Τουρκικές έρευνες από Κρήτη έως Ρόδο ακριβώς στο όριο των 6 ν.μ. – Πλησιάζει η ώρα

Τουρκικές έρευνες από Κρήτη έως Ρόδο ακριβώς στο όριο των 6 ν.μ. – Πλησιάζει η ώρα

Σε νέα κίνηση με την οποία αμφισβητεί ευθέως την ελληνική υφαλοκρηπίδα προχώρησε η Τουρκία η οποία ουσιαστικά προαναγγέλλει έρευνες ακριβώς στο όριο των 6 ν.μ. των εθνικών χωρικών υδάτων.

Σε τουρκικό ΦΕΚ δημοσιεύτηκαν 7 αιτήματα τουρκικής εταιρίας πετρελαίου προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας. Δηλαδή, η τουρκική εταιρία καταθέτει αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Οι περιοχές αυτές είναι:

Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Η λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως η εταιρία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια. Με αυτή την κίνηση της η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά ελληνική υφαλοκρηπίδα, λέει ότι φτάνει εκεί η τουρκική υφαλοκρηπίδα της και ζητά να κάνει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.

Ακόμη δεν έχει δοθεί η άδεια γι αυτό.

Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Τα σημεία του τουρκικολιβυκού μνημονίου μένουν έξω.

Σημειώνεται ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις για γεωτρήσεις συμπίπτουν ως προ το γενικότερο προσανατολισμό τους με τις πρόσφατες NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία και οι οποίες σχηματίζουν μάλιστα τη φράση του Κεμάλ «Ευτυχής που είμαι Τούρκος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.