ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Χαμί Ακσόι για Δ.Θράκη: «Η Ελλάδα παραβιάζει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας»

Χαμί Ακσόι για Δ.Θράκη: «Η Ελλάδα παραβιάζει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας»

Συνεχίζει ακάθεκτη τις προκλήσεις προς τη χώρα μας η Τουρκία, καθώς τώρα, θυμήθηκε από το… πουθενά και τη Δυτική Θράκη.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα πως «κλείνει συστηματικά τα σχολεία που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης».

​Φυσικά «τουρκική» μειονότητα δεν υπάρχει, όπως προπαγανδίζουν οι Τούρκοι, αλλά μόνο μουσουλμανική μειονότητα.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, είπε χαρακτηριστικά:

«Τα τελευταία 25 χρόνια, η Ελλάδα κλείνει συστηματικά τις δραστηριότητες των δημοτικών σχολείων που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης μέσω «προσωρινής αναστολής» χωρίς να συμβουλευτεί τη μειονότητα, με το πρόσχημα των μέτρων λιτότητας στη χώρα και του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών.

Το τελευταίο παράδειγμα αυτού ήταν το κλείσιμο οκτώ ακόμη δημοτικών σχολείων της μειονότητας. Με αυτήν την απόφαση, ο αριθμός των δημοτικών σχολείων της Τουρκικής μειονότητας μειώθηκε από 231 πριν από 25 χρόνια σε 115.

Αυτή η πρακτική της Ελλάδας είναι μέρος της πολιτικής αφομοίωσης και καταπίεσης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες κατά της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα κράτος μέλος της.

Καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει την πολιτική της για παραβίαση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των παιδιών που ανήκουν στη μειονότητα, η οποία είναι ασυμβίβαστη με τις διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, και να ανοίξει εκ νέου τα προαναφερθέντα σχολεία.

Υποστηρίζουμε τις δηλώσεις των οργάνων και οργανώσεων της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης σχετικά με αυτό το ζήτημα. Φέρνουμε το ζήτημα στην προσοχή της διεθνούς κοινότητας και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι πρωτοβουλίες μας ενώπιον των ελληνικών αρχών για την επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης θα συνεχιστούν αποφασιστικά βάσει της αμοιβαιότητας που καθιερώθηκε από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.