Αγία Σοφία: «Χτύπα, χτύπα να ακούσει η Ελλάδα» και άλλα υβριστικά συνθήματα από τους Τούρκους (φώτο)

Αγία Σοφία: «Χτύπα, χτύπα να ακούσει η Ελλάδα» και άλλα υβριστικά συνθήματα από τους Τούρκους (φώτο)

Ποδοσφαιρικό αγώνα θύμιζε σε αρκετές περιπτώσεις η ντροπιαστική «φιέστα» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους Τούρκους να φωνάζουν πολλά υβριστικά συνθήματα κατά της Ελλάδας.

Από το πρωί της Παρασκευής 24 Ιουλίου δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι προσέρχονται στην Αγία Σοφία για την προσευχή. Πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα που μετέτρεπε τον ιστορικό ναό σε τζαμί.

Με τον τρόπο αυτό ο Τούρκος πρόεδρος ακύρωσε την υπουργική απόφαση του 1934 που επέτρεψε στην Αγία Σοφία να λειτουργεί ως μουσείο. Η απόφασή του προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις σε όλον τον χριστιανικό κόσμο. Αυτό όμως δεν απέτρεψε τεράστιο πλήθος μουσουλμάνων να συγκεντρωθεί έξω από την Αγία Σοφία και να προσευχηθεί.

Εκδηλώσεις έγιναν σε όλη την Τουρκία ενώ υπάρχει τεταμένο κλίμα κατά της Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της προσεύχης δεν έλειψαν τα συνθήματα κατά της χώρας μας. Το «Χτύπα χτύπα να ακούσει η Ελλάδα» ήταν αυτό που κυριαρχούσε. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο με τους Έλληνες δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη να φοβούνται να αποκαλύψουν την καταγωγή τους.

Κατά το μεσημέρι ο επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς είπε τη μουσουλμανική προσευχή μέσα στην Αγία Σοφία. Λίγη ώρα νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε φτάσει στην ιστορική τοποθεσία εμφανώς περήφανος.

Δίπλα του στεκόταν όλη η οικογένειά του. Φορώντας τη μάσκα του ο Τούρκος πρόεδρος προσευχήθηκε μέσα στην Αγία Σοφία που λειτούργησε για πρώτη φορά ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Μαζί του και ο «γκρίζος Λύκος» Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Από την τελετή έλειπε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και η ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλι Κιλιντσάρογλου. Οι ακραίοι βλέπουν στο πρόσωπο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον νέο «Μωάμεθ τον Πορθητή», κάτι που τύπωσαν και σε μπλουζάκια.

Πρέπει να πούμε ότι η επιλογή της ημερομηνίας για τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί δεν είναι τυχαία. Σήμερα 24 Ιουλίου είναι η επέτειος για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητεί εντόνως. Η συγκεκριμένη συνθήκη όμως αποτελεί και τη «σφραγίδα» του κεμαλικού κράτους το οποίο ο Ερντογάν θέλει να αντικαταστήσει.

Η κυβέρνηση δεν επέτρεψε να γίνουν εκδηλώσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Έκλεισε μάλιστα και το μαυσωλείο του Ατατούρκ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από τη «φιέστα» του Ερντογάν έλειπε σύσσωμη η αντιπολίτευση που με τη στάση της έχει στηλιτεύσει τις ενέργειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.