«Εκτός εαυτού» ο Τσαβούσογλου κατά Γαλλίας και ΗΑΕ για Λιβύη: «Ο ένας δίνει τα όπλα και ο άλλος πληρώνει»

«Εκτός εαυτού» ο Τσαβούσογλου κατά Γαλλίας και ΗΑΕ για  Λιβύη: «Ο ένας δίνει τα όπλα και ο άλλος πληρώνει»

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση και η διπλωματική κόντρα μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού, με αφορμή τις «βρώμικες» πρακτικές του τουρκικού καθεστώτος στη Λιβύη και την «πειρατική» συμπεριφορά στην ανατολική Μεσόγειο.

Μετά τη χθεσινή επίθεση του Γάλλου προέδρου κατά της Τουρκίας, για την οποία υποστήριξε πως έχει τεράστια ιστορική και εγκληματική ευθύνη στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτόξευσε πυρά κατά του, Εμμάνουελ Μακρόν.

«H Γαλλία ποιον υποστηρίζει;», διερωτήθηκε ο Τσαβούσογλου.

«Αυτόν τον πραξικοπηματία, τον πειρατή! Eμάς όλες μας οι σχέσεις είναι διαφανείς, στο πλαίσιο των συμφωνιών.

Η Γαλλία όμως δεν είναι έντιμη.

Οταν τη ρωτάς δηλώνει πως δεν δίνει όπλα στον Χαφτάρ, ούτε πως τον υποστηρίζει.

Όλη η πραγματικότητα όμως είναι ξεκάθαρη, υπάρχουν εκθέσεις. Το χρήμα το δίνει το Άμπου Ντάμπι και τα όπλα η Γαλλία», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ούγγρο ομόλογο του Πίτερ Σιζάρτο, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ρωσίας στη Λιβύη:

«Το ΝATO βλέπει σαν απειλή την Ρωσία, όμως η Γαλλία η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ ,προσπαθεί να αυξήσει την παρουσία της Ρωσίας στην Λιβύη.

Εμείς ίσως με τους Ρωσους να εμφανιζόμαστε σε αντίθετες πλευρές όμως εργαζόμαστε για την κατάπαυση του πυρός».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επιτέθηκε στον Μακρόν και έμμεσα αναφέρθηκε και στην εκλογική του ήττα:

«Η Γαλλία, την οποία διοικεί ο Μακρόν, ή μάλλον την οποία δεν καταφέρνει αυτή τη στιγμή να διοικήσει, βρίσκεται στη Λιβύη με μια αποικιοκρατική νοοτροπία.

Όπως βομβάρδισε το 2011 την Λιβύη και σηκώθηκε και έφυγε έτσι και τώρα με μια καταστροφική λογική, βρίσκεται εκεί μόνο για να επιδιώξει τα συμφέροντά της.

Aυτός που πρέπει να κατηγορηθεί είναι η Γαλλία και κυρίως ο Μακρόν και οι πολιτικές του.

Ας είναι ειλικρινείς, διαφανείς. Ο ίδιος ο Μακρόν διαπίστωσε πως δεν έχει πολιτικό όφελος στην εσωτερική πολιτική, από την συνεχόμενη επίθεση στην Τουρκία κι εύχομαι να πάρει το μάθημα του».

Για την Ελλάδα πάντως δεν είχε κάτι να προσάψει ο Τούρκος υπουργός καθώς στο θέμα της Λιβύης, δεν έχει κάνει το οτιδήποτε που θα μπορούσε να στεναχωρήσει την Τουρκία, αφού δεν τολμά να κουνηθεί η Αθήνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/eha_news/status/1277941062011625472

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.