Διαψεύδουν Τσαβούσογλου οι ΗΠΑ: «Καμία ομάδα εργασίας για την εξέταση των απειλών του S-400 στα F-35» (upd)

Διαψεύδουν Τσαβούσογλου οι ΗΠΑ:  «Καμία ομάδα εργασίας για  την εξέταση των απειλών του S-400 στα F-35» (upd)

(Ανανέωση 19:50) Σε μερική διάψευση των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίες έκαναν λόγο για τη σύσταση αμερικανοτουρκικής ομάδας εργασίας σχετικά με το θέμα των S-400, προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει μια τέτοια ομάδα εργασίας και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εφαρμογή των κυρώσεων CAATSA.»

Όπως μάλιστα εξήγησε, υπάρχουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο ρουτίνας με αντικείμενο τον αντίκτυπο που θα έχουν οι κυρώσεις στη διμερή στρατιωτική συνεργασία.

«Κατανοούμε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διευκρινίσει τις τοποθετήσεις του υπουργού Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δεν υπάρχει ‘όμως καμία ομάδα εργασίας σχετικά με τις κυρώσεις CAATSA ή για την “εξέταση” των απειλών που θέτει το σύστημα S-400 στα F-35.

Υπάρχουν διαβουλεύσεις ρουτίνας σε επίπεδο εργασίας σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία.

Παραμένουμε δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων, όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Πομπέο στις 14 Δεκεμβρίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ανακοινώσει τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας ΗΠΑ – Τουρκίας, με αντικείμενο την προμήθεια των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα.

Η εξαγορά των S-400 αποτελεί βασικό σημείο τριβής των δύο χωρών, κι ενώ η Ουάσινγκτον έχει ψηφίσει νομοθεσία που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στην τουρκική πλευρά και συγκεκριμένα εις βάρος της προεδρίας της Τουρκικής Βιομηχανίας Άμυνας (SSB), του επικεφαλής της και άλλων τριών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, εμπειρογνώμονες από τις δύο χώρες διαπραγματεύονται, σε τεχνικό επίπεδο τις αρμοδιότητες της κοινής ομάδας εργασίας, η οποία όμως ακόμη δεν έχει σχηματιστεί.

Με άλλα λόγια Τουρκία και ΗΠΑ συζητούν αυτή την περίοδο για το τι μορφή θα έχει η επιτροπή που θέλουν να συγκροτήσουν και φυσικά ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές της.

Εδώ βέβαια προκύπτουν πολλά ερωτήματα: Εάν οι Αμερικανοί επιμείνουν η επιτροπή να έχει πρόσβαση στα συστήματα των S-400 και πλήρη ενημέρωση για τις δυνατότητες τους, για να εκτιμήσουν και να αξιολογήσουν τον κίνδυνο (όπως αναμένεται να πουν στους Τούρκους) που αντιπροσωπεύουν τα ρωσικά α/α συστήματα για τα F-35, τι θα κάνουν οι Τούρκοι;

Θα δεχτούν, παραβιάζοντας όμως έτσι τους όρους της συμφωνίας που έχουν με την Ρωσία ή θα το απορρίψουν με αποτέλεσμα και το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και φυσικά τον οριστικό αποκλεισμό από το F-35 και την παγίωση των κυρώσεων. ,

Η συγκρότηση ομάδας εργασίας είχε προταθεί από την τουρκική πλευρά. «Τώρα η πρόταση ήρθε από τις ΗΠΑ. Και επειδή φυσικά προτιμούμε πάντα τον διάλογο, είπαμε “ναι” και ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων» είπε ο Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με θέμα την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας το 2020.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο είχε δείξει ενδιαφέρον για τη σύσταση μιας τέτοιας ομάδας.

«Στη συνάντησή μας με τον Πομπέο είπαμε ότι η πρότασή μας εξακολουθεί να ισχύει και οι Αμερικανοί μας κάλεσαν να δουλέψουμε μαζί στο ζήτημα».

Σε κάθε περίπτωση, χαρακτήρισε τις αμερικανικές κυρώσεις ως «επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα» της Τουρκίας.

Το ζήτημα συζητήθηκε και σε συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που συναντήθηκαν την Τρίτη στο Σότσι. Στη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί. «Δεν θα σταματήσουμε» διεμήνυσε, σημειώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να λύσει τέτοια θέματα μέσω διαλόγου.

Η Τουρκία εμμένει ότι χρειάζεται τους S-400 για την ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων, ενώ η αμερικανική πλευρά επιμένει ότι η κατοχή τους είναι ασύμβατη με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα, ενώ θα έθετε σε κίνδυνο τους F-35.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.