθουν απειλή από τις ΗΠΑ ενώνονται και «ετοιμάζονται να κάνουν μια ηχηρή δήλωση ότι η περιοχή είναι έτοιμη να αγκαλιάσει την πολυπολική δύναμη», σύμφωνα με την έκθεση του think-tank, το οποίο εστιάζει στον εναγκαλισμό «αυταρχικών καθεστώτων» από τη Λατινική Αμερική.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις είναι ένα από τα πιο έντονα σημάδια μέχρι σήμερα ότι συνασπισμός χωρών της Λατινικής Αμερικής στρέφεται κατά των ΗΠΑ και εργάζεται για την ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

Ο Μαδούρο ολοκλήρωσε πρόσφατα μια διπλωματική περιοδεία στη Μέση Ανατολή, στην οποία υπέγραψε μια 20ετή στρατηγική συμφωνία με το Ιράν, η οποία έθεσε τις βάσεις για ένα ιρανικό πετρελαιοφόρο να ελλιμενιστεί στη Βενεζουέλα και να εκφορτώσει το αργό πετρέλαιο της Τεχεράνης.

«Η στρατηγική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Βενεζουέλας έχει σκοπό να αντιγράψει παρόμοιες στρατηγικές συμφωνίες που υπέγραψε η Ισλαμική Δημοκρατία με την Κίνα και τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια», σύμφωνα με την έκθεση του think-tank. Τα καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής συνάπτουν επίσης στρατιωτικές συμφωνίες με τη Ρωσία.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), η παραστρατιωτική μαχητική δύναμη της χώρας, ενισχύει την παρουσία του στη Λατινική Αμερική.

Στις αρχές Ιουνίου, ένα μεταγωγικό αεροπλάνο της Βενεζουέλας που πετούσε στην περιοχή «ανακαλύφθηκε ότι είχε μέλη της Δύναμης Qods, της επίλεκτης μονάδας των φρουρών της επανάστασης του Ιράν, επί του σκάφους», σύμφωνα με την έκθεση του think-tank.

“Ο Gholamreza Ghasemi, γνωστός έμπορος όπλων για το IRGC και διευθυντής της Qeshm Fars Air, πιλοτάριζε το Boeing 747-300M που επέστρεψε στο Μπουένος Άιρες μαζί με άλλους 4 Ιρανούς και 14 Βενεζουελάνους” λένε οι Αμερικανοί.

Μετά την προσγείωση του αεροπλάνου, «έγγραφα και ηλεκτρονικά στοιχεία κατασχέθηκαν από τις αρχές της Αργεντινής, οι οποίες ανακάλυψαν εικόνες από άρματα μάχης, πυραύλους και άλλα οπλικά συστήματα του IRGC σε κινητές μονάδες αποθήκευσης», υπονοώντας ότι εκτυλίσσεται ένα μεγαλύτερο σχέδιο που υποστηρίζεται από το Ιράν. στην περιοχή.

Ο Ghasemi φέρεται να πραγματοποίησε τουλάχιστον 13 ταξίδια από το Ιράν στη Βενεζουέλα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και υψώθηκαν κόκκινες σημαίες από το FBI και την ισραηλινή κυβέρνηση.

Καθώς το Ιράν και η Βενεζουέλα αυξάνουν τους στρατιωτικούς και οικονομικούς δεσμούς τους, ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα – σύμμαχος του Μαδούρο της Βενεζουέλας – ανανέωσε μία στρατιωτική συμφωνία με τη Ρωσία “εξουσιοδοτώντας ρωσικά στρατεύματα, αεροπλάνα και πλοία να περιπολούν τα σύνορα της χώρας της Κεντρικής Αμερικής και να διεξάγουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις », σύμφωνα με την έκθεση.

Η στρατιωτική συμφωνία υπογράφηκε εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, υποδεικνύοντας ότι η παρουσία στη Λατινική Αμερική παραμένει προτεραιότητα για τη Μόσχα, ακόμη και όταν αντιμετωπίζει πίεση στα σύνορά της.

Η Ρωσία διεξάγει μυστικές επιχειρήσεις κατασκοπείας στη Λατινική Αμερική.

Ένας κατηγορούμενος Ρώσος πράκτορας της GRU συνελήφθη πρόσφατα να προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ο κατάσκοπος «καλλιεργούσε την κάλυψη του ως υπήκοος Βραζιλίας για χρόνια και μπορεί να μην δούλευε μόνος του», σύμφωνα με την έκθεση του think-tank.

Η Κίνα έχει επίσης δραστηριοποιηθεί στην περιοχή, αν και αυτές οι προσπάθειες έχουν λάβει ελάχιστη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi υπέγραψε τον περασμένο μήνα πολλές οικονομικές συμφωνίες στη Λατινική Αμερική, πραγματοποιώντας συνομιλίες στην Ουρουγουάη, τη Νικαράγουα και τον Ισημερινό.

Το China’s Belt and Road Initiative, ένα πρόγραμμα για την αύξηση του παγκόσμιου αποτυπώματος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, έχει φτάσει στην Αργεντινή, όπου εργάζεται για την κατασκευή έργων υποδομής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Καθώς η Ρωσία προσπαθεί να απονομιμοποιήσει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημείωσε η δεξαμενή σκέψης, «η Κίνα υπέγραψε συμφωνία με τράπεζα με έδρα την Ελβετία για τη δημιουργία αποθεματικού νομίσματος γιουάν μαζί με την Ινδονησία, τη Μαλαισία, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και τη Χιλή. για να αντισταθμίσει το δολάριο  των ΗΠΑ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.