ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Το Ιράν παραλαμβάνει ρωσικά μαχητικά Su-35BM σε 60 ημέρες και αλλάζει την αεροπορική ισορροπία στην Μέση Ανατολή

«Θα παραλάβουμε κι άλλα αμυντικά συστήματα»

Το Ιράν παραλαμβάνει ρωσικά μαχητικά Su-35BM σε 60 ημέρες και αλλάζει την αεροπορική ισορροπία στην Μέση Ανατολή

Ο Shahriar Heydari, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του Ισλαμικού Συμβουλίου του Ιράν, επιβεβαίωσε σε συνομιλία με τον δημοσιογράφο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Tasnim ότι το Ιράν θα παραλάβει υπερσύγχρονα ρωσικά μαχητικά Su-35, αλλάζοντας το σκηνικό και τις ισορροπίες στην Μέση Ανατολή

Τα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi 35 που παρήγγειλε το Ιράν από τη Ρωσία θα φτάσουν στη χώρα στις αρχές του επόμενου Ιρανικού έτους, δηλαδή σε δύο μόλις μήνες! 

Η είδηση προκαλεί αναταραχή στο δυτικό συνασπισμό, καθώς η φημολογία υπήρχε, οι πληροφορίες υπήρχαν, κανείς όμως δεν περίμενε ότι η παράδοση των ρωσικών μαχητικών θα γίνει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Θα είναι η πρώτη φορά που το Ιράν θα διαθέτει ένα μαχητικό θεωρητικά στο ίδιο μαχητικό επίπεδο με τα σαουδαραβικά F-15S και τα ισραηλινά F-15I, αλλά και τα Eurofighter του Κουβέιτ.

Ο εκπρόσωπος του καθεστώτος του Ιράν ξεκαθάρισε δικαιολογώντας την μυστικότητα και την ταχύτητα που λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση ότι «Δεν περιμένουμε την ακύρωση ή τη μη ανάκληση των κυρώσεων για να ενισχύσουμε την αμυντική μας ικανότητα».

Ο Heydari είπε επίσης: Έχουμε δώσει παραγγελίες στη Ρωσία και για άλλα σημαντικά προϊόντα της στρατιωτικής βιομηχανίας όπως αμυντικά συστήματα, πυραύλους και ελικόπτερα, και τα περισσότερα από αυτά τα όπλα θα παραδοθούν στη χώρα πολύ σύντομα.

Σύμφωνα με το Tasnim, τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν εικασίες για την αγορά μαχητικών Sukhoi 35 από τη Ρωσία και σε ορισμένες χρονικές στιγμές αυτές οι εικασίες ενισχύθηκαν.

Η υπόθεση αυτή πάντως είχε μείνει στο επίπεδο της φημολογίας μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, όταν ο Amir Vahedi, διοικητής της Αεροπορίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, σε συνομιλία που επιβεβαίωσε την είδηση ​​για την αγορά μαχητικών από τη Ρωσία για την Αεροπορία, τόνισε ότι «Η αγορά του Sukhoi-35 μαχητικά είναι στην ημερήσια διάταξη και η αγορά μαχητικών Sukhoi-30 είναι στο σχέδιο».

Το Sukhoi 35 είναι ένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά της γενιάς 4++ στον κόσμο και σίγουρα το καλύτερο μαχητικό ευρείας παραγωγής σε υπηρεσία στην ρωσική Αεροπορία σήμερα.

Στην Ουκρανία έχει πετύχει να καταρρίψει μαχητικό Su-27 σε απόσταση 230 χλμ. από το σημείο εκτόξευσης. 

Eπίσης σε μία άλλη περίπτωση ένα ρωσικό μαχητικό Su-35S πέτυχε ένα απίστευτο ρεκόρ επιβεβαιώνοντας ότι είναι ένα από τα κορυφαία μαχητικά σεροσκάφη στον κόσμο: Κατέρριψε αρχικά δύο ουκρανικά αεροσκάφη: Ένα Su-24 (υποστρατηγικής κρούσης) και ένα MiG-29 το οποίο προστάτευε το Su-24.

Πρώτα καταρρίφθηκε το Su-24 και μετά το MiG-29 με πυραύλους μέσου βεληνεκούς

Επιστρέφοντας από την περιπολία μάχης, διατάχθηκε να μεταβεί στην περιοχή του Ντονιέτσκ, όπου οι Ουκρανοί επιχειρούσαν αεροκίνηση και κατέρριψε ακόμα δύο ελικόπτερα Mi-8 με χρήση πυραύλων R-73.

Το εντυπωσιακό: Και οι τέσσερις στίχοι καταρρίφθηκαν από το Su-35S μόνο από τέσσερις πυραύλους – έναν για κάθε εχθρικό αεροσκάφος!

Το ρωσικό μαχητικό επέστρεψε στην βάση του έχοντας χρησιμοποιήσει μόλις τα μισά βλήματά του!

Μονοθέσιο, δικινητήριο μαχητικό μετώπου πολλαπλού ρόλου, προερχόμενο από το Su-27, του οποίου αναβαθμίστηκε ο εξοπλισμός, αυξήθηκε η δυνατότητα μεταφοράς οπλισμού, καθώς επίσης και ο έλεγχος της βολής των όπλων. Κατασκευάζεται από το 1992 από το εργοστάσιο KnAAPO.

Κατά την περίοδο 1992 – 1998 κατασκευάστηκαν περισσότερα από 10 αεροσκάφη. Το 1996 εντάχθηκε στην Αεροπορία της Ρωσίας. Αναπτύχθηκε και η διθέσια έκδοση του Su-35 (Su-35UB), που για πρώτη φορά πέταξε στις 7 Αυγούστου 2000.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το προωθητικό σύστημα του αεροσκάφους αποτελούν δυο στροβιλοκινητήρες διπλής ροής με μετάκαυση τύπου AL-31F, με μεγίστη ώση, με χρίση μετάκαυσης στα 12.500 kgf έκαστος, εφοδιασμένο με ακροφύσια μεταβλητής διεύθυνσης εφαρμογής ώσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.