Μ.Τσαβούσογλου: «Ο Ν.Τραμπ δεν θα επιβάλλει κυρώσεις αλλά αν το κάνει τέρμα η βάση του Ιντσιρλίκ»

Μ.Τσαβούσογλου: «Ο Ν.Τραμπ δεν θα επιβάλλει κυρώσεις αλλά αν το κάνει τέρμα η βάση του Ιντσιρλίκ»

Στην Άγκυρα θεωρούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ δεν θέλει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους ρωσικούς S-400 όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου ο οποίος πρόσθεσε μάλλιστα ότι το ρωσικό σύστημα αεράμυνας θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2020.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις, θα απαντήσουμε ανάλογα. Ένα σχετικό βήμα θα μπορούσε επίσης να ληφθεί όσον αφορά την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ. Αυτή είναι μια φυσιολογική τοποθέτηση υπό αυτές τις συνθήκες, όχι μια απειλή και εκβιασμός», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό TGRT.

Με τη δήλωση αυτή ο Μ.Τσαβούσογλου δείχνει πως η ίδια η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θα καταστεί «ιδιόρρυθμη». Επί της ουσίας δεν θα αποτελεί πλέον ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το αμερικανικό State Department ανακοίνωσε ότι Τραμπ και Πομπέο εξετάζουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές για την προμήθεια των ρωσικών S-400.

Η δήλωση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επήλθε μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες αφίχθηκαν σε αεροπορική βάση της Άγκυρας τα πρώτα τμήματα των S-400.

Η αλήθεια είναι πως ο πρόεδρος Ν.Τραμπ όντως δεν θέλει να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία. Βρίσκεται μάλιστα σε πολύ δύσκολη θέση γεωπολιτικά καθώς η Τουρκία είναι απαραίτητη στους αμερικανικούς σχεδιασμούς όπως και η Σ.Αραβία (η οποία άλλωστε δεν τιμωρήθηκε για την υπόθεση της δολοφονίας Κασόγκι) για την παγκόσμια ηγεμονία.

Όμως είναι και πολύ δύσκολο να μην δώσει σημασία σε Πεντάγωνο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα οποία θέλουν παραδειγματική τιμωρία της Άγκυρας διότι θα φανεί σε όλο τον πλανήτη πως οι ΗΠΑ είναι αδύναμες έναντι των συμμάχων τους.

Αυτή την στιγμή ο Ν.Τραμπ θέλει να κερδίσει χρόνο μέχρι τον Μάρτιο του 2020 οπότε και τελεσιγραφικά αποπέμπεται οριστικά η Τουρκία από το πρόγραμμα των S-400.

Είναι πολύ σημαντικό να προσθέσουμε πως το 2020 είναι έτος εκλογών για τις ΗΠΑ και ο Ν.Τραμπ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να φανεί αδύναμος έναντι του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Εδώ έχουμε δύο πολύ ισχυρούς ηγέτες με εντελώς αντίρροπες πολιτικές ατζέντες.

Ο Ερντογάν θέλει να δείξει πως το εννοεί ότι θα τραβήξει την ιστορία των S-400 μέχρι τέλους ενώ ο Ν.Τραμπ δεν έχει άλλη επιλογή σε εκλογικό έτος από το να φανεί σκληρός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όλα δείχνουν ολική σύγκρουση Τουρκίας-ΗΠΑ με κερδισμένο-αν το παίξει σωστά- την Ελλάδα. Πρώτη φορά η Αθήνα μπορεί να έχει την δυνατότητα να κερδίσει ουσιαστικά ανταλλάγματα σε όλα τα επίπεδα τα οποία να την βάλουν στην θέση του «οδηγού» στην περιοχή, ενώ η Άγκυρα φαίνεται να μην «μπλοφάρει» και να είναι διαθέσιμη να αλλάξει προσανατολισμό θεωρώντας ότι έτσι εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.