ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το ΝΑΤΟ κρατά «χαμηλά» την εμπλοκή του στο ουκρανικό: Όχι στους ATACMS αλλά 100 νέα τροχοφόρα ΤΟΜΑ για το Κίεβο

Με δυτικά χρήματα σε λειτουργία η πολωνική βιομηχανία

Το ΝΑΤΟ κρατά «χαμηλά» την εμπλοκή του στο ουκρανικό: Όχι στους ATACMS αλλά 100 νέα τροχοφόρα ΤΟΜΑ για το Κίεβο

Εκατό τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου KTO Rosomak παρήγγειλε το Κίεβο από την κυβέρνηση της Πολωνίας τα οποία θα πληρωθούν από το ΝΑΤΟ “χρυσώνοντας” ‘ετσι το χάπι στο Κίεβο καθώς οι ΗΠΑ δήλωσαν καθαρά ότι δεν θα στείλουν πυραύλους ATACMS.

Η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να ανακαταλάβει τα εδάφη της εντός του 2023 ανέφερε ο Mark Milley και τόνισε ότι δεν μπορούν οι ΗΠΑ να στείλουν πυραύλους ATACMS στην Ουκρανία… γιατί έχουν μικρό απόθεμα.

]Και ενώ οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν έχουν πυραύλους, οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι πολλαπλασιάζουν την παραγωγή πυραύλων και θα σταλούν άμεσα στο μέτωπο.

Ως αντιστάθμισμα επιτεύχθηκε συμφωνία για την πώληση των οχημάτων, που ανακοίνωσε ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του χθες Σάββατο στην εγκατάσταση όπου παράγονται τα Rosomak, στη Σεμιανοβίτσε Σλάνσκε (νότια). Διευκρίνισε πως έλαβε την παραγγελία προσωπικά από τον ουκρανό ομόλογό του Ντένις Σμίχαλ.

Το Rosomak («Αδηφάγος» στα πολωνικά) είναι τροχοφόρο τεθωρακισμένο όχημα μάχης/μεταφοράς προσωπικού με βάρος 22 τόνων και χώρο για τον οδηγό, τον πυροβολητή, τον αρχηγό πληρώματος και οκτώ στρατιώτες. Φέρει αυτόματο πυροβόλο 30 χιλιοστών. Ο σχεδιασμός του βασίστηκε στο φινλανδικό όχημα πολλαπλών ρόλων Patria AMV.

Η αγορά τους από την Ουκρανία θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει απευθείας με κονδύλια της ΕΕ και εν μέρει με κεφάλαια που έχουν διαθέσει οι ΗΠΑ στο Κίεβο.

Ο κ. Μοραβιέτσκι, δεξιός εθνικιστής, τόνισε ότι η παραγγελία δείχνει πως «η ισχυρή οπλική βιομηχανία μεγεθύνεται» στην Πολωνία. Πρόσθεσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την πώληση Rosomak στη Σλοβενία και στη Σαουδική Αραβία, μεταξύ άλλων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η εγκατάσταση στη Σεμιανοβίτσε Σλάνσκε έχει σήμερα δυνατότητα να παράγει εκατό τέτοια οχήματα σε ετήσια βάση, όμως ο κ. Μοραβιέτσκι είπε πως διεξάγεται συζήτηση για να διπλασιαστεί το παραγωγικό δυναμικό της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.