ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Τα ρωσικά Su-35 αποδεκατίζουν τους Ουκρανούς πιλότους που «ξεσπούν» και ζητάνε F-16

Τι δήλωσαν σε συνεντεύξεις τους στο CNN

Τα ρωσικά Su-35 αποδεκατίζουν τους Ουκρανούς πιλότους που «ξεσπούν» και ζητάνε F-16

Άνιση μάχη με την κατά πολύ ανώτερη ρωσική αεροπορία δίνουν οι Ουκρανοί πιλότοι, προσπαθώντας να συγκρατήσουν τα κύματα των ρωσικών πληγμάτων εν μέσω της αντεπίθεσης και ενώ τα F – 16 φαίνεται πώς θα αργήσουν παρά πολύ με τα Su-35 ουσιαστικά να τους αποδεκατίζουν.

Σε σύγκριση με τα τεχνολογικά προηγμένα ρωσικά Su-35 εξοπλισμένα με εξελιγμένα ραντάρ και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τα γηρασμένα Su-25 της Ουκρανίας, που πρωτοεμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1980, υστερούν δραματικά ενώ είναι άλλης κατηγορίας μαχητικά.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο πιλότος του Su-25 Oleksyi, γνωστός με το διακριτικό «Pumba», αποκαλύπτει τη ζοφερή πραγματικότητα της κατάστασής τους, δηλώνοντας: «Χάνουμε πολλά αεροσκάφη από τα Su – 35».

«Έχασα πτέραρχο και αρχηγό μοίρας»

Με την εμπειρία της δύσκολης από πρώτο χέρι, αυτός και οι συνάδελφοί του πιλότοι έχουν υπομείνει τον καταστροφικό τίμημα της απώλειας πολλών πιλότων από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας τον Φεβρουάριο 2022.

Έντονα προβληματισμένος ο Pumba μοιράζεται το πένθος του: «Έχασα τον αρχηγό της μοίρας μου και τον πτέραρχό μου στη μάχη. Είναι και οι δύο ήρωες της Ουκρανίας».

Ο Pumba παραμένει ένας από τις λίγες δεκάδες πιλότους που συνεχίζουν να πετάνε για την ουκρανική αεροπορία.

Η ουκρανική αεροπορία, παρά το γεγονός ότι είναι μικρότερη και πολύ πιο αδύναμη από τη ρωσική, συμμετέχει ενεργά στην παροχή κρίσιμης υποστήριξης στις ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις στην πρώτη γραμμή.

Ωστόσο, η ρωσική αεροπορία διατηρεί την αεροπορική υπεροχή στο πεδίο της μάχης.

Προηγουμένως, ένας ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία του για τα ρωσικά Su-35, δηλώνοντας ότι αυτά τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη παρέχουν στη Ρωσία «αυξανόμενη κυριαρχία» στους ουρανούς πάνω από τη ζώνη σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι τα γερασμένα αεροσκάφη της Σοβιετικής εποχής της Ουκρανίας δεν διαθέτουν τις απαραίτητες δυνατότητες για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτήν την τρομερή απειλή.

Ο «Spas», ένας αναπληρωτής διοικητής τάγματος από την 128 Ξεχωριστή Ταξιαρχία Εδαφικής Άμυνας, συγκρίνει τις ανελέητες εναέριες επιχειρήσεις της ρωσικής αεροπορίας με ανάλογα κύματα που παρατηρήθηκαν σε συγκρούσεις όπως το Βιετνάμ και το Αφγανιστάν.

Η συνεχής παρουσία ελικοπτέρων και αεροσκαφών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για επαρκή αεροπορική υποστήριξη.

Σύμφωνα με το CNN, το απόθεμα αεροσκαφών της Ουκρανίας έχει ενισχυθεί, με συνολικά 45 Su-25 και MiG-29 που ελήφθησαν από το ΝΑΤΟ και τα συμμαχικά κράτη στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ξεπερνούν τους απλούς αριθμούς.

Αναγνωρίζοντας αυτές τις δυσκολίες, ένας πιλότος MiG-29 γνωστός ως «Juice» είπε στο CNN ότι τα δυτικά κράτη θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν σημαντικά εξοπλίζοντας την Ουκρανία με τα F-16, τονίζοντας τη σημασία των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών για την ενίσχυση.

Όπως ο Pumba, ο πιλότος του MiG-29 «Juice» συμμερίζεται επίσης τις ανησυχίες του για τα Su-35, αλλά τονίζει ότι η Ουκρανία μπόρεσε να μετριάσει την αποτελεσματικότητά τους υιοθετώντας νέες τακτικές.

Οι ελιγμοί για την αποφυγή απειλών έχει αποφέρει θετικά αποτελέσματα αλλά η Ρωσία προσαρμόζεται και αλλάζει τακτική.

Παρά τη λήψη πυραύλων που προμηθεύονται από τη Δύση, η αποτελεσματικότητά τους παραμένει κάτω από το 100% κατά του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Juice εξηγεί ότι λόγω περιορισμών εμβέλειας και ακρίβειας, η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο περίπου το 25% του δυναμικού πυραύλων στόχευσης ραντάρ όπως το HARM.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.