ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Ξεκινά ο «πόλεμος των ΑΟΖ»: Για πρώτη φορά τουρκικές ασκήσεις εντός των ανακηρυγμένων ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Ξεκινά ο «πόλεμος των ΑΟΖ»: Για πρώτη φορά τουρκικές ασκήσεις εντός των ανακηρυγμένων ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Μετά την ανενόχλητη «διακόρευση» της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επί 82 ημέρες από το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και τον τουρκικό στολίσκο που τα συνοδεύει, η Άγκυρα πλέον θα δοκιμάσει στην πράξη την «αντοχή» και την ουσιαστική ισχύ του ελληνο-αιγυπτιακού συμφώνου καθορισμού των ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, καθώς προχωρά σε στρατιωτικές εντός αυτής της περιοχής!

Στρατιωτικές ασκήσεις που είναι προάγγελος ερευνών για υδρογονάνθρακες.

Συγκεκριμένα την Δευτέρα, νoτιοανατολικά της Κρήτης και εντός της περιοχής των ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης όπως αυτές ανακοινώθηκαν και καταγράφηκαν από τον ΟΗΕ χωρίς ουσιαστική αντίδραση της Αθήνας, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX για ασκήσεις μετά πυρών.

Όλα αυτά λίγα 24ωρα πριν την Σύνοδο Κορυφής -στην οποία θα συζητηθεί το ελληνικό αίτημα για κυρώσεις, περιλαμβανομένου της επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία- η Άγκυρα «δείχνει τα δόντια της» προεξοφλώντας την απόρριψη του ελληνικού αιτήματος.

Σύμφωνα με την NAVTEX 1509/20 που εκδόθηκε το μεσημέρι από τον σταθμό της Αττάλειας ο τουρκικός Στόλος και η Αεροπορία της χώρας θα εκτελέσουν στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή που διακρίνεται στον χάρτη.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται εντός των ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης ή τουλάχιστον εντός των υποτιθέμενων ΑΟΖ, οι οποίες αναγνωρίστηκαν από τον ΟΗΕ και βέβαια εντός της ελληνικής ΑΟΖ και της αιγυπτιακής

Το ερώτημα που ανακύπυτει είναι: «Απαγορεύεται να κάνουν ασκήσεις σε αυτή την περιοχή;». Όχι! Δεν απαγορεύεται με την προϋπόθεση ότι την NAVTEX θα έπρεπε να την εκδώσει ο σταθμός του Ηρακλείου, κατόπιν αίτησης της Άγκυρας. Η περιοχή δεν είναι περιοχή ελληνικής κυριαρχίας, αλλά είναι περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας και η έκδοση NAVTEX είναι παράτυπη και το ίδιο η άσκηση που θα εκτελεστεί.

Αν πάνε εν συνεχεία σε έρευνες, αλλάζει το αφήγημα: Ισχύει ότι και στην περιοχή που έκανε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis, αλλά τώρα εμπλέκεται και η Αίγυπτος. Δηλαδή θα «μετρήσει» και την αιγυπτιακή αποφασιστικότητα η Άγκυρα.

Ας δούμε τις τουρκικές συντεταγμένες:

TURNHOS N/W : 1509/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 05-12-2020 11:36)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TURNHOS N/W : 1509/20
MEDITERRANEAN SEA
1. MILITARY EXERCISES, ON 07 DEC 20 FROM 0730Z TO 0830Z WITHIN 20 NM OF 34 25.00 N, 026 50.00 E.
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 071600Z DEC 20.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.