Μετά από τέσσερις μήνες ξεκίνησε δικαστική έρευνα για το Predator – Ζητήθηκε συνδρομή των ΗΠΑ

Νωρίτερα ο Α.Τσίπρας συναντήθηκε με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι.Ντογιάκο

Μετά από τέσσερις μήνες ξεκίνησε δικαστική έρευνα για το Predator – Ζητήθηκε συνδρομή των ΗΠΑ

Τη βοήθεια των ΗΠΑ ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να διερευνηθούν τα ηλεκτρονικά ίχνη των ηλεκτρονικών διευθύνσεων που χρησιμοποιούσαν το Predator για να υποκλέψουν τις επικοινωνίες αυτών που είχαν επιλέξει ως στόχο.

Είναι η πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες αποκαλύψεως που οι δικαστικές Αρχές αποφάσισαν να διερευνήσουν το σκάνδαλο των υποκλοπών!

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε η παραμικρή δικαστική διερεύνηση σε ότι αφορά αυτές καθαυτές τις υποκλοπές παρά μόνον για το πως και από ποιον διέρρευσε από την ΕΥΠ ότι γίνονταν αυτές οι υποκλοπές.

Είναι επίσης η πρώτη φορά, γενικώς,  που υπάρχει κίνηση από την πλευρά της δικαιοσύνης σε ότι αφορά την έρευνα και τον εντοπισμό των ενόχων  για τη χρήση του λογισμικού Predator σε βάρος συγκεκριμένων ατόμων-στόχων!

Σύμφωνα με όσα έχουν αποκαλυφτεί, δώδεκα ήταν οι παγιδευμένες με Predator ηλεκτρονικές διευθύνσεις (URL), μία από τις οποίες ήταν και το www.pronews.gr.com το οποία χρησιμοποιήθηκε ως domain σκιά, πιθανότατα από την Τσεχία προκειμένου να υποκλαπεί η ”συναίνεση” των ιδιοκτητών των κινητών τηλεφώνων και να κατεβάσουν άθελά τους το λογισμικό Predator. 

Συγκεκριμένα οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις είχαν μια κοινή ψηφιακή διεύθυνση  η οποία ανήκει στην Amazοn.com, Inc. και γι’ αυτό ζητήθηκε και η συνδρομή από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του pronews.gr, ένας εκδότης και μέσω αυτού ένας μεγαλο-εφοπλιστής παγιδεύτηκαν από την διεύθυνση του pronews.gr.com.

Πιστεύετε ότι τα νυν τηλεοπτικά δίκτυα ενημέρωσης είναι:

  • Ανεξάρτητα από την κυβέρνηση (2%, 426 Votes)
  • Μερικώς εξαρτώμενα (3%, 708 Votes)
  • Πλήρως εξαρτώμενα (57%, 14.821 Votes)
  • Δεν βλέπω ειδήσεις στην τηλεόραση πλέον (38%, 9.913 Votes)

Σύνολο ψήφων: 25.868

Loading ... Loading ...

Νωρίτερα, τον προβληματισμό και την ανησυχία του εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, για το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις ότι τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων Κωνσταντίνος Φλώρος (αρχηγός ΓΕΕΘΑ), Χαράλαμπος Λαλούσης (αρχηγός ΓΕΣ) και Θοδωρής Λάγιος (ΓΔΑΕΕ) ήταν υπό παρακολούθηση.

Η συνάντησή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου διήρκησε ακριβώς μία ώρα.

«Εξέφρασα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη βαθύτατη ανησυχία μου για τις εξελίξεις. Οι αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών για την μετατροπή της ΕΥΠ σε παραθεσμικό παράκεντρο παρακολούθησης πολιτικών αρχηγών, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, ακόμα και δικαστών αποτελεί μεγάλη πληγή για την ίδια τη δημοκρατία, τη θέτει σε διακινδύνευση.

Η παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων θέτει σε διακινδύνευση την ίδια την εθνική μας ασφάλεια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Έχουμε όλοι ευθύνη να μην αφήσουμε αυτή τη βαριά σκιά να πλανάται πάνω από το πολιτικό μας σύστημα αλλά και πάνω από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι αποκλειστική ευθύνη για την αναζήτηση των στοιχείων και των αποδείξεων, την διαλεύκανση αυτής της δύσοσμης υπόθεσης, την αποκλειστική ευθύνη να χυθεί άπλετο φως την έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Και όλοι γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα στοιχεία και οι αποδείξεις. Εκεί όπου με βάση τον νόμο υποχρεούνται να τηρούνται αρχεία των διατάξεων και των εντολών παρακολούθησης από την ΕΥΠ και βεβαίως σε αυτούς που υπέγραφαν τις διατάξεις και τις εντολές της παρακολούθησης.

Θέλω να ελπίζω και ελπίζω ότι σε αυτή την χώρα οι θεσμοί της Δημοκρατίας λειτουργούν ακόμη. Και θέλω κλείνοντας να εκφράσω την εμπιστοσύνη μου στον θεσμό της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απέφυγε να διαψεύσει τις νέες αποκαλύψεις περί παρακολούθησης ηγετικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Έχω απαντήσει» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε, ενώ στη συνέχεια μετά από σχετικό follow up, αρκέστηκε στη δήλωση:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Λέω αυτά που έχω πει όλο το προηγούμενο διάστημα. Ισχύει η απάντηση που έχω δώσει πολλές φορές στις ερωτήσεις αυτού του τύπου. Και βεβαίως, αυτό που είπα και σήμερα, ότι έτσι κι αλλιώς για τα ζητήματα αυτά βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική διαδικασία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.