Το τουρκικό Ναυτικό διεξήγαγε τη μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία των ασκήσεων που φέρουν την ονομασία Θαλασσόλυκος -2021 από τις 25 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου του τρέχοντος έτους αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Στην άσκηση του τουρκικού Ναυτικού έλαβαν μέρος 132 πλοία επιφανείας, 10 υποβρύχια, 43 αεροσκάφη, 28 ελικόπτερα και 14 μη επανδρωμένα αεροσκάφη με συνολικά 25,5 χιλιάδες στρατιώτες.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες για να εδραιώσει την ηγεμονία της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι ασκήσεις Denizkurdu-2021 πραγματοποιήθηκαν σε τρία στάδια. Το πρώτο ήταν η προετοιμασία σχηματισμών πλοίων για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στη θάλασσα και την εκπαίδευση των ακτοφυλακών, στο πλαίσιο των οποίων δρομολογήθηκαν μη επανδρωμένα ταχύπλοα σκάφη ULAQ.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο έλεγχος της εκτόξευσης των βλημάτων που φέρουν τα ULAQ πραγματοποιήθηκε από έναν κινητό παράκτιο σταθμό ελέγχου, ο οποίος συγκεκριμένα φωτίζει τον στόχο με μια δέσμη λέιζερ πριν από την πυροδότηση.

Τώρα η ιδέα της «γαλάζιας πατρίδας» (επεκτατισμός στην ελληνική επικράτεια) μπορεί να βασίζεται στις δυνατότητες των Τούρκων πεζοναυτών.

Το επόμενο στάδιο ήταν ένα «σενάριο κρίσης» που διήρκεσε τέσσερις ημέρες και περιελάμβανε πραγματικά πυρά και επιχειρήσεις αποβάσεων στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος.

Το τελικό στάδιο – τα πλοία του τουρκικού Ναυτικού πραγματοποίησαν «επισκέψεις» σε λιμάνια στην ακτή του Αιγαίου και στη Μεσόγειο της Τουρκίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!