ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Πώς συνδέεται το άγχος με την εμφάνιση γκρίζων μαλλιών;

Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά μας;

Πώς συνδέεται το άγχος με την εμφάνιση γκρίζων μαλλιών;

Μόλις εμφανιστεί η πρώτη άσπρη τρίχα στο κεφάλι, μας πιάνει αμέσως άγχος.

Μήπως όμως ισχύει και το αντίστροφο; Να είναι δηλαδή το άγχος αυτό που προκαλεί πρόωρο γκριζάρισμα στα μαλλιά;

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ των επιπέδων του στρες και των γκρίζων μαλλιών, η Vogue India απευθύνθηκε σε δερματολόγους οι οποίοι έδωσαν τις απαντήσεις.

Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά;
Οι θύλακες των τριχών περιέχουν μελανοκύτταρα, τα οποία είναι κύτταρα που παράγουν τη χρωστική ουσία που μας δίνει το φυσικό χρώμα. Η δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, Dr. Hadley King, εξηγεί ότι καθώς μεγαλώνουμε, ο αριθμός των μελανοκυττάρων μειώνεται και τα μαλλιά μας αρχίζουν να γίνονται γκρίζα και τελικά λευκά.

Η δερματολόγος Dr. Marisa Garshick προσθέτει ότι καθώς γερνάμε, συσσωρεύεται υπεροξείδιο του υδρογόνου στη ρίζα μας και αυτό επίσης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη χρωστική ουσία.

«Η ηλικία στην οποία θα γκριζάρουν τα μαλλιά είναι καθορισμένη από τα γονίδιά μας. Ωστόσο, ο ρυθμός με τον οποίο αλλάζουν χρώμα τα μαλλιά μπορεί να επιδεινωθεί από ορισμένες συνήθειες, όπως το κάπνισμα ή η κακή διατροφή, ακόμα και από καταστάσεις υγείας, όπως η αναιμία, η έλλειψη βιταμίνης Β ή η θυρεοειδοπάθεια», λέει η Dr. King. Το εάν υπάρχει σχέση ανάμεσα στο στρες και το γκριζάρισμα στα μαλλιά είναι μια θεωρία που χρειάζεται περισσότερα δεδομένα για να αποδειχθεί.

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει γκρίζα μαλλιά;
Ανεξάρτητα από το αν έχετε ψυχολογικό στρες, οξειδωτικό στρες ή χρόνιο στρες, η σύντομη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι «ίσως». Όπως εξηγεί η η αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας Dr. Victoria Barbosa, «το άγχος μπορεί να προκαλέσει γκρίζα μαλλιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι το στρες ενδέχεται να επιδρά στο νευρικό σύστημα και στα μιτοχόνδρια των κυττάρων προκαλώντας γκριζάρισμα. Χρειάζονται, όμως, περισσότερες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση του πώς σχετίζονται αυτά τα δύο».

Η Dr. King συμφωνεί και λέει ότι οι ορμόνες του στρες μπορεί να επηρεάζουν την επιβίωση των μελανοκυττάρων στα μαλλιά μας, αλλά δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ του στρες και των γκρίζων μαλλιών.

Αντίθετα, υπάρχουν μόνο μερικές μικρές μελέτες που δείχνουν ότι το στρες μπορεί να είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στην αλλαγή χρώματος.

«Το στρες μπορεί να συμβάλλει στο γκριζάρισμα των μαλλιών, καθώς οδηγεί σε οξειδωτική βλάβη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των κυττάρων που παράγουν χρωστική ουσία, με αποτέλεσμα να παράγεται λιγότερη μελανίνη», συμπληρώνει η Dr. Garshick.

Η ίδια αναφέρεται σε μια πρόσφατη μελέτη που δείχνει ότι η επίδραση του στρες στα ποντίκια οδήγησε στη μείωση των βλαστικών κυττάρων των μελανοκυττάρων και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γκριζάρισμα. «Αλλά αυτή τη στιγμή χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς το στρες επηρεάζει το γκριζάρισμα των μαλλιών».

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα μαλλιά και με άλλους τρόπους
Φαίνεται πως το άγχος οφείλεται περισσότερο για την τριχόπτωση παρά για το γκριζάρισμα. Ο τύπος τριχόπτωσης γνωστός ως «telogen effluvium» εμφανίζεται όταν κάποιος υφίσταται έντονο σωματικό ή ψυχολογικό στρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Dr. King εξηγεί ότι το στρες μπορεί να προκαλέσει συγχρονισμό μεγάλου αριθμού τριχών με αποτέλεσμα να πέσουν περισσότερες τρίχες από τη φυσιολογική ποσότητα που έχετε συνηθίσει. Τα καλά νέα, σύμφωνα με την ίδια, είναι πως αυτού του είδους η τριχόπτωση είναι αναστρέψιμη και τελικά τα μαλλιά επανέρχονται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.