Άγκυρα: «Δεν μας ενδιαφέρει το εμπάργκο – Το 90% του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην Συρία είναι δικό μας»

Άγκυρα: «Δεν μας ενδιαφέρει το εμπάργκο – Το 90% του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην Συρία είναι δικό μας»

Aπάντηση στο εμπάργκο όπλων και πυρομαχικών από χώρες της Ευρώπης έδωσε η Άγκυρα διαμέσου της ερντογανικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, η οποία εκφράζει τις απόψεις Ερντογάν, αναφέροντας ότι το 90% του οπλισμού που χρησιμοποιείται στην εισβολή στην Συρία είναι εγχώριας παραγωγής.

Η Γενί Σαφάκ είναι η εφημερίδα η οποία έχει ως διευθυντή της τον Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, στενό φίλο και σύμβουλο του Ρ.Τ.Ερντογάν και πάντοτε αποτελεί την ανεπίσημη φωνή του Τούρκου προέδρου.

Για εξαρτήματα και πυρομαχικά υποστηρίζουν ότι υπάρχουν η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, καθώς και η Κίνα.

Σύμφωνα με την Γενί Σαφάκ τουρκική πηγή την οποία δεν κατονομάζει αναφέρει ότι “το 90% του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στην ‘επιχείρηση πηγή ειρήνης’ στη Συρία είναι εγχώριας κατασκευής ωστόσο τα υποσυστήματα εισάγονται”.

“Αν δεν μας τα δώσουν τότε θα υπάρξει πρόβλημα σε κάποιο βαθμό αλλά η τουρκική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να το διευθετήσει αυτό σύντομα. Αν υπάρξει πρόβλημα θα αναζητηθούν άλλες εναλλακτικές”, ανέφερε ή ίδια πηγή.

Αναφέρει ακόμη ότι “άλλωστε μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου είχε ξεκινήσει ένα κεκαλυμμένο εμπάργκο”, αναφέροντας πως όχι μόνο δεν τους πουλούσαν κάποια συστήματα αλλά και λογισμικό. “Η Σουηδία για παράδειγμα λέει ‘αποφάσισα αν επιβάλω εμπάργκο’ αλλά έτσι κι αλλιώς εδώ και καιρό εφαρμόζει εμπάργκο. Εμείς τα εξαρτήματα που παίρναμε από την Σουηδία τα κατασκευάζουμε πλέον στην Τουρκία”, ανέφερε.

Πάντως η ίδια πηγή ανέφερε ότι κάποιες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, μπορεί να προκαλέσουν κάποια προβλήματα.

“Με την Ισπανία υπάρχουν κοινά προγράμματα. Το αεροπλανοφόρο Ανατολού το κάνουμε μαζί αλλά οι τρεις χώρες λένε ότι δεν θα δώσουν πυρομαχικά και τεθωρακισμένα συστήματα που χρησιμοποιούμε στις επιχειρήσεις. Αυτό το εμπάργκο θα επηρεάσει την Τουρκία αλλά δεν τίθεται θέμα να σταματήσει εντελώς το σύστημα”, ανέφερε λέγοντας ότι μετά το κεκαλυμμένο εμπάργκο που εφάρμοσαν οι χώρες αυτές εναντίον της Τουρκία, η Άγκυρα στράφηκε προς την Κορέα και πήρε τα συστήματα αυτά.

“Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης είναι μια μεγάλη αγορά. Αλλά εκτός από την Λευκορωσία, τη Τσεχία και την Ουκρανία υπάρχουν και η Νότιος Κορέα και η Ταϊβάν. Και η Κίνα έχει όλα τα ανταλλακτικά”, ανέφερε.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμη ότι δεν υπάρχει ένα γενικευμένο εμπάργκο όπλων και πως στην Ευρώπη χώρες πλην της Ολλανδίας, της Νορβηγίας και της Φιλανδίας επέβαλαν εμπάργκο όπλων και πυρομαχικών.

Ωστόσο το πρόγραμμα υποβρυχίων της Τουρκίας με την Γερμανία συνεχίζεται χωρίς εμπάργκο, ενώ εμπάργκο δεν έχει επιβληθεί και ούτε στο πρόγραμμα του αεροπλονοφόρου Ανατολού με την Ισπανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.