ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κόμματα της αντιπολίτευσης και Κούρδοι επέκριναν τις μεταρρυθμίσεις του Ερντογάν

Κόμματα της αντιπολίτευσης και Κούρδοι επέκριναν τις μεταρρυθμίσεις του Ερντογάν

Tα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία επέκριναν σήμερα τις μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την ενίσχυση της δημοκρατίας στη χώρα, εκτιμώντας ότι δεν εκπληρώνουν τις προσδοκίες των Τούρκων.

«Η κυβέρνηση λιποψύχησε μπροστά στα κύρια προβλήματα αυτής της χώρας και μας παρουσίασε αυτές τις μεταρρυθμίσεις για να γλιτώσει από τις πιέσεις της κοινωνίας. Σε αυτές δεν υπάρχει καμία απάντηση στα προβλήματα» της Τουρκίας, σχολίασε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε επίσης την τουρκική κυβέρνηση ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε είναι «ένα κακέκτυπο» των προτάσεων που είχε διατυπώσει η κυβέρνησή του και τις οποίες είχε απορρίψει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Ο επικεφαλής του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατήγγειλε από την πλευρά του την έλλειψη διαβουλεύσεων γύρω από τις μεταρρυθμίσεις.

«Ο τουρκικός λαός είναι απών από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, δεν ικανοποιούνται οι προσδοκίες του. Σε αυτές δεν περιέχεται η βούληση του κοινοβουλίου», σημείωσε ο Μπαχτσελί.

Εξάλλου το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί την επίλυση του κουρδικού ζητήματος.

«Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που ανακοινώθηκε αποδεικνύει ότι το AKP υιοθέτησε μια πολιτική μη επίλυσης» του κουρδικού ζητήματος, αναφέρει η ηγεσία του PKK σε ανακοίνωση της.

«Με αυτές τις ανακοινώσεις κατανοούμε (…) ότι δεν έλαβαν τίποτα υπόψη τους πέρα από την προσπάθειά τους για μια νέα εκλογική νίκη», συνεχίζει η ανακοίνωση, με την οποία οι Κούρδοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει «ούτε τη νοοτροπία, ούτε την ικανότητα» να δώσει ένα τέλος στο κουρδικό πρόβλημα.

Χθες ο πρωθυπουργός Ερντογάν ανακοίνωσε μια σειρά μεταρρυθμίσεων εκδημοκρατισμού του τουρκικού κράτους στις οποίες περιλαμβάνεται η κατοχύρωση του δικαιώματος διδασκαλίας και σε άλλες πλην της τουρκικής γλώσσες – ανάμεσά τους και η κουρδική γλώσσα – η άρση της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας για τις εργαζόμενες στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και η μείωση στο 5% του ορίου του 10% για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης για τα τουρκικά κόμματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.